A trecut aproximativ jumătate de an de când Justiţia a hotărât să oblige Primăria Capitalei să dispună demolarea controversatului imobil cu 19 etaje de lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti, însă, între timp, nu s-a întâmplat nimic.
În data de 23 ianuarie 2013, Tribunalul Dâmboviţa a hotărât irevocabil că Municipalitatea trebuie să emită un act prin care să impună desfiinţarea construcţiei "Cathedral Plaza", "realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC < Millenium Building Development > SRL Bucureşti (n.r. firma dezvoltatoare, controlată de Eyal Ofer), de Primăria sectorului 1 Bucureşti", potrivit Instanţei de judecată.
George Popescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dâmboviţa, a declarat, la vremea respectivă, că primarul general al Bucureştiului Sorin Oprescu are la dispoziţie până la 30 de zile pentru emiterea dispoziţiei de desfiinţare a imobilului.
Tot atunci, edilul şef a precizat că aşteaptă să vadă motivaţia magistraţilor şi că va respecta legea.
La finalul lunii februarie, reprezentanţii Primăriei Capitalei ne-au spus că, până la vremea respectivă, nu fusese emisă motivaţia Instanţei şi, ca urmare, nu a fost dată nicio dis-poziţie referitoare la demolarea "Cathedral Plaza".
Nici până ieri, însă, autoritatea nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte desfiinţarea construcţiei din centrul Capitalei, după cum ne-au spus oficialii din primărie, subliniind că nu au cunoştinţă de vreo motivare a Instanţei şi adăugând: "N-o s-o dărâme nimeni până nu se va vedea cu ce bani".
Doar că miraculoasa motivare, care, aparent, împiedică autorităţile să respecte lege, există de cinci luni.
Reprezentanţii Curţii de Apel Ploieşti, de care depinde Tribunalul Dâmboviţa, ne-au declarat, zilele trecute, că motivarea deciziei din 23 ianuarie a fost redactată în ziua de 2 februarie 2013.
Singurul lucru pe care primăria trebuie să-l facă pentru a intra în posesia acestei motivări este să o solicite Instanţei.
"Primăria trebuie să facă o cerere pentru a obţine motivarea. Curtea de Apel nu o trimite părţilor din oficiu, întrucât hotărârea este definitivă şi irevocabilă. În termen de circa zece zile de la solicitare, se va putea emite documentul, după care autoritatea poate dispune demolarea clădirii", ne-au spus reprezentanţii Curţii de Apel Ploieşti.
În aceste condiţii, putem trage concluzia că Sorin Oprescu trage de timp în cazul "Cathedral Plaza". De altfel, domnia sa a spus în mai multe ocazii că nu are bani pentru o astfel de procedură de demolare şi că vrea să ştie de unde îşi va recupera primăria contravaloarea costurilor pe care le presupune desfiinţarea unei astfel de clădiri.
Potrivit Monseniorului Ieronim Iacob, din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, termenul limită până la care Primăria Capitalei trebuie să emită dispoziţia de demolare a imobilului învecinat cu Catedrala "Sf. Iosif" ar fi luna iunie.
Domnia sa consideră: "Într-un stat de drept, deciziile definitive şi irevocabile trebuie respectate".
Sentinţa Instanţei a fost pronunţată în data de 28 iunie 2012. Primăria a formulat recurs împotriva pronunţării din vara trecută, acesta fiind, însă, respins de Tribunalul Dâmboviţa, pe motiv că ar fi fost depus prea târziu.
Avocatul Robert Roşu, din cadrul "Ţuca Zbârcea & Asociaţii" - casa de avocatură care a reprezentat firma "Millenium Building Development", dezvoltatorul proiectului - afirma, în momentul emiterii deciziei, că, dacă primarul Bucureştiului va emite vreun act care să vizeze demolarea clădirii, dezvoltatorul va ataca în instanţă acel act, întrucât va fi unul administrativ.
Avocatul Mugur Popescu, apărătorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, susţine că "o cale de atac extraordinară în această situaţie nu va putea avea succes", neexistând posibilitatea ca hotărârea să fie atacată la Curtea de la Stras-bourg.
Cazul "Cathedral Plaza" a fost deschis în anul 2006, la Tribunalul din Bucureşti, de Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanţii aces-teia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala "Sf. Iosif" - monument istoric. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul "Cathedral Plaza" a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.
La doar o lună după ce Instanţa a impus Primăriei Capitalei să dispună demolarea "Cathedral Plaza", israelianul Eyal Ofer, care a construit clădirea, a vândut-o grecului Ioannis Papalekas.
Surse apropiate tranzacţiei ne-au precizat că aceasta nu schimbă cu nimic situaţia juridică în care se află turnul ridicat lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti.
"Tranzacţia nu are nicio legătură cu proiectul. Teoretic, nici nu a fost vândută clădirea în sine, ci compania, ca activ, care deţine imobilul", ne-au spus sursele citate.
Ca urmare a acestei tranzacţii, cele peste 20 de dosare pe rol care au ca obiect "Cathe-dral Plaza" au fost preluate, de la Casa de avocatură "Ţuca Zbârcea şi Asociaţii", de către avocaţii de la "Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen".