DEŞI "BĂRCUŢA" NU E CRUCIŞĂTOR, IAR SOBOLEWSKI NU E MOURINHO, Şefii BVB vin cu propunerea indecentă să se premieze

A.A., A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2017

Şefii BVB vin cu propunerea indecentă să se premieze

Surse: "Propunerea de alocare de acţiuni către salariaţii şi directorii BVB, precum şi către membrii Consiliului Bursei arată că directorul general Ludwik Sobolewski a intrat în campanie"

Nicolae Gherguş: "Problema majoră, din perspectiva acţionarului, este cea legată de cuantumul lor (n.r. alocărilor de acţiuni) şi de legătura dintre aportul administratorilor şi performanţa societăţii"

2016 - un an plin de gafe, salvat de succesul ofertei MedlLife

Şefii Bursei de Valori Bucureşti par să fi prins un tupeu şi mai mare, după ce, anul trecut, acţionarii au aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei pentru preşedintele Consiliului de Administraţie, Lucian Anghel, dar şi o serie de indemnizaţii suplimentare pentru participarea la comisiile speciale din Bursă.

Acum, pe ordinea de zi a Adunării Generale BVB din 12 aprilie, figurează un program de răscumpărare de acţiuni de 1,49% din capitalul social, destinat alocării către salariaţii şi directorii societăţii, precum şi către membrii Consiliului Bursei. Valoarea agregată a programului de răscumpărare este de până la 4.000.000 lei. Convocatorul vorbeşte despre un material de prezentare a programului, având incluse informaţii privind persoanele eligibile, criteriile de alocare, modul de alocare, însă acesta nu a fost încă publicat.

"Ca principiu, nimeni nu ar trebui să aibă probleme cu acordarea de bonusuri în acţiuni - desigur cu nişte interdicţii aferente de vânzare - angajaţilor şi adminitstratorilor unei companii listate, mai ales în ight2cazul unei Burse", ne-a spus Nicolae Gherguş, director general al Confident Invest, adăugând: "Acest sistem de bonificaţii trebuia implementat mai demult. Problema majoră însă, din perspectiva acţionarului, este cea legată de cuantumul lor şi de legătura dintre aportul administratorilor şi performanţa societăţii. Sunt ani buni de când, dacă dăm la o parte listările companiilor de stat şi comisioanele încasate de pe urma ofertei publice şi a tranzacţiilor post-ofertă, performanţa BVB constă mai mult în «ridicarea de bariere», cheltuieli inutile şi activităţi hilare de PR".

Propunerea de alocare de acţiuni către salariaţii şi directorii BVB, precum şi către membrii Consiliului Bursei arată că directorul general Ludwik Sobolewski a intrat în campanie, în condiţiile în care în septembrie îi expiră mandatul, potrivit unor surse din piaţa de capital. Acestea mai susţin că, în acest fel, actualul director general îţi asigură susţinerea boardului.

Sursele mai spun: "Nu este anormal ca o companie să îşi răscumpere propriile acţiuni pentru a le da salariaţilor, dar, într-un an în care se alege directorul general, acest lucru e puţin ciudat. BVB are nevoie de investiţii, mai ales că, în urma unui control la Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit obligaţia implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv realizarea unui audit IT pentru o mai bună gestionare a disfuncţionalităţilor înregistrate în urma unui control din septembrie 2016.

Banii din programul de răscumpărarea ar putea fi utilizaţi pentru dezvoltare proiectelor de infractructură ale BVB, respectiv Depozitarul Central. Mai mult, pe ce bază dă BVB acţiuni către salariaţi? Pe ce criterii? Probabil că Ludwik Sobolewski ştie că anul acesta nu-şi mai primeşte pachetul salarial cu care era obişnuit şi acum vrea să-şi dea acţiuni gratuite. Nu cred că este momentul pentru răscumpărarea de acţiuni şi distribuirea lor, în condiţiile în care piaţa are nevoie de creştere de dezvoltare".

Propunerea de distribuire de acţiuni către conducere şi salariaţi poate fi numită "indecentă", întrucât vine după un an în care singura realizare notabilă a fost încheierea, pe ultima sută de metri, a ofertei publice "MedLife".

Punerea BVB pe lista de monitorizare în vederea trecerii la statutul de piaţă emergentă de către FTSE a fost un eveniment sărbătorit cu fast, în toamna trecută, însă criteriul dificil rămas de îndeplinit - lichiditatea - nu ne lasă speranţe prea mari că vom promova prea curând, având în vedere performaţele BVB, din ultimii ani.

Lichiditatea medie zilnică a scăzut de la 9,2 milioane de euro, în 2011, la 7,8 milioane de euro, în 2015, la finalul primului mandat al lui Lucian Anghel, şi a mai săltat puţin, la 8,1 milioane de euro, în 2016.

Acum patru ani, Lucian Anghel, care promitea, la începutul mandatului, să facă din "bărcuţa" BVB, "crucişător", l-a adus la conducerea executivă pe polonezul Ludwik Sobolewski, pe care l-a comparat cu antrenorul portughez Jose Mourinho, însă "metafora" s-a dovedit una nefericită.

Sau poate Anghel s-a referit la nivelul de salarizare, căci Sobolewski a beneficiat, în primii doi ani de mandat, pe lângă salariul fix de circa 17.000 de euro lunar, şi de bonusuri cumulate de 450.000 euro, pe fondul listărilor făcute de stat şi a ofertelor iniţiate de Fondul Proprietatea.

Însă rezultatele financiare ale BVB nu au fost deloc spectaculoase în mandatul tandemului Sobolewski - Anghel.

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, în 2016, un profit net consolidat de 7,87 milioane lei (aproximativ 1,74 milioane de euro), în creştere cu 19% faţă de 2015, când fusese de 7 milioane de lei. 2015 a marcat, însă, o scădere puternică faţă de 11,8 milioane de lei, în 2014, şi 8,2 milioane de lei, în 2013.

Cu alte cuvinte, nu prea sunt motive de premiere.

Desigur, acţionarii sunt cei care vor decide asupra propunerii conducerii BVB, iar, până acum, aceştia s-au arătat mulţumiţi de situaţie, căci i-au reînnoit, în proporţie covârşitoare, madatul de preşedinte lui Lucian Anghel, în 2015, iar acesta şi consiliul său, cel mai probabil, se pregătesc să îi prelungească mandatul şi lui Sobolewski.

Ce-i drept, Sobolewski are o abilitate remarcabilă în a se promova. El ştie întotdeauna să pună reflectoarele în aşa fel încât nerealizările să îi rămână în umbră, iar performanţele, chiar şi cele care nu ţin de el, să fie aplaudate la scenă deschisă.

BVB anunţă: "Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, BET, a înregistrat a şasea cea mai mare creştere la nivel mondial, în acest an »

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, ieri, că indicele său principal, BET, a urcat cu 13,04% în USD de la începutul anului, dublu faţă de media mondială de 6%, România având a şasea cea mai mare creştere la nivel mondial, în acest an, conform MSCI.

Ludwik Sobolewski, CEO BVB, nu a ratat ocazia să spună că piaţa de capital din România a progresat substanţial faţă de nivelul din urmă cu cinci ani.

Domnia sa a spus: "Dacă ne uităm la toate ţările şi luăm în calcul mărimea economiilor lor, doar cinci alte state sunt înaintea noastră în lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere. În câte domenii v-aţi aştepta să vedeţi România în Top 10 în lume? Acum, România este a şasea în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri înregistrate în rândul pieţelor de capital din lume şi ocupă locul al treilea la nivelul Uniunii Europene. Mai mult decât atât, bursa din România se numără printre puţinele din întreaga lume care dă dovadă de constanţă în ceea ce priveşte evaluarea activelor, fiind de asemenea < < pe plus > > dacă ne uităm la rezultatele din ultimii trei ani. Bursa de Valori Bucureşti a progresat subtanţial faţă de nivelul din urmă cu cinci ani, iar eforturile continue de a asigura promovarea pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă sunt esenţiale".

"Ritmul substanţial de creştere nu este însă singurul aspect remarcabil al pieţei de capital româneşti", se mai umflă în pene BVB.

De această dată, iese în faţă Lucian Anghel, cu următoarea declaraţie: "Un alt element cheie este că investitorii au fost recompensaţi cu randamente totale pozitive timp de cinci ani la rând. Analizaţi cu atenţie ce se întâmplă în pieţele internaţionale şi veţi observa că majoritatea burselor care au avut creşteri accelerate, aşa cum a fost şi cazul Bursei de Valori Bucureşti, au avut şi scăderi în ultimii ani, spre deosebire de noi care am crescut în special ca urmare a dividendelor consistente pe care le oferă piaţa de capital românească. Ceea ce putem reţine din acest aspect este că performanţa pieţei locale de capital nu este una de conjunctură, ci are la bază o combinaţie de fundamente macroeconomice, performanţă pe termen lung şi dividende ridicate".

Potrivit BVB, dacă acţiunile tranzacţionate la New York Stock Exchange sunt evaluate la de 22 ori profitul net, conform Bloomberg, companiile româneşti incluse în BET erau evaluate la de 13 ori profitul net, ceea ce înseamnă că investiţia în companiile româneşti se recuperează în medie cu 9 ani mai repede faţă de piaţa americană.

Totul pare minunat!

Singura problemă este că nici Sobolewski, nici Anghel nu pomenesc nimic despre lichiditate... Nu vrea domnul Anghel să compare şi lichiditatea între BVB şi New York Stock Exchange? Agenţiile de rating ne-au transmis foarte clar că investitorii se uită la asta.

În aceste condiţii, anunţul BVB despre plasarea noastră într-un top mondial, pe un interval de numai două luni, rămâne o altă manevră de PR.

Numeroasele gafe ale conducerii BVB, de anul trecut - lansarea unui manual despre bursă pentru elevi plin de greşeli, care ulterior a fost retras, sau exprimarea opiniei preşedintelui BVB despre preţul MedLife, care avea o ofertă publică în derulare - par să nu mai conteze.

De-a lungul timpului, SIF-urile, care reprezintă unii dintre cei mai mari acţionari ai Bursei, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de mersul BVB şi dorinţa să se implice în conducerea operatorului de piaţă.

Anul trecut, ASF a abrogat dispunerea de măsuri CNVM 17/2009, astfel că reprezentanţii din conducerile SIF-urile pot să facă parte din Consiliul de Administraţie al operatorilor de piaţă, respectiv Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex, începând din acest an. Însă, subiectul BVB pare să nu fie prioritar, pentru SIF-uri, la începutul acestui an, când ele însele vor ţine alegeri pentru noi conduceri.

Deocamdată, SIF-urile par să susţină tandemul Anghel - Sobolewski, având în vedere cum s-a derulat votul la precedentele Adunări Generale ale BVB.

La începutul anului, unii acţionari ai BVB se gândeau la păstrarea directorului general Ludwik Sobolewski, în condiţiile unei reduceri salariale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Va primi si Sobolewski actiuni fara bani ?

    De ce nu se rascumpara actiuni pentru a fi date si brokerilor corecti si cinstiti din piata ? Si la ASF ar trebui date tot gratuit ca ei sustin "cresterea" pietei . Si celor cu celebrul cod de 300.000 de euro ar trebui date ! Lista este lunga ... Ar creste si lichiditatea .

    Sun o fina cunoscatoare a BVB si a pietei de capital si propun ca cea mai buna sooutie de implementat sa fie "stock options plan".

    Prin acesta, directorii si angajatii pot sa cumpere actiuni la BVB cu un pret de exercitare situat la 10% peste pretul de piata la momentul AGA. Daca performeaza compania, se reflecta in pretul actiunii, iar directorii pot fi remunerati.

    Ce-ar fi daca exercitarea dreptului de cumparare este legat de lichiditate, prin "turnover velocity" mai mare de 15%? FTSE spune ca lichiditatea este evaluata in acest fel. 

    1. ce faci ma? suni? pe cine? si ce e aia sooool? sula?

      Am vrut sa spun "sunt o fina cunoscatoare" si "cea mai buna solutie".

      Sunatul nu ma caracterizeaza, dar profit de ocazie sa mai completez cu cateva precizari: 

      1. BVB ar trebui sa fie cel mai bun exemplu pentru emitenti, iar programul sugerat de mine este o buna ocazie de a initia si o astfel de practica. 

      2. Alocarea gratuita de actiuni presupune ca au fost performante deosebite ce merita remunerate. Nu prea este cazul la BVB.

      3. Cresterea lichiditatii poate sa insemne ceva ce merita premiat, doar daca directorii si angajatii au un aport. 

    Nu sunt un fin cunoscator al BVB-ului,insa ,asa la prima vedre,nu vad nici macar o jumatate de motiv ca Sobolewsky & co sa beneficieze de bonusuri.Ca de obicei ,cum incompetenta e premiata in Romania,nu vad de ce bvb-ul ar face nota discordanta...

    1. cine sunt actionarii BVB?! Nu mai este democratia economica de acum 10-15ani. Acum sunt cativa actionari care iau decizia: BT( cand spun BT includ si sif-urile) si alte cateva instit financiare. Si ei procedeaza la fel. Asa ca ciocu mic si joc de glezne!! Ce conteaza performanta! Hai..V-am pupat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb