Deprecieri uşoare pentru indici, înaintea sezonului raportărilor financiare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie

Deprecieri uşoare pentru indici, înaintea sezonului raportărilor financiare

English Version

OMV Petrom, TeraPlast şi BRD şi-au publicat rezultatele aferente celui de-al treilea trimestru

Subscrieri record de 3,5 miliarde lei, în ultima ofertă de titluri de stat Fidelis

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi uşoare în octombrie, înaintea sezonului de raportări financiare aferente celui de-al treilea trimestru, respectiv primele nouă luni ale anului şi în aşteptarea alegerilor de peste câteva săptămâni, în urma cărora pot apărea măsuri fiscale cu impact asupra activităţii companiilor.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la bursa noastră, a avut o scădere de 1%, la 17.439 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 1,31%, în octombrie, până la 3.260 de puncte.

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, a scris, într-unul din rapoartele sale de analiză publicat în a doua parte a lunii trecute: "În aşteptarea sezonului de raportări financiare, atenţia generală rămâne îndreptată către zonă electorală, cu focus pe măsurile economice pe care noii aleşi le vor iniţia. Există tot mai multe informaţii vehiculate în media privind modificări ale taxelor şi impozitelor din economia românească care ar putea fi aplicate în perioada post-alegeri, începând cu anul următor. Aceste informaţii sunt deocamdată la stadiul probabilistic (se pare că, ne aşteptăm să ...) însă au puterea să dezvolte şi mai puternic sentimentul de aşteptare al investitorilor bursieri".

Banca Centrală Europeană a operat a treia reducere de dobândă din acest an

Marile pieţe de acţiuni vestice au avut scăderi uşoare luna trecută, dar în ansamblu trendul rămâne ascendent, în condiţiile în care trendinţa dezinflaţionistă pare robustă, majoritatea economiilor sunt pe cale să aibă aterizări line, iar băncile centrale reduc dobânzile de referinţă.

În Statele Unite, unde sezonul raportărilor financiare a început iar o bună parte din companii au publicat venituri şi profituri peste aşteptări, conform Factset, indicele S&P 500 a scăzut cu 1%, în octombrie, Dow Jones a avut un recul de 1,3%, în vreme ce Nasdaq Composite s-a depreciat cu 0,5%, într-o lună pe parcursul căreia toate cele trei coşuri de acţiuni au marcat noi maxime istorice.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă de la 3,5%, până la 3,25%, a treia reducere cu un sfert de punct procentual din acest an, indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 3,3%, în vreme ce la Frankfurt, DAX 40 a coborât cu 1,3%, luna trecută.

One United, Fondul Proprietatea, Electrica şi Antibiotice - printre cele mai mari deprecieri din BET

La Bursa de Valori Bucureşti, pe lângă apropierea sezonului raportărilor financiare aferente primelor nouă luni ale anului, ce dau primele indicii legate de posibilităţile companiilor de a acorda dividende, şi apropierii alegerilor, a avut loc o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis, cu subscrieri record, ceea ce arată că unii investitori preferă siguranţa unor dobânzi nominale sigure ce merg până la 7% în condiţiile incertitudinii din piaţă.

Majoritatea titlurilor din BET au avut scăderi ale preţurilor, între cele mai mari fiind One United, Fondul Proprietatea, Electrica sau Antibiotice Iaşi.

Deprecieri uşoare pentru indici, înaintea sezonului raportărilor financiare

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar sunt într-un declin continuu încă din prima parte a anului, în condiţiile raportării unor rezultate financiare în scădere. Luna trecută, titlurile One au avut o depreciere de 10,4%, într-un context marcat de scandalul Nordis care are impact asupra întregului sector imobiliar din ţara noastră. One United a raportat vânzări în scădere şi închirieri în creştere, pentru primele nouă luni ale anului, dar rezultatele integrale aferente perioadei ianuarie-septembrie vor fi publicate în data de 14 noiembrie.

Tendinţa descendentă clară a titlurilor companiei din ultimele două luni sugerează vânzări treptate din partea unor instituţionali.

Acţiunile Fondul Proprietatea s-au depreciat cu 10,2%, luna trecută, foarte probabil ca urmare a vânzărilor investitorilor instituţionali, inclusiv ale fondurilor de pensii Pilon II care au început să-şi reducă deţinerile în FP încă de anul trecut, după ieşirea din portofoliu a Hidroelectrica. Acţionarii fondului au fost convocaţi, în data de 2 decembrie, pentru aprobarea delistării certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de la Londra şi a răscumpărării a cel mult 320 milioane de acţiuni FP în cursul anului viitor. La începutul lunii trecute, compania a demarat procesul de selecţie a administratorului FP, care acum este Franklin Templeton cu mandat până în martie 2026.

Titlurile Electrica şi-au continuat tendinţa descendentă demarată la începutul toamnei, fără noutăţi semnificative care să explice clar declinul recent. Compania a anunţat volume de energie electrică distribuită şi furnizată în uşoară creştere, în trimestrul al treilea, dar raportul trimestrial complet va fi publicat în data de 15 noiembrie.

Acţiunile Antibiotice, care s-au instalat pe un trend ascendent viguros încă din a doua parte a anului trecut, fapt ce le-a propulsat în indicele BET, au avut o corecţie de 6,6% luna trecută, normală oarecum într-o mişcare de creştere susţinută.

Titlurile companiei de infrastructură energetică Premier Energy s-au depreciat cu 5,4%, luna trecută, fără motive evidente care să justifice declinul, în vreme ce acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast au avut o scădere de 5,5%. Compania a anunţat achiziţionarea a 70% din Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croaţia, dar a raportat o pierdere de şapte milioane lei, pentru primele nouă luni ale anului, faţă de un profit de 6,8 milioane lei în intervalul ianuarie-septembrie 2023, chiar dacă cifra de afaceri a crescut cu 32%. Potrivit companiei, profitabilitatea a fost erodată de cheltuielile cu dobânzile, de cheltuieli nerecurente generate de extinderea geografică şi de impactul demarării business-ului de folii stretch Opal.

Apreciere uşoară pentru OMV Petrom; declin în cazul Hidroelectrica

Într-o lună volatilă în piaţa petrolului, acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 1,4%, creşterea manifestându-se după publicarea rezultatelor financiare. Producătorul de petrol şi gaze a raportat o creştere de 54% a profitului pentru primele nouă luni ale anului, datorită lipsei contribuţiei de solidaritate. Profitul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2024 se ridică la 3,9 miliarde lei, astfel încât există premise ca societatea să acorde dividende importante anul viitor. Acţiunile Romgaz, partenerul OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, au avut o scădere de 2,3%, luna trecută, cotaţia producătorului de gaze naturale fiind de ceva vreme într-o consolidare.

Acţiunile Hidroelectrica s-au depreciat cu 3,2%, într-o lună în care compania a raportat scăderea producţiei de energie electrică cu 22% în primele trei trimestre ale anului trecut, faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2023, Hidro urmând să anunţe rezultatele complete pentru primele nouă luni ale anului în data de 14 noiembrie. Titlurile Nuclearelectrica, companie ce a anunţat că va semna contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă la jumătatea acestei luni, au avut o creştere de 2%, în octombrie.

Titlurile Transelectrica s-au apreciat cu 8% luna trecută, după o scădere severă de 22% în septembrie, fără informaţii relevante care să justifice aprecierea recentă. Transportatorul de energie electrică îşi va publica rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru/primelor nouă luni ale anului, în data de 14 noiembrie. Tot atunci îşi va publica rezultatele şi Transgaz, companie ale cărei acţiuni au urcat cu 3%, într-o mişcare de recuperare parţială a unor scăderi anterioare.

Tot în zona creşterilor, acţiunile Sphera Franchise Group s-au apreciat cu 2,5%, luna trecută, în continuarea unei tendinţe ascendente demarată în a doua parte a anului 2023. Acţionarii Sphera au aprobat o nouă distribuţie de dividend, iar compania a anunţat extinderea portofoliului prin adăugarea francizei Cioccolatitaliani, drepturile de franciză fiind obţinute pentru Italia şi România.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o uşoară creştere, acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 2,2%, grupul financiar urmând să-şi publice rezultatele financiare în data de 8 noiembrie. Titlurile BRD - Groupe Societe Generale au avut un declin de 3,33%, în condiţiile în care banca a raportat un profit în scădere cu 11%, pentru primele nouă luni ale anului, rezultatul fiind erodat de taxa pe cifra de afaceri şi de costul riscurilor.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 68% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 47% în cazul Longshield Investment

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un recul de 0,6%, cea mai mică depreciere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

La Lion Capital, Bogdan Drăgoi, Rachid El Lakis, Marcel Heinz Pfister şi Sorin Marica au primit noi mandate de administratori, până în 2029, în vreme ce la Evergent Investments au fost aleşi Horia Ciorcilă, Claudiu Doroş, Octavian Radu, Florina Cataramă şi Teodor-Bogdan McCann pentru un mandat de patru ani, tot până în 2029. SIF Muntenia a devenit Longshield Investment Group, iar Infinity Capital Investments a achiziţionat, în mod direct şi indirect, 26% din societatea PAID SA.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 68% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 47% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 50%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost listată la BVB în octombrie, subscrierile ridicându-se la un record de peste 3,5 miliarde lei, depăşind cu peste 300 de milioane de lei ediţia din august 2024. Oferta a fost croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro, circa 55% din subscrieri fiind în moneda europeană. Pentru titlurile în euro, maturităţile au fost de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 3,95%, respectiv 5%, în vreme ce pentru titlurile în lei, maturităţile au fost tot de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 5,85% şi 7%, respectiv 6,85% în cazul tranşei destintă donatorilor de sânge.

Mâine au loc alegerile prezidenţiale în Statele Unite, în vreme ce la noi, primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi în data de 24 noiembrie, fiind urmat de alegerile parlamentare în data de 1 decembrie şi de turul al doilea al prezidenţialelor în data 8 decembrie. Foarte probabil, noul guvern va fi instalat la Palatul Victoria până la finele anului.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ia sa vedem cat creste brd astazi daca fondurile nu mai cumpara tlv si iau altceva ce gasesc bancar

    1. exact ))

      Creste in jos..

      Aceasta crestere negativa a BRD va fi urmata de o scadere pozitiva!

      le-a scazut profitul la t3 2024/2023, si dobanzile BNR sunt in scadere, deci probabil profituri mai mci pt banci si-n 2025. asa ca scadere in sus e posibil, dar nu probabil

      1.4 sau dobanzi mai mici incep sa se dea credite mai multe clientii au conditii mai bune crestere firmele iau credite de dezvoltare etc etc

      Vand insiderii de rup, asa ce bune sunt rezultatele asteptate.

      Va iesi diseara Ailn Brendea sa ne spun ca bursa e pe un fondu pozitiv si ce nu performeaza acum, performeaza sigur al anu...  

      etc etc. dobanzile scad inclusiv la creditele vechi. rezulta profituri mai mici

    Să scadă! Avem un black Friday adevărat!

    1. Parca a inceput razboiu, nu a castiga Maia Sandu la 11 metri... !

    Pump and Dump scrie la intrarea in cladirea BVB la ora actuala...

    Parca vad discutia intre doua fonduri de pensii din Romania:

    "Bai, vrem sa vindem si noi un pachet de 80.000 de actiuni X, sa facem rost de bani de salarii, care va bagati ca BID-ul la BVB e de numai 27.000...??? Haideti, bah bulangiilor... !" 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb