DEŞI AU ANUNŢAT CĂ NU VOR SĂ SE AJUNGĂ LA CONFLICT MILITAR Rusia şi Turcia se lovesc pe la spate, pe plan economic

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2015

Rusia şi Turcia se lovesc pe la spate, pe plan economic

Actualizare 16:42 Lavrov: "Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la 1 ianuarie 2016"

Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la începutul lui 2016, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la finalul întrevederii cu omologul său sirian Walid Muallem, potrivit TASS şi AFP.

"Conducerea Federaţiei Ruse a luat decizia de a suspenda regimul fără vize care funcţionează între Rusia şi Turcia. Această decizie va intra în vigoare la de la 1 ianuarie", a spus Lavrov.

Înainte de consultările cu Muallem, şeful diplomaţiei ruse a declarat că Ankara "a depăşit limitele admisibilului şi acest lucru ar putea duce Turcia într-o situaţie complicată".

(A.L.)

---------------

Actualizare 12:41 Rusia şi-a sistat contactele militare cu Ankara şi îşi suspendă participarea la BLACKSEAFOR

Rusia a anunţat astăzi că îşi suspendă pe termen nedeterminat participarea la exerciţiile BLACKSEAFOR, după ce anterior informase cu privire la suspendarea tuturor contactelor pe linie militară cu Turcia, în replică la doborârea marţi a bombardierului său Su-24 de către aviaţia turcă, într-un incident soldat cu moartea unuia din cei doi piloţi, informează agenţia de presă TASS.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară rus), amiralul în rezervă Vladimir Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră.

"În conformitate cu decizia conducerii Ministerului rus al Apărării privind sistarea contactelor pe linie militară cu Turcia, a fost suspendată şi participarea Flotei Rusiei din Marea Neagră la exerciţiile BLACKSEAFOR", a declarat amiralul Komoedov.

De asemenea, a fost rechemat din Turcia reprezentantul marinei ruse care se ocupa de coordonarea acţiunilor Flotei ruse din Marea Neagră cu flota turcă, a spus el, adăugând că acesta a revenit deja la Moscova.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat nu a exclus rechemarea în ţară din Turcia a celor doi ataşaţi militari ruşi.

"Cei doi diplomaţi militari se află deocamdată la Ankara pentru a obţine nişte explicaţii clare din partea Statului Major turc cu privire la motivele şi circumstanţele doborârii avionului nostru", a spus Komoedov. În cazul în care nu vor primi aceste explicaţii şi conducerea Ministerului rus al Apărării va considera prezenţa lor la Ankara nepotrivită, ei vor fi rechemaţi în ţară, a adăugat el.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că Rusia încetează orice fel de contacte pe linie militară cu Turcia, după o reuniune a Colegiului Ministerului Apărării.

"Noi nici până acum nu am auzit scuze de la cel mai înalt nivel al Turciei, nicio vreo propunere de reparaţie şi nici promisiuni că vinovaţii vor fi pedepsiţi. Se creează impresia că autorităţile turce împing în mod deliberat relaţiile rus-turce în impas, ceea ce este un fapt regretabil", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a calificat doborârea avionului rus de către aviaţia Ankarei drept un "gest perfid".

(A.L.)

-------------

Actualizare 10:50 Aviaţia militară turcă şi-a suspendat zborurile în Siria

Aviaţia militară turcă şi-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei în cadrul coaliţiei internaţionale, conduse de SUA, împotriva Statului Islamic (ISIS) în urma incidentului de marţi, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de un avion de vânătoare turc F-16 pe motiv că încălcase spaţiul aerian al Turciei, după cum a relatat vineri ziarul Hurriyet, citând surse diplomatice, potrivit RIA Novosti.

Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultimă generaţie S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-şi proteja bombardierele implicate în campania aeriană din Siria împotriva grupărilor jihadiste.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, aceste sisteme au fost amplasate la baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), la numai 30 km de frontiera cu Turcia.

Cu o rază de acţiune de 250 de km, aceste noi sisteme antiaeriene ultramoderne acoperă o zonă vastă, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Mării Mediterane şi Israelul.

În pofida unor speculaţii privind desfăşurarea acestor sisteme încă de la începutul lunii noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că aceste baterii "au fost desfăşurate abia acum", pentru că Rusia "nu se aştepta la o lovitură în spate".

(I.D.)

--------

Actualizare 7:51 Moscova a informat Washingtonul în legătură cu misiunea avionului rusesc doborât de Turcia

Rusia a informat Statele Unite în legătură cu misiunea bombardierului rusesc doborât marţi de aviaţia turcă, informează Reuters şi AFP.

Vladimir Putin a declarat că aviaţia turcă nu putea ignora naţionalitatea aparatului, spre deosebire de afirmaţiile Ankarei.

Preşedintele Putin a afirmat, într-o conferinţă de presă: "Statele Unite, care conduc o coaliţie din care face parte Turcia, cunoşteau locul şi momentul trecerii avioanelor noastre şi tocmai în acest loc şi în acel moment am fost loviţi".

De asemenea, el "a exclus" că aviaţia turcă nu a putut identifica aparatul Su-24 că aparţinea Rusiei, aşa cum a afirmat Ankara: "Este absurd, acestea sunt pretexte", a spus Vladimir Putin în conferinţa de presă ţinută după convorbiri purtate cu preşedintele francez Francois Hollande.

Doborârea de către Turcia a avionului de luptă rusesc este un "act de trădare din partea unei ţări considerate de Rusia prietenă", a insistat liderul rus.

Cu toate acestea, Putin a afirmat că Rusia este încă angajată să coopereze cu coaliţia condusă de SUA ce desfăşoară operaţiuni militare în Siria şi că lucrează să formeze o coaliţie internaţională mai largă ce ar putea conveni asupra unei modalităţi de soluţionare a conflictului din Siria.

Exprimându-se la conferinţa de presă de la Kremlin după discuţiile cu Hollande, Putin a anunţat că cele două ţări au căzut de acord să-şi intensifice cooperarea bilaterală în legătură cu Siria.

El a adăugat că cele două ţări urmează să facă schimb de informaţii cu privire la activităţile lor militare şi se vor coordona asupra obiectivelor care trebuie lovite, notează Reuters.

(I.D.)

---------

Atât reprezentanţii Rusiei, cât şi cei ai Turciei au declarat că statele lor nu doresc să se ajungă la un conflict militar. În schimb, măsuri economice au început deja să fie aplicate. Primul pas în acest sens a fost făcut de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul său de externe, Seghei Lavrov, care şi-au îndemnat concetăţenii să nu mai călătorească în Turcia. Având în vedere că numărul de turişti ruşi a crescut neîntrerupt din anul 2009, depăşind 3,4 milioane în anul 2014, conform Institutului Turc de Statistică (Turkstat), această primă lovitură va fi resimţită puternic de Turcia, pe plan economic.

Turcia era deja afectată de o scădere a numărului vizitatorilor din Rusia şi din ţările vecine cu 25%, conform publicaţiei Hurryet.

În contextul apropierii dintre cele două state din ultimii ani, există mai multe proiecte comune, acum periclitate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, a afirmat că toate proiectele vor fi reevaluate, inclusiv construcţia centralei nucleare de la Akkuyu. Aceasta reprezintă cea mai importantă investiţie rusească în Turcia, acordul pentru construcţie fiind semnat în 2010. Costul total al proiectului a fost estimat la 22 miliarde de dolari, conform aceleiaşi surse. Partenerii ruşi au investit deja 3 miliarde de dolari în acest proiect, însă preşedintele Recep Erdogan apreciase deja, la începutul lunii octombrie, că "dacă ruşii nu vor construi centrala, o va face altcineva", precizează publicaţia Hurriyet.

Potrivit Sky News, mai există o declaraţie dinspre partea rusă, conform căreia importurile de carne de pasăre din Turcia urmează să fie oprite în următoarele săptămâni.

Moscova acuză Ankara că ia petrol ieftin de la ISIS şi-l vinde mai departe

Autorităţile ruseşti a acuzat în această săptămână Ankara, prin postul TV Russia Today, că apară jihadiştii Statului Islamic pentru că oficialii turci au interese în comerţul cu petrol. Moscova a acuzat Turcia că are afaceri cu Statul Islamic în comerţul ilegal de petrol, finanţând astfel gruparea teroristă. Potrivit ruşilor, raidurile lor aeriene în Siria strică afacerile profitabile ale intermediarilor turci, inclusiv ale unor oficiali de la Ankara. În plus pe Twitter au început să circule fotografii în care Necmettin Bilal, fiul preşedintelui turc Recep Erdogan, ar apărea însoţit de presupuşi lideri ISIS, potrivit ştirileprotv.ro.

Recep Tayyip Erdogan a răspuns că angajamentul ţării sale contra grupării Statul Islamic este "incontestabil": "Cei care ne acuză că achiziţionăm petrol de la Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) au obligaţia de a aduce dovezi în sprijinul acuzaţiilor lor", a accentuat şeful statului turc, referindu-se implicit la acuzaţia Moscovei conform căreia Turcia colaborează cu gruparea jihadistă. Preşedintele turc a apreciat că reacţiile celor care, după doborârea unui avion militar rus de către forţele turce, solicită anularea unor proiecte comune ale Turciei şi Rusiei sunt "emoţionale şi nepotrivite pentru politicieni", transmite Reuters.

39 de afacerişti turci, reţinuţi şi expulzaţi din Rusia

39 de afacerişti turci care participau la un Târg Internatial de Agricultură în Krasnodar au fost reţinuţi miercuri şi condamnaţi joi la plata unor amenzi de câte 4000 de ruble fiecare. În plus, afaceriştii turci urmează să fie expulzaţi după ce au fost acuzaţi de "declaraţii false despre călătoria lor în Rusia", susţine hurriyetdailynews.com, precizând că aceştia au susţinut că au intrat în Rusia în scopuri "turistice" şi nu "de afaceri".

