Pierderile înregistrate ca urmare a unor investiţii din Statele Unite şi expunerea ridicată faţă de ţări cu probleme de solvabilitate din zona euro au determinat Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, să anunţe o nouă majorare de capital.
Comunicatul de presă a fost publicat pe site-ul băncii duminica trecută la o oră târzie. Dar de ce mai are nevoie Deutsche Bank de capital suplimentar, în condiţiile în care directorii băncii au anunţat anul trecut, după o altă majorare de 3 miliarde de euro, că "marşul foamei" după capital s-a încheiat, după cum scrie Financial Times?
O explicaţie poate fi oferită de "performanţa" înregistrată în cazul Cosmopolitan, un complex hotelier şi de cazinouri din Las Vegas. În perioada de vârf a crizei financiare din SUA, creditul acordat dezvoltatorului a devenit neperformant, iar banca a preluat toată investiţia, în care a injectat noi fonduri pentru finalizare. Recent, complexul hotelier a fost vândut către firma de investiţii Blackstone pentru 1,73 miliarde de dolari, după ce Deutsche Bank a înregistrat cheltuieli totale de 4 miliarde de dolari, după cum scrie Wall Street Journal.
Ultimele date financiare, pentru T1 2014, arată că expunerea brută a băncii faţă de Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania a crescut până la 79,17 miliarde de euro, de la 76,9 miliarde în trimestrul precedent, din care 38,43 miliarde de euro o reprezintă expunerea faţă de Italia.
O problemă mult mai importantă cu care se confruntă cea mai mare bancă din Germania este, însă, expunerea "cosmică" faţă de derivatele financiare. În secţiunea dedicată riscului din raportul anual pentru 2013 se arată că valoarea noţională a derivatelor financiare faţă de care este expusă banca a fost de 54,65 trilioane de euro, din care 44,96 trilioane o reprezintă expunerea faţă de derivate construite pe baza dobânzilor. Valoarea netă de piaţă a poziţiilor băncii este raportată ca fiind de 21,55 de miliarde de euro. Dar va rezista această "valoare" în faţa unor turbulenţe majore pe pieţele internaţionale, când expunerile noţionale au tendinţa să se transforme în expuneri nete?
La prima vedere, DB este bine capitalizată, conform noilor cerinţe de reglementare, însă la calculul indicatorilor de capital sunt folosite ipoteze care se pot dovedi extrem de costisitoare, mai ales pentru contribuabilii germani.
Diferenţa majoră între valoarea activelor ponderate la risc ale băncii, de 373,3 miliarde de euro la sfârşitul T1 2014, şi activele nete totale, de 1,636 trilioane de euro, arată că Deutsche Bank utilizează pe scară largă estimări deosebit de "generoase" în ceea ce priveşte riscul activelor din portofoliu (n.a. un risc scăzut implică o pondere redusă aplicată activelor, aceasta conducând la o scădere a necesarului de capital pentru acoperirea pierderilor).
Atunci de unde vine nevoia majorării capitalului cu 8 miliarde de euro, a doua ca valoare din istoria băncii? Şi de ce oferta făcută acţionarilor include un discount de circa 30% faţă de valoarea de piaţă?
Conform comunicatului de presă al băncii, oferta pentru acţionari ar trebui să fie "îndulcită" de faptul că 60 de milioane de acţiuni au fost cumpărate de Paramount Holdings Services, companie controlată de şeicul Hamad Bin Jassim Bin Jabor Al-Thani, membru al familiei regale din Qatar, la un preţ de 29,2 euro/acţiune. La sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile DB s-au tranzacţionat la 30,74 euro la închiderea bursei de la Frankfurt, cu circa 74% sub maximul înregistrat înainte de declanşarea crizei financiare globale (vezi grafic).
Ieri acţiunile băncii au scăzut cu peste 2,7% faţă de închiderea de la sfârşitul săptămânii trecute. Dincolo de cele 1,75 miliarde de euro oferite de şeicul din Qatar, banca doreşte să atragă alte 6,3 miliarde printr-o emisiune de 300 de milioane de acţiuni dedicată acţionarilor actuali. Un calcul simplu arată că noua "ofertă" implică un preţ al acţiunilor de circa 21 de euro, cu 30% sub nivelul preţului de piaţă de la sfârşitul săptămânii trecute.
Nu este de mirare că acţionarii nu sunt foarte mulţumiţi, mai ales pe fondul unei scăderi anuale a profitului de 34% în T1 2014. "Cred că va fi destul de complicat să-i fie oferită o tentă pozitivă unei noi majorări a capitalului, mai ales când ceri acţionarilor să vină cu mai mulţi bani pentru a susţine o afacere care nu a dovedit că se poate adapta noului mediu de reglementare", a declarat un acţionar DB pentru Financial Times înainte de publicarea comunicatului de presă.
La ce se pot aştepta acţionarii care îşi vor manifesta încrederea în performanţele viitoare ale Deutsche Bank? Datele de la Bloomberg arată un indicator PER de peste 400 pentru DB, caracteristic, mai degrabă, acţiunilor companiilor care au aprins imaginaţia investitorilor în perioada bulei NASDAQ (n.a. PER reprezintă raportul dintre preţul acţiunii şi profitul pe acţiune, arătând numărul anilor necesari pentru recuperarea investiţiei într-o acţiune, în condiţiile profitului actual din ultimele 12 luni). Asta da investiţie pe termen lung!
Aceasta este percepţia situaţiei Deutsche Bank pe pieţele internaţionale, perceqţie confirmată şi de investiţia sa recentă la noi, care, probabil, nu ar fi avut loc fără subvenţii guvernamentale. Dar de ce ar avea nevoie un gigant al pieţei financiare globale de subvenţii din partea unor autorităţi care au demonstrat de nenumărate ori că nu sunt capabile să se ridice nici măcar la standardele europene? Să fie de vină competitivitatea tot mai redusă la nivel continental?
Succesul noii majorări a capitalului DB se va vedea la începutul lunii viitoare, în condiţiile în care Financial Times scrie că "oferta va ridica, pentru anumiţi investitori, semne de întrebare privind încrederea în conducerea băncii". Iar încrederea, pe fondul susţinerii necondiţionate a băncilor centrale şi a unei capitalizări deficitare, este tot ce le-a mai rămas băncilor comerciale din Europa.