DEŞI AU O SITUAŢIE MULT MAI BUNĂ DECÂT ÎN CRIZA FINANCIARĂ Profiturile băncilor americane reflectă lovitura grea dată de pandemie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2020

Profiturile băncilor americane reflectă lovitura grea dată de pandemie

Rezultatele financiare înregistrate de marile bănci din SUA în trimestrul al doilea din 2020 sunt aşteptate să fie cele mai slabe de la criza financiară din 2008 până în prezent, conform specialiştilor, care atrag atenţia că ratele mici ale dobânzilor şi provizioanele constituite pentru creşterea creditelor neperformante afectează veniturile instituţiilor de credit.

JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA după valoarea activelor, a fost primul creditor major care a raportat, săptămâna aceasta, rezultatele pentru trimestrul al doilea din 2020, informând că şi-a constituit provizioane de 8,9 miliarde de dolari pentru pierderile preconizate din împrumuturile care nu vor putea fi rambursate de clienţi din cauza problemelor financiare generate de pandemia de Covid-19. Profitul instituţiei de credit a fost de 4,69 miliarde de dolari în intervalul aprilie-iunie 2020, mai mic cu 51% faţă de cel de 9,65 miliarde de dolari din trimestrul al doilea din 2019. Veniturile au crescut, însă, cu 15%, la 33 de miliarde de dolari.

"În ciuda unor date macroeconomice pozitive recente şi a unei intervenţii guvernamentale semnificative şi decisive în economie, încă ne confruntăm cu multă incertitudine cu privire la dinamica viitoare a acesteia", a declarat Jamie Dimon, CEO-ul băncii, menţionând: "Totuşi, noi suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile, deoarece bilanţul nostru contabil este solid".

La rândul său, Citigroup Inc. a raportat un declin cu 73% al câştigului net în trimestrul al doilea din anul curent, la 1,32 miliarde de dolari, de la 4,8 miliarde de dolari în intervalul similar din 2019. În schimb, veniturile s-au majorat cu 5%, la 19,77 miliarde de dolari. Banca şi-a constituit provizioane de circa 8 miliarde de dolari în perioada de raportare.

Tot săptămâna aceasta, Wells Fargo & Co. a dezvăluit pierderi de 2,4 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea din 2020, faţă de un profit de 6,2 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2019. Pierderea trimestrială este prima consemnată de Wells Fargo după criza financiară din 2008. Veniturile băncii s-au redus cu 17%, la 17,84 miliarde de dolari.

Wells Fargo şi-a constituit provizioane de 8,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea.

Banca de investiţii Goldman Sachs a raportat ieri, pentru trimestrul al doilea, un profit de 2,42 miliarde de dolari, mai mic cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Veniturile din vânzări au fost de 13,3 miliarde de dolari, mai mari cu 41% faţă de anul anterior. Banca şi-a constituit provizioane de 1,59 miliarde de dolari pentru pierderile potenţiale din credite, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Bank of America Corp. şi banca de investiţii Morgan Stanley sunt aşteptate să îşi publice astăzi rezultatele financiare.

Ryan Giannotto, GraniteShares: "Una dintre diferenţele cheie între criza financiară şi actuala pandemie este că nu există aşteptări în privinţa creşterii dobânzilor"

Observatorii pieţei preconizează că pandemia de coronavirus va produce pierderi uriaşe în sectorul bancar. Mediul cu rate extrem de scăzute ale dobânzilor, aşa cum este menţinut de banca centrală americană (Federal Reserve - Fed), a ţinut sistemul financiar solvabil, dar efectul advers al acestei măsuri este că ea elimină efectiv un mecanism cheie prin care băncile câştigă bani.

În contextul dat, Ryan Giannotto, director de cercetare la GraniteShares, spune, conform nbcnews.com: "Una dintre diferenţele cheie între criza financiară şi actuala pandemie este că nu există aşteptări în privinţa creşterii ratelor dobânzilor, acum. Astfel, băncile nu au prea multe de opţiuni la dispoziţie ca să-şi monetizeze baza de active".

De asemenea, băncile sunt aşteptate să se lovească de un val de datorii declanşat de şomajul în masă şi de problemele financiare ale clienţilor, care reduc puternic capacitatea de cheltuire a acestora, faţă de nivelul anterior pandemiei.

"Acestea sunt vremuri cumpătate în privinţa cheltuielilor pentru persoane fizice, pentru întreprinderi mici, companii mijlocii şi corporaţii şi, în consecinţă, este o perioadă grea şi pentru bănci", afirmă Mike Mayo, analist principal la Wells Fargo Securities. La rândul său, Ken Leon, director de cercetare a acţiunilor la firma de analiză CFRA, atrage atenţia: "Băncile sunt mult mai bine capitalizate astăzi decât au fost în perioada crizei financiare, dar severitatea crizei din 2020 duce la o creştere mai rapidă a pierderilor din împrumuturi".

În timp ce câştigurile trimestriale ale băncilor americane ar putea arăta precum cele pe care le-au raportat în perioada crizei financiare din 2008-2009, motivul rezultatelor de astăzi este cu totul altul: o criză globală de sănătate publică, care a avut diverse consecinţe.

"Aceasta nu este o criză financiară", consideră Ryan Giannotto, care subliniază: "S-a întâmplat să fie atât de mare influenţa crizei din sănătate, acum, încât ea s-a revărsat în industria financiară. În general, băncile au fost bine poziţionate înainte de această pandemie".

Conform specialiştilor, această poziţionare bună a băncilor se datorează în mare parte lecţiilor învăţate în timpul crizei financiare. Reformele efectuate în sistemul bancar după ceea ce aproape că a fost o implozie a sistemului financiar (în perioada crizei) şi după salvările bancare ulterioare reuşesc să prevină acum o prăbuşire şi mai mare a veniturilor bancare.

Mike Mayo subliniază: "Fundamentele băncilor, bilanţurile, mijloacele lor necesare sunt mult mai solide acum decât înainte, datorită intervenţiei favorabile a autorităţilor de reglementare, în ultimul deceniu".

Şi Jeremy Bryan, manager de portofoliu la Gradient Investments, spune: "Mediul de reglementare în care ne-am aflat în ultimii zece ani a determinat băncile să aibă un nivel financiar semnificativ mai bun în ansamblu, din perspectiva bilanţului".

"Menţinerea sprijinului statului - critică pentru bănci şi consumatori"

Marea întrebare este, în acest moment, ce se va întâmpla în continuare cu sectorul bancar, potrivit specialiştilor.

"Aşteptarea generală a pieţei este că cifrele vor fi proaste. Adevărata întrebare pentru noi, însă, este următoarea: ce spun aceste cifre despre trimestrele viitoare?", mai declară Bryan, precizând: "Cum vor arăta lucrurile de acum înainte? Evoluţia viitoare va fi mai importantă decât cifrele, în mod special. Este mai mult vorba despre sentimentul faţă de modul în care vor arăta lucrurile în restul anului".

Şi Ryan Giannotto susţine: "Guvernul va juca rolul cheie în acest domeniu, ceea ce este un lucru foarte greu de prevăzut, mai ales în condiţiile în care suntem într-un an electoral. O a doua rundă de stimulare este foarte probabilă, mai ales dacă pandemia de Covid-19 obligă la austeritate în rândul companiilor şi al consumatorilor".

Creşterea actuală a cazurilor de Covid-19 şi perspectiva reluării măsurilor restrictive poate face ca întreprinderile care au supravieţuit până acum să devină victime. Deja, pandemia a determinat nume mari din sectorul de retail, precum Brooks Brothers, J. Crew, Neiman Marcus şi JCPenney, să solicite falimentul, iar problemele se vor răspândi şi în alte domenii. Între timp, rata şomajului este mai mare decât a fost chiar în vârful atins în Marea Recesiune generată de criza financiară.

"Dacă vom vedea o nouă impunere a restricţiilor din cauza pandemiei, care va bloca activitatea economică, evident că nu va fi bine pentru bănci", spune Jeremy Bryan.

Mayo adaugă: "Guvernul a făcut o treabă bună până acum în ceea ce priveşte plăţile celor afectaţi de şomaj, dar şi alte măsuri de siguranţă. Programele guvernamentale fac diferenţa pentru persoanele afectate şi ajută, totodată, băncile".

Specialştii, care cred că înainte să vedem o redresare, vom asista la o perioadă grea, concluzionează că menţinerea sprijinului statului în următoarele luni va fi critică - nu doar pentru bănci, ci şi pentru consumatorii americani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Abordarea de sprijinire a băncilor cu orice preț, în timp ce oamenii dau faliment, este greșită.

    Lațul se strânge. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb