Actul normativ pentru redeschiderea minelor aflate în conservare sau închise va fi elaborat de către guvern în maximum două săptămâni, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Actualul proiect legislativ pentru modificarea legii minelor a apărut pe fondul intresului pe care unii investitori l-au manifestat, în ultima perioadă, faţă de sectorul minier din ţara noastră, în special pentru anumite perimetre precum Abrud (Cupru Min), Moldova Nouă (Moldomin) sau Baia Mare (Remin).
Varujan Vosganian a precizat, ieri, că, actualmente, Ministerul Economiei se află într-o " amplă acţiune de a redeschide extracţiile de la Remin, Moldomin, Moldova Nouă, de a lărgi extracţiile de la Cupru Min".
Domnia sa a apreciat că mineritul din ţara noastră a avut de suferit de-a lungul fiecărei guvernări din cauza lipsei unei strategii la nivel naţional în ceea ce priveşte acest sector al industriei.
Unele modificări, potrivit unor surse apropiate proiectului legislativ, vizează modul în care pot fi concesionate perimetre miniere, dar şi nivelul redevenţei, existând anumite opinii care afirmă că redevenţa va creşte de la 4% la 6%.
Cu toate acestea, proiectul legislativ iniţiat de membrii Guvernului s-a lovit atât de reticenţa unor ONG-urilor cât şi de membrii opoziţiei.
Astfel, ONG-urile reclamă faptul că noile schimbări pe legea minelor vor da mână liberă companiilor minere să îi exproprieze pe cei care locuiesc în perimetre unde se găsesc anumite zăcăminte.
Îngrijorarea acestora este împărtăşită şi de membrii opoziţiei care au iniţiat, ieri, o moţiune simplă "Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian - Niţă" susţinută de grupurile parlamentare PP-DD şi PDL.
Iniţiatorii moţiunii apreciază că sistemul energetic naţional, sub conducerea miniştrilor Varujan Vosganian şi Constantin Niţă, trece prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o ţara noastră de-a lungul întregii sale istorii, solicitând demisia celor doi oficiali.