Kremlinul continuă demonstraţiile de forţă în Siria

Moscova a trimis, în această săptămână, un sistem de rachete în Siria din dorinţa să-şi protejeze aviaţia din zonă. Totodată, forţele ruseşti au lansat un bombardament susţinut în teritorii controlate de insurgenţi, în apropierea graniţei cu Turcia (Latakia), potrivit presei internaţionale. Atacul a fost concentrat în zona în care a fost doborât un avion rusesc în urmă cu câteva zile.

Acţiunile Kremlinului pot fi privite mai mult ca o demonstraţie de forţă în faţa regimului de la Ankara, relaţiile dintre cele două state fiind grav afectate în urma incidentului în care un avion rusesc a fost doborât de turci. Ambele părţi implicate în conflict şi-au menţinut punctele de vedere iniţiale.

Preşedintele turc Recep Erdogan a susţinut, în continuare, dreptul statului său să-şi protejeze graniţele, iar autorităţile de la Ankara şi-au reiterat explicaţia - avionul rusesc a fost doborât pentru violarea spaţiului aerian turcesc. În acest sens, armata a făcut publică o înregistrare audio, pentru a demonstra că aeronava rusească a fost somată să îşi schimbe direcţia.

În schimb, pilotul care a supravieţuit incidentului a declarat că avionul rusesc nu a depăşit graniţa turco-siriană şi nici nu a fost somat să-şi schimbe direcţia, conform unei relatări din partea agenţiilor de ştiri de la Moscova. Potrivit TASS, căpitanul Konstantin Murakhtin a declarat: "Dacă ar fi vrut să ne someze, ar fi putut zbura pe trasee paralele cu al nostru, ceea ce nu s-a întâmplat. Racheta a lovit coada avionului din senin".

Merkel: "Trebuie încercat totul pentru a evita agravarea situaţiei"

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat într-o conferinţă de presă, la care a participat şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, că este nevoie de o acţiune concertată pentru a evita escaladarea conflictului dintre Rusia şi Turcia. Problemele dintre cele două state ar putea periclita formarea unei alianţe eficiente care să lupte împotriva Statului Islamic.

Conform Reuters, Angela Merkel a spus că incidentul a complicat procesul de găsire a unei soluţii politice în Siria şi că trebuie încercat totul pentru a evita agravarea situaţiei.

Reuters mai precizează că discuţiile lui Francois Hollande la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin (n.r. Hollande trebuia să sosească aseară la Kremlin) vor avea ca temă centrală lupta împotriva terorismului în Siria. Luând în cosiderare diferenţele de opinii şi de abordare dintre cei doi în această problemă, este dificil de crezut că liderul de la Paris va reuşi să îl convingă pe omologul său rus să accepte soluţiile propuse de Franţa (printre care se numără îndepărtarea de la putere a preşedintelui Siriei, Bashar al Assad).

O altă problemă care a revenit în atenţia internaţională cu această ocazie este cea a sancţiunilor aplicate Rusiei. Un fost premier francez, Francois Fillon, citat de Sputniknews, a afirmat că Franţa ar trebui să ridice din sancţiuni, având în vedere că Moscova îi este aliată în lupta împotriva Statului Islamic.

În schimb, autorităţile de la Washington au înăsprit sancţiunile, ca urmare a conduitei Rusiei în Siria.

Măsurile vizează persoane fizice şi juridice, dar şi Russian Financial Alliance Bank, pentru rolul pe care l-a jucat în tranzacţiile financiare cu guvernul sirian. Conform Sputniknews, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat că Moscova nu înţelege noile măsuri şi că SUA ar trebui să înceteze "jocurile geopolitice".

Cu mai puţin de o săptămână înaintea incidentului aviatic, Bloomberg a publicat un articol, susţinând că implicarea Rusiei în lupta împotriva terorismului, ca urmare a atacurilor din Paris şi a doborârii unui avion rusesc în Egipt, ar putea ajuta nu doar la apropierea dintre Moscova şi Occident, ci şi la eliminarea sancţiunilor care îi fuseseră aplicate în urma anexării Crimeei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mama lor de turcaleți idioți. În primul rând, această suspendare are următoarea semnificație. Semnalele pe care Ankara le-a primit pe căi și oficiale (vezi articolul Reuters cu oficialul american care spune că Su24 era în Siria când a fost lovit) dar și neoficiale (lăsând la o parte gargara NATO de "sprijin") arată că Turcia a nemulțumit multe forțe occidentale. Germania, Franța (nu sunt sigur că și pe SUA). Și asta înseamnă că nu mai are spatele asigurat dacă face zboruri pe deasupra Siriei.

    De notat faptul că SUA continuă zborurile deasupra Siriei. Din coaliția americană, doar Turcia și le-a suspendat. În termeni nediplomatici, turcaleții au primit un șut în dos de la occidentali și nu mai zboară deasupra Siriei pentru că știu că nu îi va apăra nimeni când rușii le vor doborî avioanele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb