Deputaţii jurişti au adoptat ''Legea defăimării''

Adina Lateş
Politică / 9 februarie 2016

Dragnea a obţinut majorarea amenzilor până la 100.000 de lei, după ce în octombrie declarase că le va diminua

-------

Actualizare 20:52 ONG-uri: "Iniţiativa legislativă a domnului Dragnea: o lipsă cronică de înţelegere a fenomenului discriminării"

Mai multe ONG-uri solicită Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială, iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea şi adoptat cu "o suprinzătoare rapiditate de Senat", potrivit ActiveWatch.ro.

ONG-urile care semnează solicitarea respingerii proiectului legislativ sunt ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Societatea Academică din România, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

"Conform declaraţiilor deputatului Liviu Dragnea, (...) acesta îşi asumă că va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenţei politice din lege, respectiv că va diminua cuantumul amenzilor. Presupunând că aşa se va întâmpla, aceste amendamente la proiect nu se adresează şi nu remediază în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecţie efectivă împotriva discriminării în România", susţin ONG-urile.

"Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă, permite sancţionarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităţilor minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutăţind prevederi din actuală legislaţie antidiscriminare şi încalcă directivele europene în materia nediscriminării. Acest proiect conţine definiţii vagi permiţând abuzuri, inclusiv limitarea libertăţii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie în interiorrul CNCD-ului un alt organism de sancţiune inadecvat pentru domeniul discriminării, şi care nu respectă standarde de independenţa, transparenţă şi minime garanţii procesuale", precizează ONG-urile amintite.

Acestea solicită, astfel, retragerea imediată a proiectului. În cazul în care proiectul nu este retras, ONG-urile solicită respingerea acestuia de Camera Deputaţilor.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:44 MP: "Legea defăimării bagă pumnul în gura presei independente şi a cetăţenilor"

Legea defăimării iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, are menirea "de a băga pumnul în gura presei independente", vizându-i totodată pe cetăţenii care doresc să se exprime liber, inclusiv în spaţiul virtual, susţine Mişcarea Populară (MP) într-un comunicat de presă.

Potrivit MP, prevederile legii sunt permisive şi pot fi deturnate în orice sens doresc cei care o aplică.

''Legea se va aplica tuturor cetăţenilor care se exprimă în mod public, inclusiv pe reţelele de socializare. Să luăm afirmaţia: «Dragnea este condamnat penal pentru fraude la referendum». Liviu Dragnea o poate considera defăimare, pentru că nu există, încă, o condamnare definitivă, iar cine va face această afirmaţie riscă să plătească 100.000 de lei, pentru că Dragnea aparţine «grupului social» care a gestionat organizarea referendumului, grup social ce poate fi cu dibăcie avocăţească încadrat în lege. Un alt exemplu. În parlament există mulţi senatori şi deputaţi cu probleme penale. Persoanele care fac parte din grupul penalilor parlamentari se pot adresa Consiliului Naţional pentru Dezbaterea Discriminării, pentru a cere amendarea celor care îi menţionează şi care îi pun în inferioritate pe membri ai acestui unui grup social. Dacă la conducerea CNCD sunt plantate persoane de tipul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sau Laura Georgescu de la CNA, atunci este clar că legea va fi aplicată în favoarea celor care-i numesc pe şefii de la CNCD'', se arată în comunicat.

(S.A.)

---------

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat astăzi ''Legea defăimării'', iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social'', potrivit Mediafax.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

''(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'', se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţa în octombrie că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare greşită", şi că va diminua cuantumul amenzilor.

Dragnea susţinea atunci că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că "această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umană".

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ''un pumn în gură dat ziariştilor din România''.

''Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (...) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

Iniţiativa legislativă a trecut de Senat şi urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau "de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei", mai prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.

Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susţine că finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanţarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica şi echipamente.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dragnea e disperat sa nu piarda puterea si incearca sa atraga de partea lui tot felul de "grupuri minoritare", indiferent cum; cred ca va acuza pe oricine va folosi alaturarea de cuvinte "politician corupt"

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb