Despre CFD-uri

Admiral Markets
Ziarul BURSA / 3 noiembrie 2010

CFD-urile (Contract for difference) sunt contracte derivate care reflectă evoluţia în piaţă a unui instrument financiar asociat: acţiuni, indici, mărfuri, etc. Principala caracteristică este faptul că nu se livrează fizic instrumentul, investitorul nu deţine acţiunea, marfa sau metalul, ci doar un contract pe diferenţa de preţ a acestui activ suport. Marele avantaj este că pot fi vândute în lipsă şi răscumpărate ulterior, astfel că se poate obţine profit şi când creşte şi când scade preţul.

Datorită levierului, investitorii nu au posibilitatea doar de a specula fluctuaţiile preţului, dar se pot şi proteja (hedging) de deprecierea unei acţiuni pe care o posedă, marfă sau metal preţios.

Cele mai cunoscute CFD-uri sunt cele pe acţiuni şi indici bursieri ca activ suport, din SUA, Europa sau Asia, listate pe marile burse internaţionale. Oricine poate tranzacţiona acţiunile marilor companii internaţionale (Coca Cola, Microsoft sau McDonalds), primind dividend pentru poziţiile de cumpărare şi plătindu-l pentru cele de vânzare, sau cei mai cunoscuţi indici bursieri (Dow Jones, Nasdaq, etc) consideraţi a fi si barometrul economiei. Atât acţiunile cât şi indicii pot fi tranzacţionaţi cu doar câteva procente din preţul lor, comisioanele şi spread-urile sunt minime, iar lichiditatea şi volatilitatea lor permite nu doar investiţii pe termen lung, dar şi pe parcursul unei sesiuni de tranzacţionare.

Aurul şi Argintul sunt preferate de investitori în ultimii ani datorită incertitudinilor economice, fiind de departe cele mai profitabile instrumente financiare. Contractele pe diferenţa de preţ ale metalelor preţioase necesită marje reduse, investitorul imobilizând doar 1-2% din pretul lor, ce permit nu doar protecţie împotriva recesiunilor economice sau inflaţiei, dar şi speculaţii pe termen scurt, mediu sau lung.

Petrolul este cea mai tranzacţionată marfă, este supranumit Aurul Negru, şi cu toate că este foarte utilizat în producţie, investiţiile speculative reprezintă un procent dominant din totalul tranzacţiilor. Petrolul se tranzacţionează ca şi Contracte Futures, cu scadenţă la diferite perioade, utilizate de marii producători şi consumatori pentru protecţie (hedging) împotriva fluctuaţiilor, dar mai ales în scop speculativ de către investitori.

Aurul (GOLD) este exprimat în dolari pe uncie, iar petrolul (Crude Oil) în dolari pe baril de petrol. Pentru Aur un lot reprezintă 100 uncii, iar pentru Petrol 500 de barili.

Indicii bursieri (Dow Jones Industrial - DJIA, S&P500, Dax, Nikkey, etc) sunt exprimaţi în puncte, ce reprezintă media ponderată a preţurilor acţiunilor celor mai importante companii din SUA, Europa sau Asia.

www.admiralmarkets.ro

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb