DEPUTATUL ZAMFIR VREA SĂ AMENDEZE LEGEA ANEI BIRCHALL "Voi propune conversia creditelor în CHF la cursul istoric plus 20%"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 aprilie 2016

"Voi propune conversia creditelor în CHF la cursul istoric plus 20%"

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a pornit o nouă luptă, de data aceasta beneficiarii demersurilor sale urmând să fie persoanele cu credite în franci elveţieni (CHF).

După ce a dus Legea dării în plată până la capăt, parlamentarul vrea să ia frâiele altui proiect de lege, ajuns deja la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat.

Este vorba despre iniţiativa legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, care a depus, încă din anul 2014, un proiect de lege ce vizează conversia creditelor contractate în valută.

Textul de lege susţine conversia împrumuturilor luate în CHF la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Daniel Zamfir urmăreşte să amendeze acest proiect şi să propună conversia în lei a creditelor la cursul istoric plus 20%, cu dobânda practicată la împrumuturile în moneda naţională în ziua conversiei.

"Vom cere să se procedeze aşa cum se arată în Directiva Europeană, care spune că banca trebuie să propună clienţilor conversia creditelor contractate în valută în cazul în care cursul respectivei valute a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea în ziua contractării sale.

Cu alte cuvinte, vom propune conversie la curs istoric plus o marjă de 20%. Vom depune amendamentul în zilele care urmează".

Proiectul legislativ iniţiat de Ana Birchall trebuia dezbătut ieri în şedinţa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, care este for decizional, dar discuţiile pe marginea textului legislativ au fost amânate pentru două săptămâni, după cum a anunţat domnul Zamfir.

Domnia sa a subliniat: "Era foarte necesară amânarea pentru a armoniza atât punctele de vedere ale asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, cât şi cele două proiecte de lege ale conversiei care sunt acum în dezbatere la Parlament. Am discutat şi cu liderul deputaţilor UDMR, Mate Andraş, cu care am convenit că legea, aşa cum a ieşit din Senat, este inadmisibilă şi vom discuta plecând de la propunerea lor (n.r. a unui grup de parlamentari care a promovat un alt proiect de lege pe aceeaşi temă). Noi am finalizat amendamentul pe care îl voi discuta cu asociaţiile şi cu câţiva colegi din Comisia Juridică, iar zilele următoare îl voi depune la Parlament".

Iniţiativa legislativă a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere.

O altă iniţiativă pe aceeaşi temă, promovată de un număr de 18 parlamentari din toate partidele politice, urmăreşte ca rambursarea totală sau parţială anticipată a împrumuturilor bancare să poată fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat în vara anului 2014, dar a primit aviz negativ de la Guvern. În prezent, se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În ultimul an, câteva bănci - Volksbank, OTP Bank, Bancpost, Raiffesien Bank - au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă, Piraeus Bank anunţând şi ea, recent, că va scoate pe piaţă un astfel de program.

Directiva 17/2014 ar fi trebuit transpusă în legislaţia noastră încă din data de 21 martie anul curent. Autorităţile au anunţat că proiectul legislativ care va transpune textul Directivei şi care a fost întocmit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

Dacă Ordonanţa va fi aprobată în forma în care a fost redactată, atunci creditorul va fi obligat să se asigure că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, acest contract prevede dreptul consumatorului să poată converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, creditul într-o monedă alternativă.

Proiectul de Ordonanţă subliniază: "În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă, creditorul nu impune restricţii şi oferă consumatorului produsele disponibile din oferta creditorului la momentul înaintării cererii de conversie de către consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului. În cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul oferă consumatorului cel puţin una din următoarele posibilităţi:

a) reducerea marjei dobânzii;

b) reducerea comisionului de administrare;

c) reducerea soldului creditului, cu un anumit procent, în urma conversiei.

(2) Reducerea prevăzută la lit. a) şi b) trebuie să fie semnificativă, respectiv de cel puţin 10% din costul aferent ratei lunare.

(3) Reducerea costurilor se aplică atunci când valoarea totală plătibilă de consumator care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.

(4) Reducerea prevăzută la alin. (1) şi (2) se menţine atât timp cât se îndeplinesc condiţiile de la alin. (3)".

După efectuarea primei conversii, atunci când valoarea totală care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul conversiei anterioare, între moneda prevăzută în contractul de credit şi moneda naţională, consumatorul are dreptul să-şi convertească de mai multe ori creditul.

Opinia Cititorului ( 75 )

  1. doar asa bancile o sa inceapa sa isi respecte clienti ca prea iau haituit

    Problema ta [...] si a [...] este ca ce vreti voi e cam neconstitutional. Asta i-a raspuns Birchall [...] si de asta [...]a inceput sa o ameninte si sa o santajeze. Mai bine tine-ti [...] in lesa pana nu ti-l ia vreun balamuc!

    1. Sa inteleg ce esti vreun actionar grec/austriac nemultumit ?

      jefuirea romanilor de bancile straine cu contracte neinteligibile si cu litere mici scrise pe zeci de pagini cum e constitutionala sau penala? 

      Nu, este doar Sima.

      2.1 2.2 2.3 sunteti niste prostaci chf nesimtiti

      Mergeti la baie aranjati va ca venim pe la voi..sa te....cu legea conversiei obisnuiti va cu ideea carei banci nu i convine sa PLECE va pup ...pa

      plateste-ti datoriile, moftangiule

      Sima cel cu bun simt.

      Acum o dai cu Sima ă...î. Cine nu e de acord cu tine e Sima. Or fi si Voevozeanu si Teodorescu tot Sima? Ca si aia te au ă...î?!

      ba da ce va bagati voi in seama daca nu aveti nici o treaba cu bancile lasati oameni in pace ce ia din buzunarul vostru sau sunteti bancheri care comentati

    Cine se face vinovat ca nu e transpusa directiva ?

    Daca cumva se face vinovata o institutie a Statului, atunci fiecare imptumutant chf este indreptatit sa dea sutoritatea Statului in judecata si sa cear 100ron/ zi intarziere ( nu stiu daca e cu tva sau fara) + dobanda aferenta, inflatie.

    Lobby-ul bancar a blocat aceasta initiativa din 2014 ? 

    1. care institutie ca acum o dau in judecata normal cei de la BNR trbuia sa atentioneze bancile ca chf a crescut cu 20 la suta la acea vreme daca nu sa plateasca acum ca nu ma las pana nu se face dreptate chit ca imi dau foc in fata la BNR .mama lor de hoti

      Nu iti da foc nu rezolvi nimic, eventual poti sa aprinzi o mascota , cum a spanzurat un ungur o mascota :))

      Da in judecata tu si toti care aveti credite in chf, care va mai platiti ratele, nu stiu la cei care au fost executati, cand s-a intamplat ... 

      Stai si lupta.

      Asociatiile de protectia condumatorilor facmesajele pe Facebook la rang de arta, ii felicit, te asigur ca acele mesaje ajung in Spania, Italia, Ungaria, Sua, ... si Romania. 

    sunt corect. in unele cazuri ar echivala cu o reducere a creditului de 20-25%. nu era nevoie sa ajungem aici, bancile puteau sa se miste primele si sa propuna asta clientilor indatorati. evitau astfel si valul masiv de ura si neincredere din partea populatiei. sunt clienti disperati care bat la toate usile bancilor pentru ca nu isi permit rata la cursul actual, dar usile raman inchise. in acelasi timp, in parcarile bancilor avem o expozitie auto cu ultimele modele, iar sefii de sucursale ne explica ce grea e viata lor cand doar un ghiozdan pt copii costa 400 de lei. iar tie nu iti mai ramn 400 de lei cu care sa traiesti dupa ce platesti rata. asta e dreptate?

    1. corect..noi nu mai traim ne taram dupa o zi pe alta..

      Corect

    Adica la paguba sa plateasca altii si la castig sa nu impart cu nimeni.

    Zamfire,deputat PNL, spune drept, elimina valutele libere din Romania si atunci esti cel mai drept dintre drepti. 

    Incredibil, iresponsabiliate, pe viitorul Romanie. 

    PNl, partidul Bratienilor, al Romaniei moderne, infiintatorul BNR, dispare politic.

    Cine raspunde ? 

    1. dute ma si impuscate cu scaderea asta a cursului ia zi ce ai vazut tu in tara asta sa scada doar ce ai tu in pantaloni aia a intrat la apa.ha ha ha

      Valeu! Spui tampenii si dupa aia razi. Iti recomand sa nu faci copii.

      Asta e nivelul populist la care s-a ajuns ?

      Cum oare ? 

      Dolarul a variat fata de euro de la 1,53 la1,05.

      Ce bancher esti tu, sa uiti cum se procedeaza in astfel de cazuri?! Teoretic, va creste dobanda cu indicele de referinta. Daca nu, se trece in mod practic la aplicarea "politicii bancii" cu privire la dobanda, care doar creste, indiferent de curs. Hai [...]!

      Nu e nicun bancher.

      Dar vreti sa luati de la altii, dar vreti sa luati de la altii pe treburi ce nu v-au iesit.

      Vocabularul ar trebui cenzurat de BURSA. 

      de ce nu vorbeste nimeni despre impreviziune, dar vorbim despre populisme. impreviziunea este un principiu care se aplica atunci cand exista un dezechilibru major intre indatoririle rezultate intre partile unui contract. acest dezechilibru trebuie sa fie atat de pregnant incat sa il puna pe debitor intr-o situatie extrem de grava, de dezavantajoasa. daca eu platesc rata de 1700 de lei pentru o garsoniera, din care 1100 d elei reprezinta doar dobanda lunara, si mai am de platit 90 000 de chf in urmatorii 26 de ani, nu inseamna ca sunt intr-o situatie extrem de grava?

      o crescut francul!!!!...., criza in elvetia criza in lume!!!, francul a fost umflat intentionat si artificial de voi fii ai satanei! de bancheri care bagati degetul in [..] si i-l duceti la nas, imbracati in costume armanii! vauitati pe geam si acum nu stiti ce vi se intampla, a-ti crezut ca voi din lojile voastre sunteti desteptii pamantului, puteti transforma oamenii in sclavi...asa cu un clik! vai de voi!!!

      Cand s-a infiintat BNR erau alte vremuri si alti oameni care conduceau aceasta Institutie. Erau Oameni. Cu O mare! Oamenii nu inteleh un lucru: ca nu platiti "voi", alti romani in urma acestor legi, ci doar bancile isi scad din profitul de miliarde, castigat in in mod necinstit, speculand drama romanilor. De asta romanii isi duc viata cum si-o duc in tara lor. Pentru ca sunt divizati si tinuti sub control. Saracia. Si nu intelegi un lucru. Cand se vor incepe a corect nedreptatile, o vom duce mai bine. Pentru ca, daca acum o banca are clauze abuzive acum si "vad" ca li se permite acest lucru, vor avea acelasi comportament si de potentiali viitori clienti.

      Am o intrebare- la care bancheri te referi? Cei de pe Wall Street? Cu siguranta ei nu citesc comentariul tau!

      A...daca te referi la 'bancherii' din Romania afla ca ei castiga cam 1,500 lei un casier si 3,000 lei un director de agentie la Transilvania. Ei se imbraca de la Apaca, nu de la Armani. 

      Si a publicat BURSA ceva in contradictie cu asta?

      Sarmanii bancheri, mi-ai stors o lacrima!

      Va multumim pentru sesizare. Am cenzurat vocabularul.

      la xerox

      ma intreb daca bancile chiar pierd din profit. ce este mai profitabil? sa isi execute silit clientii si sa le vanda casele pe nimic sau sa le reduca din principal si sa si-i pastreze drept clienti pentru urmatorii 20-30 de ani?

      este o chestiune de principiu, de ce sa aplici conversia printr-o lege, la un curs retroactiv?

      Directiva spune: (3) În cazul în care un consumator are dreptul să convertească un contract de credit într-o monedă alternativă în conformitate cu alineatul (1) litera (a), statul membru se asigură că cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pieței aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel. 

      Ai dat o idee buna , bravo!

      Sa converteasca toate creditele in euro si moneda sa fie euro in Romania. 

      Te referi la maruntisul daca mai arunca pe treptele BNR-ului sau la altceva .

      Ba da.

      Cu acesti bani iti cumperi in Cluj in Centru in bloc nou 3 camere facut pt fitosi, langa terenul de tenis pt care prefera Cluj Capitala :))) 

      Exact

      Da

      Ai uitat niste maruntis Terchil si van Groh.

      Situația ar fi extrem de gravă. Dar atâta timp cât plătești banca este f. Mulțumită.

      În RO ni se câștigă în instanță pe impreviziune, din păcate 

    O lege care este la fel de buna la DIP. Asemenea oameni ca dl. Zamfir trebuie laudati!!! Sa moara postaciii bancilor!!! Dupa ce se voteaza si legea conversiei sa vedem ce o sa mai scrieti aici...:-)))))

    1. OPINIILE 6.1 - 6.10 AU FOST ŞTERSE DEOARECE CONŢINEAU DOAR INJURII RECIPROCE.

      sa mori tu in chinuri deoarece zamfir este un populist

      Hai redactie, sterge si acest comentariu care are aceeasi valoare ca mizeria 6. Ori il stergi si pe 6, ori il lasi si pe acesta. 

      Elemente cheie pentru stergatorul de comentarii de la Bursa:

      1. sorin este analfabet care scrie "postaciii" si nu prea ne intereseaza ce scrie el pe aici 

      2. comentariul 6 spune ca Zamfir trebuie laudat, 6.2 spune ca este un populist iar un comentariu sters spune ca este si incompetent. Nu sunt injurii. 

      3. sorin analfabetul cere moartea unor postaci. Este foarte corect ca cineva sa ceara si moartea lui. 

      Rusine Olescu. 

      Ce am sters, erau injurii, pur si simplu.

      Astea sint doar prostii. 

      Am impresia ca i-au dat o parola chiar sektantului ca sa poata sterge personal ce nu ii convine. In rest e rusinoasa partinirea pe care ziarul Bursa o arata fata de postacii GCCC.

      Cu exceptia sfirsitului ("Rusine Olescu") mesajul tau este regulamentar.

      Sfirsitul, insa, il face neregulamentar, pentru ca hartuiesti ziaristul nostru si prin urmare, ti-ai asumat ca mesajul tau sa fie sters. 

      Il las, totusi, ca sa pricepi lectia. 

      Asta nu inseamna ca voi tolera hartuirea ziaristilor nostri si nici transformarea sectiunii de comentarii intr-un sir nesfirsit de injuraturi reciproce.

      Daca vreti sa va injurati, n-aveti decit sa va dati intilnire in Ferentari. 

      Cantitatea de injuraturi sau de alte incalcari ale Regulamentului mesajelor este atit de mare, incit, in unele cazuri am renuntat sa mai justificam cenzura si le-am sters pur si simplu.

      Ii rog pe cititorii de bunacredinta sa respecte Regulamentul, ca sa ne scuteasca de aceasta munca lipsita de rost care este cenzura. 

      gresit, hartuire presupune repetitie

      Bine.

      Atentie!

      Cind scrii "sektant", stii deja ca mesajul iti va fi sters, pentru ca aduci atingere libertatii de optiune religiosa.

      Ti-l las, din aceleasi considerente expuse la 6.6. 

      Le las.

      Care suntem din provincie ?

      Da

      Pentru cei din provincie, tot Ferentari. Ferentari e capitala universala a injuraturilor.

      Cum adica sektant aduce atingere "libertatii de optiune reliogioasa"? Pentru ca asa a zis Oleasca pentru ca asa i-a trasat sarcina (ups!, neintentiopnat ;-) ) diavolul fara nume din Cisnadie? Fara nume cu 3 prenume, vi panimaiete..

      In primul rand ca e libertate religioasa nu libertate de optiune. Si daca "ziarul oamenilor de afaceri", HAHAHAHA, bursa cenzureaza mesajele care incalca tot felul cum ti se pare sa le zici bancherilor camatari? Poate calomnie ar fi un cuvant potrivit? Poate ar trebui cenzurate tampeniile astea ale cersetorilor condusi de Voevozeanu si diavolul fara nume doar cu 3 prenume. 

      Cum ti se pare mesajul asta " 5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5 ) 

      (mesaj trimis de anonim , in data de 27.04.2016, ora 08:54) 

       

      dute ma si impuscate cu scaderea asta a cursului ia zi"? Se incadreaza cumva la instigare la fapte si atitudini antisociale? Din cauza ca e scris de unul din cersetorii cu care te balacesti in noroi, MAKE, nu il cenzurati. 

      Dar mesajul "9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9 ) 

      (mesaj trimis de anonim , in data de 27.04.2016, ora 16:34) 

       

      ciolos e un dobitoc foarte mare nici nu stie pe ce lume traieste " ar putea fi incadrat la "incalcarea optiunii politice", "incalcarea dreptului de asociere", "injurii"? Ca nu mi se pare ca deranjeaza pe cineva de la bursa. Ia sa vedem cine a scris... aa... sa fie de-ai lui Christuan DAC?  

      Da-mio voie sa ghicesc ca daca cineva ar avea curajul sa comenteze pe forumnul bursa ca "9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9 ) 

      (mesaj trimis de anonim , in data de 27.04.2016, ora 16:34) 

       

      Cristian Dan e un dobitoc foarte mare nici nu stie pe ce lume traieste " Oleasca ar considera asta o golanie si calomnie si ar sterge/cenzura comentariul. 

      Astia mai cititi care ati incercat sa le explicati analfabetilor (atat frankalailor cat si lui MAKE) una alta nu are rost sa va consumati energia. Adica pe langa ca sunt multi si prosti sa te bati si cu cenzura nu merita... 

      Si mie mi-au facut-o frecvent, momentan sunt blocat sa comentez la ei. Give it up, nu merita sa te pui cu prostii. Lasati-i sa vorbeasca intre ei, niste amarati analfabeti. De prostie nu ii salveaza nici un furt pe care l-ar reusi din banii celorlalti. hAVE A NICE EVENING. (vad ca sunt cenzuarete TOATE MESAJELE cu la nume, daca va puteti inchipui...) 

      Da, e bl;ocat orice ecomentariu care contine in nume sau text cuvantul care-l face pe sektarul fara nume, doar cu 3 prenume, sa SPUMEGE.

      Ala de incepe cu ko si se termina cu lo. I-am rupt capul, e K.O. si i-am dat [...] lui nea Danut, fata de [...].  

      MAKE, am ajuns sa injur ca un cioban la ce cititori si comentatori ti-ai tras. Dar ceva mai penibil si mai musteind a infrangere decat sa blochezi opiniile pe care nu le poti combate e greu sa-mi inchipui ca ar fi.... Mwuahahahha! 

      Nu am patit-o, doar cand m-am infierbantat si am dat drumul la limbaj colorat.

    HAI domnul Zamfir ca se poate, sa faca cineva si pentru oameni ceva bun, sa plece CAMATARII

    1. adevarat graiesti ca suntem satui de atatia hoti in tara asta si de postaci care nu au alta treaba decat sa loveasca tot in romani cu probleme cu bancile

      Esti cetatean European ai drepturi !

    inteleg ca Directiva 17/2014 trebuia aplicata si in legislatia autohtona de un an de zile. unde este blocat acum proiectul legislativ pentru transpunerea Directivei in legislatie? de ce a fost blocat? de ce nu a fost sesizat avocatul poporului?

    1. pentru ca guvernul acesta de rahat impreuna cu presedentia acestei tari plus bnr in frunte cu isarescu le ascund prin sertare si ar cam trbui sa iesim in strada sa le indreptam noi prosti care platim de ne ustura fundu cocoasele la toti ca nu se mai poate asa .

      sunt cu totii mana in mana de la presedinte pana la ultimul ales al acestui popor.sunt cu totii impotriva tuturor cetatenilor care isi platesc taxe impozite rate la banca triple am ajuns sclavi la noi in tara si nimeni nu zice nimic in afara de acesti domni zamfir si piperea care fac ceva ptr oameni de rand

      DACA ACEASTA DIRECTIVA A FOST ASCUNSA PRIN SERTARELE ACESTOR MAFIOTI O SA IASA URAT PENTRU CA ESTE INADMISIBIL CE LI SE INTAMPLA ACESTOR OAMENI UNDE ESTE PROTECTIA FAMILIEI CAND EI NU MAI POT SA PLATEASCA RATELE DAR SA ISI MAI EDUCE SI COPII SI ETC UNDE SUNT DREPTURILE OMULUI SAU NU SE AUDE DE ASA CEVA IN TARISOARA ASTA CE PRESEDINTE DE STAT AVEM UN MUT CARE NU FACE NIMIC UN GUVERN CARE LA FEL NIMIC CINE CONDUCE ACEASTA TARA BANCILE STRAINE SAU NOI POPULATIA DOMNILOR NOI SUNTEM STATUL ROMAN TREZITIVA

      Exact Salvati copiii merge la rromi care nu lucra, dar la care lucra,;inchid ochi , lasa ca mai pot.

    stati calmi, Ciolos nu va da niciodata o ordonanta atat de abuziva si proasta

    1. ciolos e un [...] foarte mare nici nu stie pe ce lume traieste

      La politica, femei si fotbal tot romanul e expert! Cu munca sta mai prost si cu plata datoriilor indiferent ca sunt la banci, stat, prieteni etc. Hai cu comunismul inapoi ca oricum nu meritam sa fim nici in UE nici in NATO

      Atunci Grecul cum e ?

    Unde este Cristi C ?

    Sper ca nu l-ati sters, cenzurat. 

    1. Directiva 17/2014

      Art 23 

       

      "(3) În cazul în care un consumator are dreptul să convertească un contract de credit într-o monedă alternativă în conformitate cu alineatul (1) litera (a), statul membru se asigură că cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pieței aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel. 

       

      (4) Statele membre se asigură că, în cazul în care un consumator deține un împrumut într-o monedă străină, creditorul avertizează consumatorul periodic, pe suport de hârtie sau pe alt suport durabil, cel puțin în cazurile în care valoarea cuantumului total plătibil de către consumator care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20 % în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb aplicabil la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit și moneda statului membru. Avertizarea îl informează pe consumator în legătură cu o creștere a cuantumului total plătibil de către consumator, prezintă, după caz, dreptul de conversie într-o monedă alternativă și condițiile în care se poate efectua acesta și explică orice alt mecanism aplicabil pentru limitarea riscului ratei de schimb valutar căruia i se expune consumatorul. 

       

      (5) Statele membre pot să reglementeze mai în detaliu împrumuturile în monedă străină, cu condiția ca o astfel de reglementare să nu fie aplicată cu efect retroactiv. 

       

      (6) Aranjamentele aplicabile în temeiul prezentului articol se aduc la cunoștința consumatorului în FEIS și în contractul de credit. În cazul în care în contractul de credit nu există dispoziții în vederea limitării riscului ratei de schimb valutar căruia i se expune consumatorul la o fluctuație a ratei de schimb valutar de sub 20 %, FEIS include un exemplu ilustrativ al impactului pe care îl are o fluctuație valutară de 20 %." 

       

       

      Se pot sumariza cele 4 aliniate de mai sus prin: conversie DOAR la cursul din ziua conversiei, FĂRĂ efect RETROACTIV. 

       

      Să analizăm implicațiile celor spuse de nefericitul Zamfir - un dezastru. Deputatul susține că dacă un credit din 7 sep 2007 s-a încheiat la un curs de 2 lei/chf și cursul a crescut cu 20%, atunci debitorul poate converti la cursul mărit cu 20%, adică 2.4 lei/chf. 

       

      Când a intrat în vigoare Directiva 17? La data de 4 feb 2014. Să notăm următoarele momente de timp pentru a schematiza și pentru mintea plăpândă a lui Zamfir. 

       

      Acordare credit: 7 sep 2007, 2 lei/chf 

      Curs +20%: 18 mar 2008, 2.41 lei/chf 

      - conform lui Zamfir, acesta ar fi momentul care declanșează conversia 

      Aprobarea directivei 17: 4 feb 2014 

       

      Ce spune Directiva la (5)? FĂRĂ EFECTE RETROACTIVE iar cursul este cel de la data conversiei. OBLIGATORIU. 

       

      Deci, nu putem converti creditele la data de 18 mar 2008, la cursul de 2.41, deoarece incalcam Directiva 17. La ce dată, cel mai devreme, putem converti? Exact, 4 feb 2014, sau poate ulterior, la data transpunerii legii în sistemul legislativ românesc ... dată din viitor. 

       

      Cât a fost cursul la 4 feb 2014? 3.66 lei/chf 

      Cât este cursul azi? 4.07 lei/chf 

       

       

       

      Să facem și următorul calcul. Dacă respectăm ce spune legea, nu Zamfir, și se propune conversia la 3.66 lei/chf, cu cât scade soldul creditului față ce valoarea de astăzi? EXACT. Cu 10%. În esență, orice mizerie pe care parlamentarii o pot inventa referitor cursul chf este UN FURT și devine NECONSTITUȚIONAL. Ba, mai mult, dacă aș fi bancă, aș da statul român în judecată la Curtea de Justiție a UE și aș cere despăgubiri pentru orice diferență de curs între ce valoare îmi impune Parlamentul României, în clară violare a Directivei 17, și cursul de 3.66 lei/chf. 

      Mulțumit de răspuns? 

      "față de valoarea"

      "referitor la cursul"

      Cam alergi acum de Pasti !

      Directiva imi place, eu vad putin diferit de tine, pct 6 ii lasa sa jongleze, pct 5 nu retroactiv, nu specifica retroactiv cum spui tu cu directiva sau ziua cand s-a dat credit.

      Eu cred ca se refera la ziua cand s-a dat credit, cred ca tot asa s-au castigat procese, care mi se par corecte. 

    Creditarea în CHF a fost un tun tras de BANCHERI pe spatele romanilor, cu complicitatea BNR și a Statului Român.

    În codul penal se numește ÎNȘELĂCIUNE. 

    Dar, când e vorba de bănci e mai greu de dovedit... 

    Explozia francului a început în urma cu 7ani și pana la ora actuală f mulți dintre clienți au încetat plățile. Fie au renunțat și au fost executați, fie au acceptat oferta băncilor de conversie, ori au reeșalonat și au lungit creditul încă niște ani, au refinantat...

    Ideea este ca o astfel de lege, data după atâția ani, face dreptate doar în parte celor afectați. BĂNCILE ies pe profit și orice combinație... 

    1. Uniti-va cu grupurile chf din Est.

      O vede orice om o sa vada si un judecator. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb