Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat, ieri, prelungirea până pe data de 21 noiembrie a anului curent perioada în care pot fi depuse ofertele de participare pentru serviciile de consultanţă în vederea finalizării procesului de vânzare a pachetului de acţiuni pe care MSI îl deţine la societatea Romtelecom.
Oficialii MSI au refuzat să comenteze dacă, până în prezent, numărul ofertelor depuse reprezintă un succes sau un eşec al licitaţiei, refuzând să facă alte comentarii pe marginea subiectului: "Ofertele sunt foarte complexe şi greu de realizat şi, la solicitarea ofertanţilor, termenul a fost prelungit cu două săptămâni. Nici vorbă să nu existe ofertanţi. Totuşi, nu putem comenta cu privire la numărul acestora de până acum, vom face toate declaraţiile la momentul potrivit".
Potrivit comunicatului MSI, termenul limită de depunere şi deschidere a ofertelor "a fost prelungit la solicitarea potenţialilor ofertanţi, în vederea finalizării elaborării ofertelor şi a organizării unor consultări interne aprofundate cu toţi factorii de decizie implicaţi".
Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească faptul că au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al autorităţilor publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare. Totuşi, există şi varianta prezentării unei dovezi că au finalizat în ultimii 10 ani cel puţin un contract de consultanţă a unor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puţin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de către minister.
Atribuţiile Consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare. Documentaţia licitaţiei costă 10.000 de euro. Participanţii la procedura de selecţie sunt obligaţi să depună o garanţie de participare de 2,3 milioane de lei.
Statul a mai încercat, în 2005 şi 2008, să vândă titlurile deţinute la Romtelecom, dar ambele iniţiative au eşuat. Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.
Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.