DEPUTATUL ADRIAN GURZĂU: "Mafie în piaţa asigurărilor"

A consemnat IOANA POPA, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2013

"Mafie în piaţa asigurărilor"

Piaţa asigurărilor a fost zguduită, în toamna anului trecut, de demiterea lui Constantin Buzoianu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în urma deciziei Parlamentului, care a constatat mai multe nereguli. La acea vreme, Buzoianu a declarat că piaţa asigurărilor se confruntă cu "probleme grave, care, în cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident". El a spus că problemele asigurărilor nu vor fi rezolvate după plecarea lui din funcţie.

Tabloul apocaliptic al pieţei asigurărilor prezentat de fostul preşedinte al CSA este confirmat de deputatul PDL Adrian Gurzău, în interviul pe care vă invităm să îl citiţi mai jos.

Domnul Gurzău a fost, timp de patru ani, vicepreşedinte al Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor, timp în care a investigat multe cazuri de abuzuri din piaţa asigurărilor. Domnia sa face în continuare parte din Comisia de Abuzuri şi ne-a prezentat care sunt neregulile din piaţa asigurărilor, pe care doreşte să le investigheze în continuare.

Reporter: În toamna anului 2012, Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor în care activaţi a semnalat mai multe nereguli în activitatea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au solicitat chiar un raport amănunţit de activitate a CSA. Apoi, CSA a fost integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ce s-a întâmplat cu acest raport şi cum comentaţi activitatea ASF din domeniul asigurărilor?

Adrian Gurzău: Înfiinţarea ASF a fost un circ. Parlamentarii puterii au zis că fac economie în bugetul ASF şi au decis să scoată reprezentanţii opoziţiei din Autoritate. În acest fel, nu au făcut altceva decât să gireze netransparenţa din ASF.

ASF nu joacă cu toate cărţile pe masă. Afli informaţii eventual de la funcţionarii de acolo, pe surse, nu aşa cum trebuie să le afli de la o instituţie europeană de talia şi greutatea ASF.

USL are majoritatea absolută în Parlament şi în ASF, instituţie care nu face decât să distorsioneze piaţa şi să creeze o economie paralelă.

De mai mulţi ani analizez cu atenţie piaţa asigurărilor şi m-am confruntat cu multe cazuri de abuzuri. Înfiinţarea ASF nu a adus nimic nou în piaţa asigurărilor. Am înţeles că ASF a decis să elimine obligativitatea constituirii rezervei pentru plata daunelor. Fiecare firmă de asigurare era obligată să aibă această rezervă pentru plata daunelor, dimensionată în funcţie de cota de piaţă. Mare parte din firmele cu cota de piaţă mare aveau probleme pentru că rezerva aceasta nu acoperea cota. Acum, s-a decis ca rezerva să nu mai fie obligatorie şi toată lumea a intrat în legalitate. Drept urmare, vom vedea cum firme de asigurări vor dispărea, vor da faliment, nimeni nu va fi tras la răspundere, iar noi, contribuabilii, suntem singurii păgubiţi. Nicăieri în Uniunea Europeană nu se întâmplă aşa ceva.

Reporter: Şi Uniunea Europeană acceptă aşa ceva? Cum se poate întâmpla acest lucru?

Adrian Gurzău: De unde să afle Uniunea Europeană? Până la urmă este o chestiune în care se complac inclusiv multinaţionalele de pe piaţa asigurărilor. Nu uitaţi că toţi managerii firmelor de asigurări trebuie avizaţi de ASF. Au fost cazuri, în trecut, când CSA a avizat manageri care nu îndeplineau condiţiile. De exemplu, într-o companie de asigurări, a fost avizat un manager care nu vorbea limba română, deşi legislaţia în vigoare stipula clar această regulă.

Reporter: Dar ASF trăieşte din banii companiilor.

Adrian Gurzău: Principalul rol al ASF este reglementarea şi monitorizarea pieţelor de capital, de asigurări şi de pensii. ASF trebuie să protejeze cetăţenii de abuzuri şi să controleze aceste pieţe. Or ASF nu a făcut altceva decât să se abată de la modul de funcţionare corect al pieţei asigurărilor într-un stil balcanic, denaturând piaţa. Păgubiţi sunt cetăţenii şi firmele de asigurare care încearcă să facă un business corect şi care nu au acces la sistemul clientelar de partid. Firmele corecte nu au şanse egale în piaţă cu celelalte companii.

ASF taie şi spânzură şi singurul organ de control este Parlamentul, dar care este controlat, într-o mare majoritate, de USL. Tot USL controlează şi ASF. Vă daţi seama ce abuzuri se întâmplă. Nimeni nu se opune deciziilor greşite ale ASF.

Trebuia să primim un raport din partea CSA, după destituirea preşedintelui Constantin Buzoianu, şi mai mulţi deputaţi au spus public faptul că trebuie destituită toată conducerea CSA pentru ceea ce se întâmplă acolo. Dar nu s-a decis acest lucru. Până în luna martie a acestui an, deputaţii ar fi trebuit să primească un raport detaliat asupra activităţii CSA. S-a amânat din cauza înfiinţării ASF. Eu am aşteptat să văd ce decizii se iau în Parlament şi în ASF. Văd că lipsa de transparenţă s-a adâncit, iar accesul la informaţii este mai dificil ca înainte de înfiinţarea ASF. ASF a înrăutăţit situaţia din piaţa asigurărilor şi a crescut gradul de nemulţumire la adresa ei.

De exemplu, există o mafie în piaţa asigurărilor auto: valoarea despăgubirilor acordate pentru victimele din accidente sau decedaţi este mult mai mare decât cea pentru daunele provocate autoturismelor pentru că banii nu ajung unde trebuie, ci la câteva case de avocatură. Aceste case de avocatură reprezintă în instanţă tot ce înseamnă victime ale accidentelor auto în ţară şi sunt obţinute sume foarte mari de bani ca despăgubiri de la firmele de asigurări. Consider că este o distorsionare a pieţei şi că organele abilitate trebuie să investigheze acest aspect. Văd că ASF nu face nimic în acest sens.

În anii trecuţi, am sesizat problemele legate de PAID, precum şi de modul în care a fuzionat Omniasig cu BCR Asigurări şi CSA nu a luat nicio măsură. În cazul fuziunii, statul pierdea câteva zeci de milioane de lei. Dar fuziunea a fost aprobată în ciuda acestor probleme.

Cum ASF nu face nimic să îndrepte neregulile din piaţă, eu consider că trebuie să sesizez alte instituţii. Voi sesiza Consiliul Concurenţei pentru ceea ce se întâmplă pe piaţa service-urilor auto. Voi sesiza şi fiscul. Sunt multe lucruri lăsate la voia întâmplării de cei care trebuie să reglementeze şi să controleze piaţa asigurărilor.

Reporter: Cum comentaţi cazul fraudei recent descoperite la BCR Asigurări?

Adrian Gurzău: Cei care supraveghează piaţa de asigurări cheamă la ordin firmele şi îşi pun acolo oamenii lor. Amenzile date firmelor de asigurări în ultimii ani sunt modice şi au rolul de a acoperi nereguli mult mai grave. Odată amenda dată pentru un anumit fapt, nu mai poţi aplica altă pedeapsă mai aspră pentru acea neregulă. Din ce ştiu eu, BCR Asigurări nu este singurul caz de fraudă din piaţă.

Toate ordinele date de fosta CSA sunt netransparente şi creează monştri. Spun, cu mâna pe inimă, că avem firme mari de asigurări care ar trebui închise mâine ori sunt în situaţia de a se închide în curând. Le pot spune cu nume şi prenume, dar am avut speranţa că lucrurile se pot îndrepta. Lucrurile se pot îndrepta doar dacă se doreşte. Dar nu se doreşte.

Ştiţi foarte bine că sunt multe dosare în care firmele de asigurări refuză să onoreze plata RCA pe motiv de suspiciune de fraudă. Este un abuz, plângerile se înmulţesc pe zi ce trece, iar ASF nu ia măsuri împotriva companiilor de asigurări. ASF stă cu mâinile în sân şi îi trimite pe cetăţeni să îşi găsească dreptatea în justiţie. Evident că mulţi cetăţeni nu se duc în justiţie şi plătesc din propriul buzunar reparaţia maşinilor. Atunci de ce te mai numeşti reglementatorul şi supraveghetorul pieţei dacă trimiţi cetăţenii în instanţă în loc să iei măsuri?

ASF-ul are ordine, regulamente şi tot felul de dispoziţii care te pot îngropa sau te pot acoperi, în funcţie de cum te poziţionezi faţă de autoritate. Managementul firmelor de asigurări este la mâna supraveghetorului pieţei.

Reporter: Dar la un moment dat nu va exploda această situaţie?

Adrian Gurzău: Este pe cale să explodeze. Există o nemulţumire extraordinar de mare în piaţa asigurărilor de la companiile corecte şi de la cetăţeni. Probabil, acţionariatul companiilor mari, multinaţionale, prezente pe piaţa noastră nu ştie despre ce este vorba. Inclusiv manageri ai unor firme de top se complac în această situaţie ca să nu aibă ei probleme.

Firmele tot timpul încearcă să îşi maximizeze profiturile. Dar reglementatorul ce face? De ce plătim acele salarii fabuloase la ASF?

Reporter: ASF şi-a majorat numărul de angajaţi.

Adrian Gurzău: Eu niciodată nu o să vin să mă iau de faptul că ASF a mai angajat 100 de oameni sau 200. Poate să mai angajeze 500 de oameni, dar să funcţioneze. La ASF problema este că nu-şi îndeplineşte funcţia.

Reporter: Urmăriţi de mult timp piaţa asigurărilor. Ce a făcut Buzoianu de a răspuns cu funcţia?

Adrian Gurzău: Nu Buzoianu a fost capul răutăţilor. El a fost preşedintele CSA şi a răspuns tocmai pentru că ocupa această funcţie. Nu dânsul putea reforma sistemul total netransparent, neperformant şi care funcţionează pe principii de camarilă. În Camera Deputaţilor, l-am audiat pe Buzoianu şi alte persoane din conducerea CSA pe mai multe nereguli care mi-au fost semnalate în piaţă. Am discutat cu colegii din Comisia de Abuzuri şi dosarul a plecat mai departe la Comisia de Buget Finanţe, care nu a putut să facă abstracţie de informaţiile din anchetă. S-a făcut o comisie reunită Senat-Camera Deputaţilor şi s-a decis ca preşedintele CSA-ului să fie destituit şi să se numească o conducere interimară până în martie, când trebuia să vină cu un raport clar, cu analiză şi controale în piaţă, lucru pe care îl aşteptam cu nerăbdare şi eu. Parlamentarii au spus, atunci, că tot CSA-ul trebuia destituit, nu o singură persoană.

Mai este o fraudă care trebuie semnalată. Anul trecut, circa 65% din parcul auto din ţară era asigurat cu RCA, iar noi aveam condiţie de infrigement pentru că 95% din parcul auto trebuie să deţină asigurarea obligatorie. Nu cred că sunt mulţi şoferi care merg fără RCA. Nu este o sumă atât de mare încât să rişti să mergi fără asigurare obligatorie. Eu cred că sunt brokeri şi firme de asigurări care nu raportează toate poliţele. Am găsit situaţii în care pe aceeaşi poliţă figurau două nume diferite. Clienţii sunt de bună crediţă. Ei cumpără o hârtie de fapt. Situaţii de acest gen sunt descoperite când se solicită despăgubirea RCA.

Mai am un exemplu strigător la cer. Softul CSA nu a fost auditat de fisc. Şi atunci, ce faci cu brokerii sau firmele de asigurări care fură şi cum supraveghezi piaţa? Sunt mecanisme prin care fostul CSA şi actualul ASF lasă portiţe acestor firme. Brokerii nu plătesc banii pe poliţele vândute, intră în insolvenţă sau în faliment. Oamenii află că poliţa achiziţionată de la aceste companii cu probleme nu se poate onora abia când merg la asigurător la despăgubire.

Reporter: Şi ce aţi făcut cu toate aceste informaţii incendiare?

Adrian Gurzău: Am semnalat aceste aspecte, dar nu s-a întâmplat nimic. Eu am hotărât să comunic mai mult cu toţi cei nemulţumiţi - clienţi, angajaţi, brokeri, companii - şi să informez alte autorităţi pentru că ASF nu doreşte să facă dreptate în piaţă. De ani de zile, din toată corespondenţa mea cu CSA, am văzut că sistemul este opac şi că supraveghetorii pieţei asigurărilor se consideră deasupra tuturor. Acum, în toată piaţa asigurărilor este un cancer în care firmele serioase şi clienţii rezistă foarte greu. Este un sistem incorect cu plătitorii de asigurări. Cel mai tare mă deranjează că plătitorii sunt luaţi şi drept proşti.

Anunţ oficial că voi face propriile investigaţii pe fiecare firmă de asigurare în parte şi le voi trimite presei, DNA, DIICOT şi Comisiei Europene.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. 100% corect.Asta este adevarul!ASF este condus de catre cei mai dubiosi indivizi.Toata piata stie de spagile de milioane de euro pe care Daniel Tudor le pretindea firmelor de asigurari sub santajul retragerii licentei, dar nimeni nu a facut nimic pt a corecta asta.Mai bine luam 100 de elevi care sustin bacul si ii ducem la audieri pt SPAGA totala de 5000 de euro.Felicitari domnule deputat pt curaj!Mafia din ASF ar trebui starpita!

    Astra Asigurari este amestecata de ani de zile, in cele mai multe scandaluri.ASF care cunostea aceste situatii, dar le acoperea prin SPAGA si tacere, a luat masuri de ochii lumii ( amenda ce reprezenta 20% din salariul directorilor amendati, hilar, nu-I asa ? ) cand trebuie sa ia pozitie declara ca " nu e treaba institutiei". ASF este cea mai neperformanta institutie din Romania in care sunt angajati cele mai corupte persoane ( in conducere ) fiind recompensati pentru asta cu cele mai Mari salarii din Institutiile din Romania.Asa functioneaza simbioza coruptiei dintre ASF si firmele de asigurari, exemplu Astra Asigurari.

    1. spaga de milioane luata de la furnizorii de piese ,le-au solicitat furnizorilor drept spaga masini de lux ,configurata dupa optiunea lor .vedeti dv sefii departamentelor de dauna cum se muta de la o asigurare la alta ,pierzandu-si urma ?Toate fraudele s-au rasfrant asupra asiguratilor si a service-urilor .Sa fie declansate anchete domnule deputat ,sa iasa la iveala spalarile de bani.Va uram succes !!

    Sa avizezi un vice-presedinte al unei societati de asigurari, care nu cunoaste deloc limba romana, desi este conditie obligatorie

    1. cat a fost spaga pt Mariana Diaconescu de la Asirom ,care prin politica ei sireata a luat painea de la gura copiilor asiguratilor si de la angajatii service-urilor acestia din urma ramanand pe drumuri.Cata spaga au luat de la Materom ,Euroest Car sa-si vanda astia stifturile de piese.Rusine !!va veni vremea cand veti plati pt acesti bani nemunciti ,bani luati cu forta din buzunarele muritorului de rand ..

    Alin Iulius Bucsa se lauda in toate cercurile bazandu-se pe patronul sau, interlopul Dan Adamescu, ca Dan Radu Rusanu este un lacheu al societii Astra, pt ca Adamescu l-a cumparat pe Rusanu.Ne mai miram ca ASF se delimiteaza de scandalurile legate de firma Astra?Probabil Iulius are dreptate: Dan Radu Rusanu chiar este marioneta firmei Astra.

    1. Iulius Bucsa a avut spatele acoperit de sefa CSA-ului si a tras in jos Euroins; lacheu??!! him

    In Luna Decembrie 2012, in urma unui mare scandal public, CSA a trimis corpul de control la Euroins.A fost descoperit un mod grotesc de evitare a platii daunelor catre pagubiti.Societatea ar fi trebuit legal inchisa.CSA doar I-a dat un avertisment public, iar 5 000 000 euro au ajuns in posesia lui Daniel Tudor.Asta pt ca nu- I asa Tudore? banii bulgarilor nu au miros, iar un Porsche Panamera consuma mult....

    CSA a constatat faptul ca in BCR Asigurari se derulau operatiuni ilegale: cateva sutede polite de asigurare erau rascumparate ILEGAL in fiecare luna in decursul unui an intreg.Ce masuri ia CSA? Le da un simplu avertisment, pt ca nu era grav, considera CSA.Ce face DIICOT

    ? Ii aresteaza pe directorii de la BCR Asigurari de Viata pt complicitate la evaziune fiscala de vreo cateva milioane de euro.CSA cunostea situatia, dar a considerat-o minora.Iata cum institutii diferite vad aceleasi fapte in mod diferit.Doar ca DIICOT e condusa de profesionisti remunerati cu 2000 euro/ Luna, iar ASF e condusa de HOTI PROFESIONISTI platiti cu 15000 euro/ Luna. 

    Locul 1 - Lidia Iliescu, Sef dep Reclamatii

    Nu cunoaste deloc legislatia, nu raspunde la reclamatiile transmise de catre pagubiti si nu poate face diferenta dintre o motocicleta Honda si o masina Honda. 

    Local 2 - Marilena Nemes  

    Nu cunoaste legislatia in domeniul asigurarilor, insa are multa experienta in comiterea de fals in inscrisuri publice in forma continuata. 

    Locul 3 - Marius Bulugea alias Tolomacul

    Nu cunoaste legislatia, dar a condus PAID si dep de reglementari RCA.Este implicat in mai multe dosare penale care sunt pe rolul instantelor, insa Daniel Tudor l-a considerat un profesionist, iar asa cum stim, locul profesionistilor este NUMAI la ASF. 

    1. Daniel Tudor ii tine in brate pe toti incompetentii si coruptii din system ca doar "cine se aseamana se aduna". Aceasta clica, in frunte cu T.D. au comis toate infractiunile posibile dar sunt acoperiti de institutiile statului: procurori, judecatori, Guvern si nu in ultimul rand parlamentarii USL care au sustinut un infractor la conducerea CSA. Acesta a "vanat" acest post pentru a-si face propriile afaceri si nu pentru reglementarea pietei.

    Nu degeaga este proverbul "Romania este tara in care orice este posibil" . Asa ceva nici intr-o tara cu nivel mai mic de civilizatie nu este posibil cei care ar trebui sa supravegheze fura impreuna cu cei supravegheati. Este exact ca acel stravechi proverb " Lupul paznic la oi".Oare cata nesimtire si nepasare va mai fi posibila in aceasta tara pentru a putea sustine campanii electorale pe banii nostri cei care ne platim regulat taxele, impozitele si bineinteles nu in ultimul rand asigurarile de care nu avem cum sa si beneficiem deoarece cei de la Euroins , Carpatica sau lista ar putea continua fac legea in domeniul Asigurarilor.

    Asta e tara in care trăim,in care nici o autoritate nu ia măsuri decât asupra simplilor cetățeni,domnilor parlamentari știți cât câte taxe aduc service-urile la bugetul statului anual?! Peste 1.000.000.000 de euro,in timp ce societățile de asigurări își duc profiturile afara si nu plătesc mai nimic fiind in "pierdere" mereu.de ce protejati aceste companii care prin neplata dosarelor de dauna au obligat peste 2.000. de servisuri sa se închidă in ultimii 5 ani,aducând mii de șomeri si diminuand mult taxele la bugetul statului.am votat cu toții USL crezand ca intradevar se vrea curatenie,atunci haideti sa o faceți.

    1. ATAT TIMP CAT MEMBRI ASF ISI INCASEAZA SALARIILE DE ZECI DE MI DE EURO/LUNA DIN COMISIONUL DAT DE SOCIETATILE DE ASIGURARI LA CE VA ASTEPTATI!?????

    Cita mizerie!

    Aceasta este economia noastra de piata functionala! 

    Adoptam regulile, ca sa mai jefuim.

    Cu cit mai multe reguli, cu atit jaful e mai mare. 

    1. M-a lovit un tip din spate. Logan. Aia e.Nu inlocuim butucul de yala la capota portbagaj ca nu e avariat. Da, dar s-a schimbat modelul de capota si nu se mai potriveste cel vechi. Parca era o lege ca fabricantul garanteaza 10 ani piesele de schimb pe toate modelele etc. Vorbe, vorbe,vorbe. Deci mafia e mult mai mare si mult mai parsiva decat pare.

    In Seara asta va avea loc la una dintre televiziunile de stiri din Romania o dezbatere pe tema Mafiei din Asigurari.Sfatuiesc conducerea ASF sa ia niste Xanax daca vor sa urmareasca emisiunea.Ii vor astepta muuuulte surprize!

    Se impune demiterea de urgenta a conducerii Mafiote din ASF.in toamna va fi organizat primul miting de protest in fata ASF.milionarii din conducerea ASF trebuie sa fie ridicati de catre DNA pt luare de mita si abuz in serviciu.

    lucrez in brokeraj si ma infioara tot ce aud de la clienti. unui client nemultumit ca a trecut 1 an si 6 luni de la incident si nu este despagubit, CSA-ul i-a comunicat sec: ''nu putem sa va ajutam cu nimic. vom transmite o sesizare societatii''. ma intreb...ce supravegheaza CSA-ul daca nu face nimic???? daca nu ia masuri ????

    1. Pt. raspuns trebuie sa-i "multumeasca" incompetentei de Lidia Iliescu care de ani de zile isi bate joc de asigurati si acopera neregulile unor societati de asigurare in detrimental celor care o platesc.Habar nu are de legi si norme dar se pricepe de minune la abuzuri si incalcarea flagranta a legii. Aceasta cucoana, care ocupa functia respectiva doar datorita sotului sau - fost senator- ne incalca, de ani de zile, drepturile, fara ca nimeni din conducerea CSA/ASF sa se sesizeze. RUSINE, RUSINE, RUSINE!!! Domnul Deputat are dreptate: trebuie sesizata Comisia Europeana pt. starpirea mafiei din asigurari.

      Poate ca raspunsul a fost intocmit chiar de Marius Bulugea, alias Tolomacul - vezi pct.7 - care din ianuarie a.c. lucreaza din nou la CSA.

      Acest "profesionist desavarsit"a fost angajat de Daniel Tudor si repartizat in subordinea Lidiei Iliescu, dupa ce a fost obligat sa-si de-a demisia din functia de Director Gen. al PAID din cauza neregulilor constatate - asa cum declara chiar C-tin Buzoianu, fostul Presedinte al CSA, in cadrul audierilor de anul trecut din Camera Deputatilor. 

    Cand va rula pe micile ecrane si serialul de actiune despre coruptia din INSTITUTIILI statului ? Pana acum nu am vizionat decat telenovele si mi-e cam scarba de acesti regizori slabi si manjiti pana in dinti cu actori de proasta calitate dar bine "platiti". Nu exista stat european mai corupt. Si daca in Bucuresti merg lucrurile asa, in teritoriu este dezastru si nimeni nu spune nimic. Oare de asta votam. Ce facem domnilor ministri ? Cand vedem filmu ?

    Linistiti-va si nu va ganditi la mitinguri si iesiri in strada sau boicotarea autoritatilor. Lasati asa , munciti linistiti acasa si fara bani. Macar stim si noi de ce stam cu masinile avariate si ne certam cu cei din service. Eu zic sa ne multumim asa cu nimic. Ce daca niste idioti au distrus industria auto din Romania !? Linistiti-va nu explodati ca faceti rau autoritatilor. Va indemn la calm. Luati exemplul oilor.

    In aceasta toamna, una dintre persoanele aflate in conducerea ASF va fi ridicat de catre DNA pt infractiunea de luare de mita in forma continuata.Ia zi Tudore, te simti confortabil?In toamna asta, zodia ta va intra in zona prabusirii definitive.

    Vacanta placuta in continuare...securistule. 

    1. Ar trebui luati la intrebari si cei din dep. de control si juridic. Oare seful de la control - omu` lui Tudor, care anterior a fost angajat la EUROINS, nu are nici o vina?! Ce masuri a dispus in urma controlului ?! NICI UNA! El a ascuns, in complicitate cu Tudor toate nenorocirile constatate la acea societate condusa de mafiotii bulgari.

    Presedintele tarii ar trebui sa convoace de urgenta CSAT, sa dispuna analizarea la sange a situatiei iar cei vinovati sa fie protejati de valul de canicula care tocmai a inceput. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb