DEŞI A ÎNTÂMPINAT NUMEROASE REACŢII NEGATIVE Actul normativ pentru redeschiderea minelor, finalizat în două săptămâni

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2013

Actul normativ pentru redeschiderea minelor, finalizat în două săptămâni

Actul normativ pentru redeschiderea minelor aflate în conservare sau închise va fi elaborat de către guvern în maximum două săptămâni, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Actualul proiect legislativ pentru modificarea legii minelor a apărut pe fondul intresului pe care unii investitori l-au manifestat, în ultima perioadă, faţă de sectorul minier din ţara noastră, în special pentru anumite perimetre precum Abrud (Cupru Min), Moldova Nouă (Moldomin) sau Baia Mare (Remin).

Varujan Vosganian a precizat, ieri, că, actualmente, Ministerul Economiei se află într-o " amplă acţiune de a redeschide extracţiile de la Remin, Moldomin, Moldova Nouă, de a lărgi extracţiile de la Cupru Min".

Domnia sa a apreciat că mineritul din ţara noastră a avut de suferit de-a lungul fiecărei guvernări din cauza lipsei unei strategii la nivel naţional în ceea ce priveşte acest sector al industriei.

Unele modificări, potrivit unor surse apropiate proiectului legislativ, vizează modul în care pot fi concesionate perimetre miniere, dar şi nivelul redevenţei, existând anumite opinii care afirmă că redevenţa va creşte de la 4% la 6%.

Cu toate acestea, proiectul legis­lativ iniţiat de membrii Guvernului s-a lovit atât de reticenţa unor ONG-urilor cât şi de membrii opoziţiei.

Astfel, ONG-urile reclamă faptul că noile schimbări pe legea minelor vor da mână liberă companiilor minere să îi exproprieze pe cei care locuiesc în perimetre unde se găsesc anumite zăcăminte.

Îngrijorarea acestora este împăr­tăşită şi de membrii opoziţiei care au iniţiat, ieri, o moţiune simplă "Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian - Niţă" susţinută de grupurile parlamentare PP-DD şi PDL.

Iniţiatorii moţiunii apreciază că sistemul energetic naţional, sub conducerea miniştrilor Varujan Vos­ganian şi Constantin Niţă, trece prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o ţara noastră de-a lungul întregii sale istorii, solicitând demisia celor doi oficiali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb