DEŞI ÎN 2012 SUSŢINEA CĂ NU SE GRĂBEŞTE, Erste a rambursat ajutorul primit de la statul austriac

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 august 2013

Erste a rambursat ajutorul primit de la statul austriac

Erste Group Bank (EBS) a rambursat integral, ieri, capitalul participativ în valoare de 1,76 miliarde euro pe care l-a emis în anul 2009, din care 1,22 miliarde euro a fost subscris de către statul austriac, iar 540 milioane euro, de investitori privaţi.

Scopul emiterii capitalul participativ a fost să întărească soliditatea băncii, în contextul crizei economice, potrivit reprezentanţilor Erste. "Între timp, Erste Group şi-a consolidat substanţial baza de capital şi îndeplineşte deja toate cerinţele de reglementare privind capitalul", precizează domniile lor.

Instituţia de credit a plătit un dividend anual de 8% pentru suma atrasă, echivalentul a 141 milioane euro. Guvernul austriac a încasat 98 milioane euro pe an, în perioada 2009-2012, iar investitorii privaţi 43 miloane euro, anual, precizează un comunicat al Erste. În total, inclusiv dividendele pentru acest an, proporţionale cu perioada de deţinere, care vor fi distribuite în iunie 2014, după aprobarea de către Adunarea Generală a Acţionarilor Erste Group Bank, autorităţile de la Viena vor fi primit 448 milioane euro, iar investitorii privaţi 198 milioane euro, notează documentul.

Directorul general al instituţiei de credit, Andreas Treichl, şi-a manifestat "deosebita consideraţie" pentru guvernul austriac şi a mulţumit contribuabililor şi investitorilor privaţi care şi-au menţinut încrederea în banca pe care o conduce. Domnia sa a apreciat că dividendul anual de 8% a reprezentat "o afacere bună" pentru toţi cei care au subscris capitalul emis în 2009.

Erste a anunţat la 1 iulie că intenţionează să ramburseze integral capitalul participativ, motiv pentru care a lansat o majorare de capital în valoare de 660,6 milioane euro.

Andrea Treichl afirmase, la finele lunii octombrie a anului trecut, că Erste Group nu va începe rambursarea mai devreme de 2015, cazul în care condiţiile ataşate injecţiei de capital nu se schimbă.

"Dacă vor rămâne la fel condiţiile în care am primit capitalul, lucru pe care noi îl anticipăm, probabil îl vom ţine pentru încă doi sau trei ani şi vom începe rambursarea în 2015", declara, atunci, domnia sa, adăugând că banca ar putea să opteze pentru plata imediată, în cazul în care guvernul va alege să modifice condiţiile ataşate.

Deşi capitalul participativ atras de Erste nu a avut maturitate, termenii de plată a dividendului şi cei de rambursare l-ar fi făcut tot mai scump, începând cu anul viitor, când dividendul ar fi crescut cu 0,5 puncte procentuale. Andreas Treichl susţinea, însă, în octombrie 2012, că majorarea aferentă lui 2014 nu îl îngrijorează în mod "substanţial".

Guvernul austriac şi-a bugetat rambursări de capital din partea băncilor în valoare de 624 milioane euro, potrivit Bloomberg.

Capitalul participativ este redus treptat, sub noile reguli propuse de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară începând din 2019. Acordul Basel III pune accent sporit pe finanţarea prin emisiunea de acţiuni comune şi introduce reguli mai stricte de transparenţă în ceea ce priveşte capitalul.

Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International au primit ajutor din partea statului austriac sub forma capitalului participativ, o formă de capital fără drept de vot care absoarbe pierderile într-un mod similar majorărilor de capital.

Erste Group a înregistrat, în primul semestru din acest an, un profit net de 301,2 milioane euro, faţă de 453,6 milioane euro, în primul semestru al anului trecut, pe fondul reducerii cu 6,1% a profitului operaţional, de la 1,75 miliarde euro, în prima jumătate a lui 2012, la 1,64 miliarde euro, în perioada corespunzătoare din 2013.

Valoarea activelor s-a diminuat cu 1,7% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la 210,2 miliarde euro. Activele ponderate la risc s-au redus cu 4,2%, la 100,9 miliarde euro, la sfârşitul anului 2012 valoarea acestora fiind de 105,3 miliarde euro.

Venitul operaţional a coborât cu 4,2%, până la 3,487 miliarde euro, ca urma a reducerii venitului net din dobânzii, care nu a putut să fie compensată integral creşterile pe zona de tranzacţionare şi pe cea de taxe şi comisioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb