Deputatul UDMR Könczei Csaba afirmă, după ce Agent Green a criticat un proiect de ordin al Ministerului Mediului privind urşii şi s-a pronunţat împotriva uciderii acestora, că statul român a plătit 4 milioane de euro despăgubiri în urma atacurilor urşilor, potrivit news.ro.
În opinia deputatului UDMR, pentru "Agent Green", ursul e mai important decât viaţa şi banii cetăţeanului.
Deputatul UDMR, Könczei Csaba a declarat: "Observ cu stupoare că aşa numitul ONG "Agent Green/ Agentul Verde" se străduieşte, iarăşi, ca să facă imposibilă viaţa a mii de oameni din România. Pentru reprezentanţii acestui ONG, ca şi până acum, ursul devine mai important decât viaţa omului. Acest "agent >" se adresează prin scrisori deschise Ministerului Mediului pentru a nu adopta proiectul privind cotele de prevenţie referitoare la urşi. În ultimii doi ani, ministrul Tanczos Barna a redus la minim riscul conflictelor om-urs, dar şi aşa au avut loc pierderi de vieţi omeneşti. Statul român şi autorităţile sale au obligaţia să protejeze, în primul rând, viaţa umană".
Acesta a atras atenţia şi că, din bugetul de stat, s-au achitat mai mult de 4 milioane de euro despăgubiri în urma conflictelor om-urs din cauza măsurilor deficitare din 2016: "Dacă facem un simplu calcul, aceşti 4 milioane de euro, banii cetăţenilor români, ar putut fi investiţi în spitale sau în comunităţile nevoiaşe, care au nevoie de sprijin".
Deputatul a precizat că locuitorii din judeţele afectate de atacurile urşilor susţin implementarea cotei de prevenţie, care are rolul de a reduce cazurile de deces sau răniri în rândul populaţiei, dar şi la diminuarea pagubelor.
Deputatul UDMR a conchis: "Cei de la Agent Green, care au sediul în străinătate, sunt rupţi de realitatea din România şi nu trebuie să privească în ochi rudele celor ucişi în urma atacurilor urşilor. Le este foarte uşor să vorbească, pentru că nu lor le-au fost distruse culturi sau gospodării şi nu lor le-au omorât urşii animalele de lângă casă. Ministerul Mediului a căutat soluţii la această problemă, care sunt similare cu măsurile luate de alte ţări europene şi care pun în prim plan protejarea vieţii umane şi a bunurilor oamenilor".
Agent Green a adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Tanczos Barna, afirmând că acesta vrea să permită uciderea a 486 de urşi prin intermediul unui ordin pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului, referitor la aprobarea nivelului de prevenţie şi de intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor produse de urşi.
Reprezentamţii ONG-ului afirmă în scrisoarea deschisă: "Considerăm că proiectul de ordin pe care l-aţi supus dezbaterii publice conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral de la prima până la ultima pagină şi vă solicităm să îl retrageţi imediat. Face de ruşine instituţia care se numeşte "ministerul mediului". Ceea ce aţi publicat ca fiind un studiu nu arată deloc ca un studiu. Nu puteţi supune dezbaterii publice un proiect de ordin fără a deţine avizul Academiei Române care oricum nu poate fi dat fără a comite un abuz. Proiectul nu are o metodologie serioasă, iar durata colectării datelor indică mai degrabă că v-aţi scos sporadic echipa la picnic cu nişte organizatori de vânătoare de trofee pentru a negocia la telefon cu fondurile de vânătoare preţul şi şpaga pentru fiecare execuţie de urs".
Agent Green precizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că susţine coexistenţa şi coadaptarea cu urşii prin abordarea cauzei problemelor şi nu a efectului.
Organizaţia precizează: "Organizaţia nu susţine măsura letală sub nicio formă. Urşii habituaţi care care fac probleme sunt rezultatul proastelor politici publice şi nu poartă nicio vină. Nu este corect din punct de vedere moral să fie ucişi. Este datoria ministerului mediului să le asigure o viaţă în demnitate în sanctuare realizate şi întreţinute de statul român. Iar celor nehabituaţi trebuie să le garanteze un habitat sănătos care trebuie exins progresiv. În prezent acesta este degradat şi limitat la câteva zone montane unde specia este refugiată şi nu în largul său".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 14:55)
Ursuletii si-au pierdut casele in urma defrisarilor masive din ultimii ani in Romania. Aveau paduri unde traiau , mancau mure sau ce mancau, acum ce au coaste golase cu cioturi de pomi taiati cu drujba.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 19:08)
Absolut fals. In Romania de sute de ani se vaneaza ursi. Pana in 1990 ursii erau hraniti in mod organizat de catre autoritatile silvice. Apoi s-a interzis vanatoarea dar a incetat si hranirea. In prezent ursii s-au inmultit peste posibilitatea de hrana din natura si au devenit un pericol public. Controlul populatiei de ursi este singura posibilitate de a mentine aceasta specie in salbaticie si a o salva de la dejenerare si in final de la extintie
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2023, 11:06)
Deci daca sunt taiate padurile si nu mai au mancare si unde sa traiasca, atunci ursii se inmultesc peste masura. Logica de activist de partid verde. "Ursuletii" omoara, nu sunt jucarii. Scopul inmultirii exagerate a ursilor este desfiintarea cresterii animalelor in regim pastoral. Au incercat initial cu restrictionarea numarului de caini la o stana si nu a mers. Acum incearca prin inmultirea exagerata a lupilor si a ursilor. Totul cu pretul a multe vieti omenesti distruse de aceste "animalute dragute si zglobii".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 15:10)
ati sarit in sus ca sint omorati gandaci si alte insecte , dar vreti sa omorati ursii !!
3. fără titlu
(mesaj trimis de mihai în data de 03.05.2023, 18:33)
Toate aceste opinii sunt ale unor oameni care au vazut ursul doar la TV, imbracati lejer, pe canapeaua din sufragerie.
Ce parere ati avea daca v-ar fi teama sa va lasati copii sa mearga la scoala, prin curte sau pe drum... desi poate altii au taiat padurea si au mancat murele? Daca v-ar fi teama sa mergeti la cumparaturi pana in mijlocul satului sa va luati o paine? Sau daca una din persoanele dragi voua ar ajunge la spital sau si mai rau in urma unor incidente demne de evul mediu?
Problema este numarul ursilor raportat la suprafata. Alte state "foarte green" nu mai au deloc ursi si nici nu vor sa primeasca ursi relocati pentru ca distrug restul vanatului, sunt o amenintare pentru viata localnicilor si a turistilor si multe altele. Pot sa dea sfaturi si sa aiba pareri cata vreme nu sunt la ei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 23:47)
Păi ca să eliminăm pericolul total trebuie să omorâm toți urșii? Ca Elveția?
Opriți construcția de vile pe versanți! Încă o dată zic, mai exact câți vreți să omorâți?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2023, 09:06)
au fost omorati oameni si de albine , hai sa le omoram ! si mai lasati gargara cu persoanele dragi , ca nu impresioneaza , barbarismul ramane .