Nextebank se pregăteşte intens să preia activele şi personalul de la Patria Credit IFN, instituţie financiară nebancară pe care a preluat-o.
Declanşarea acţiunii de transfer al angajaţilor de la Patria Credit la Nextebank este preconizată pentru luni, 4 mai, după cum reiese dintr-o scrisoare obţinută de ziarul BURSA, care a fost transmisă de conducerea băncii către Sindicatul Romextera.
Până ieri, Nextebank nu obţinuse avizele necesare fuziunii, Consiliul Concurenţei având în analiză procesul de preluare a instituţiei financiare nebancare de către o bancă. În aceste condiţii, banca nu poate face mişcări care să afecteze piaţa de profil.
Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, astăzi şi luni ar urma ca membrii Consiliul de Administraţie al Nextebank să se reunească în şedinţă, pentru discuţii pe această temă.
Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a explicat că Nextebank a preluat pasivele şi activele de la Patria Credit, notificând Banca Centrală în acest sens.
"Nextebank a devenit acţionarul Patria Credit IFN, iar acum urmează transferul activelor şi pasivelor. Respectivul IFN va continua să-şi desfăşoare activitatea independent, pentru că tranzacţia nu reprezintă o fuziune, ci o achiziţie", ne-a precizat domnul Cinteză.
Scrisoarea transmisă sindicaliştilor informează şi asupra transferului contractelor de credit încheiate cu clienţii (cu excepţia contractelor de împrumut care nu sunt transferabile conform legii aplicabile sau restricţiilor contractuale), al unei părţi din contractele de finanţare şi al unei părţi din reţeaua de sedii secundare ale Patria Credit.
Documentul menţionează că "transferul colectiv al salariaţilor Patria Credit nu va avea impact asupra condiţiilor de muncă sau contractelor individuale de muncă ale angajaţilor Nextebank", schema de personal a băncii urmând să fie suplimentată cu acelaşi număr de posturi echivalent cu numărul salariaţilor ce urmează să fie transferaţi".
Cu toate acestea, surse din cadrul Nextebank ne-au spus că, simultan cu pregătirile pentru transfer, "pleacă oameni din bancă, după ce sunt puşi să dea examene, teste, interviuri, ca să rămână pe unele posturi care-şi păstrează atribuţiile în proporţie de până la 90%, dar îşi schimbă numele".
Potrivit surselor citate, "multora li se spune că nu se mai încadrează şi sunt angajaţi alţi oameni în schimb, din afara băncii".
Oficialii Nextebank nu au dorit să comenteze pe marginea procesului de achiziţie a Patria Credit IFN.
În data de 15 decembrie, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a băncii, a fost aprobată achiziţionarea unui pachet de cel puţin 99,99% din Patria Credit, precum şi transferul de activitate de la Patria Credit către Nextebank, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.
Acesta arată că transferul de activitate între cele două entităţi va include, "dar fără a se limita la active (portofoliul de credite şi alte active), datorii, contracte, reţea şi personal aferent". Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
În aceeaşi şedinţă, AGA a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie pentru stabilirea condiţiilor şi limitelor de realizare a transferului de activitate.
Având ca finanţatori Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI), Fondul European pentru Europa de Sud-Est (FEES), International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, agenţia americană Overseas Private Investment Corporation (OPIC), administratorul de investiţii Developing World Markets (DWM) şi cooperativa de credit OIKO Credit, Patria Credit este o instituţie financiară nebancară, specializată în microfinanţare, controlată de Axxess Capital, administratorul EEAF.
Totodată, EEAF este şi acţionarul lui Nextebank, din primăvara anului trecut, când a preluat instituţia de credit de la banca ungară MKB Romexterra Bank, obţinând, în acest sens, aprobarea din partea Băncii Naţionale a României (BNR).
În trecut, au apărut informaţii potrivit cărora Axxess Capital ar dori să cumpere Nextebank, pentru ca aceasta să absoarbă, ulterior, Patria Credit.
Axxess Capital este o societate de administrare a investiţiilor care se ocupă de trei fonduri, respectiv Romanian - American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi EEAF. RAEF şi BAF sunt cei doi acţionari ai Patria Credit, pe care au cumpărat-o în 2007.
Acţionarii Nextebank ar fi urmat să deţină o parte din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), în eventualitatea încheierii unei fuziuni între BCC şi Nextebank.
Miza acestei fuziuni ar fi crearea unei bănci cu active de peste un miliard de euro. Doar că AGA din cadrul BCC a respins din nou reluarea discuţiilor pentru fuziunea cu Nextebank, în şedinţa de marţi, 28 aprilie, după ce, în decembrie 2014, demararea acestui proces de fuziune fusese, de asemenea, respins de acţionarii BCC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2015, 16:45)
L-am avut Profesor pe Bogdan Merfea la Universitatea din Brasov, inca din anii '90 se prefigura un exceptional Profesionist !
Este la nivelul celor mai buni experti bancari din Romania !
1.1. Da, insa... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adrian Gurguta în data de 04.05.2015, 11:37)
De acord, stie cu ce se mananca bankingul insa cu Nexte parca provocarea este prea mare.Va avea o munca se Sisif.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de fatamorgana în data de 11.08.2015, 15:00)
nu este un profesionist asa cum il caracterizati..........