Anul universitar a fost deschis în mod festiv. Politicieni, profesori, studenţi au fost prezenţi la ceremoniile dedicate, fiecare categorie având aşteptări diferite de la următoarele luni. Potrivit Ministerului Educaţiei, la toate cele trei cicluri de învăţământ, respectiv licenţă, masterat şi doctorat, sunt circa 500.000 de studenţi înscrişi.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la deschiderea anului universitar că Guvernul face paşi înapoi în ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, iar legislaţia în domeniul educaţiei este instabilă şi lipsită de direcţie: "Timpurile se schimbă şi în mod normal ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu e aşa. Spre exemplu, în domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanţa şi creşterea competitivităţii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale. Instabilitatea legislativă şi lipsa unei direcţii clare m-au impulsionat să lansez România educată, ale cărei rezultate vor fi prezentate în curând. Am adus împreună principalii actori din educaţie (...) Avem mult de muncă pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenţi, veţi juca un rol crucial în desăvârşirea unei viziuni naţionale potrivite României centenare. Vă invit să priviţi universitatea ca un spaţiu constructiv pentru voi, deschis diversităţii, iar respectul faţă de valorile celuilalt de la sine înţelese şi respectate". Preşedintele s-a aflat la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, desfăşurată la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri". La ceremonie au luat parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu şi ministrul demisionar al Educaţiei, Valentin Popa.
Premierul Viorica Dăncilă şi-a ţinut discursul în faţa studenţilor craioveni de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova: "Veţi lucra într-un domeniu de importanţă vitală, esenţial pentru ţară şi pentru fiecare din noi, iar profesia pe care v-aţi ales-o este nobilă, pentru că aveţi misiunea de a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor. Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni, sănătate şi educaţie. Dragi studenţi, trăiţi una din cele mai frumoase şi intense perioade ale vieţii, perioada studenţiei este cea în care vă stabiliţi drumul profesional şi vă desăvârşiţi personalitatea. Sunteţi profesioniştii de mâine, cei care vor avea grijă de sănătatea generaţiilor viitoare şi care vor face să dăinuie valorile acestui popor. Ştim cu toţii că trecerea la responsabilităţile vieţii de om matur nu este uşoară, probabil că unii dintre voi deja se confruntă cu dificultăţi care le răpesc din timpul pe care îl pot acorda studiului, dar cu cât veţi fi mai determinaţi în a urma drumul pe care l-aţi ales, cu atât satisfacţiile vor fi mai mari. Succesul vostru este succesul întregii societăţi, România are nevoie de voi, are nevoie să îşi păstreze acasă profesioniştii din sistemul medical. Sunt convinsă că aveţi forţa şi perseverenţa să vă construiţi carierele pe care le doriţi şi că veţi dobândi priceperea să faceţi lucrurile cât mai bine. Mult succes în noul an universitar".
În ţara noastră sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare. În majoritatea instituţiilor de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.