DEUTSCHE BANK: "Fed-ul va creşte dobânda la 5%, pentru a controla inflaţia"

ANDREI IACOMI
Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2022

"Fed-ul va creşte dobânda la 5%, pentru a controla inflaţia"

"Având în vedere că inflaţia de bază se va menţine la peste 4,5%, rata terminală a fondurilor federale va trebui să depăşească acest nivel", spun economiştii băncii

Rezerva Federală va trebui să crească rata dobânzii de politică monetară la 5% pentru a controla inflaţia ridicată, potrivit Deutsche Bank, scrie Business Insider.

Or, asta spulberă orice speranţă privind o inversarea în abordarea băncii centrale americane în viitorul apropiat. De altfel, pieţele estimează o nouă creştere a dobânzii cu 75 de puncte de bază săptămâna viitoare, în condiţiile în care inflaţia pentru luna august a fost peste aşteptări.

"În ciuda creşterii recente a estimărilor privind rata fondurilor federale, analiza noastră indică un risc de creştere suplimentar privind aşteptările pentru rata terminală (n.r. rata maximă ce va fi atinsă în acest ciclu)", a scris o echipă de economişti de la Deutsche Bank într-o notă publicată joi. În opinia lor, "surprizele" continue ale inflaţiei pot duce la o rată terminală de peste 5%.

Acest lucru apare în mare parte deoarece inflaţia se menţine încă "cu mult peste ţinta Fed-ului de 2%" şi, în timp ce preţurile scad peste tot, rapoartele privind locurile de muncă arată că piaţa muncii este încă în plină expansiune, situaţie interpretată de Fed drept un semn că economia poate rezista unei înăspriri suplimentare a politicii monetare.

Recent, Jerome Powell a declarat că Fed-ul va continua să-şi înăsprească politica "până când treaba se va termina", ceea ce sugerează că banca centrală americană va urmări rata de politică neutră - un nivel al ratei dobânzii care nici nu favorizează dar nici nu frânează economia - înainte de a se gândi la reduceri.

"Dar, adesea rata neutră este atinsă prin depăşirea ratei inflaţiei", spune Deutsche Bank. Conform unei analize a instituţiei, în ciclurile anterioare inflaţioniste, rata de politică monetară terminală a depăşit aproape întotdeuna rata inflaţiei, indiferent dacă inflaţia a fost severă sau uşoară.

Economiştii de la Deutsche estimează că Fed-ul va avea nevoie de o rată reală neutră a fondurilor federale de 0,25% sau chiar mai mare, pentru a domoli inflaţia. "În special, având în vedere că inflaţia de bază se va menţine la peste 4,5% până la sfârşitul anului şi începutul lui 2023, rata terminală a fondurilor federale va trebui să depăşească acest nivel ... După ce va intra uşor în teritoriul real pozitiv, probabil va fi necesară o rată terminală peste 4,5%", a scris echipa băncii.

Dar inflaţia continuă să bată estimările, iar piaţa muncii rămâne solidă. Or, acest lucru poate duce rata terminală la peste 5%, peste dublul ţintei Fed-ului de 2,25%-2,5%, mai cred cei de la Deutsche Bank.

Alţi analişti sunt de părere că abordarea hawkish (ce defineşte o politică monetară agresivă) prelungită a Fed-ului poate duce economia Statelor Unite într-o recesiune. Vestitul investitor miliard Ray Dalio a spus în această săptămână că majorarea ratelor la 4,5% poate aduce o scădere cu 20% a pieţei acţiunilor, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si daca o duce intr-o recesiune, ce?

    Nu traim deja intr-o criza de proportii? Sistemele de pensii vor fi considerate din nou "too big to fail" si se va pune, din nou in functiune tiparnita si o luam de la capat..  

    Am mai vazut filmul asta de atatea ori.

    Vreau sa vad si eu 2-3 banci americane mari dand faliment in urma cresterii dobanzilor, cu tot cu fondurile de pensii pe care le cresc la san.  

    1. se duce oricum in recesiune!!!

      istoric de fiecare data cand fed a ridicat dobanda peste 3,5 o mare recesiune a pornit in 12 luni!!! 

      " Point of no return: crunch time as China tries to fend off property crash " - bula imobiliara din china seamana izbitor cu bula din romania anii 89 92!! cu bucuresti si alte orase. 

      s c cret 

      As China’s property crisis grows, is the global economy at risk

      s c cret 

      Lagarde a spus zilele trecute ca este gata sa pompeze lichiditate in bancile care vor avea nevoie. Asta e treaba bancilor centrale, sa pompeze bani cand vrea, catre cine vrea. Gloatele n'au decat sa puna mana sa munceasca, sa isi caute al doilea job daca nu mai au putere de cumparare.

      nu pompeaza nimic!!!

      e credit... daca comercialul nu gaseste colaterale de calitate in piata nu da credit mai departe!!! 

      prefera sa dea pe bonduri la termen scurt sau in piata de asigurari! 

      din acest motiv in depresii economice energia utilitatile si asigurarile cresc! 

      gov are momopol pe energie utilitati si taxe si poate inapoia nominal imprumutat in piata cu consecinta distrugerii pe termen scurt a investitiilor. 

      plus ca apare ciclic si capcana lichiditatii!! toti cei indatorati au fost supraindatorati ca pondere din ciclul generatiei productive!!! 

      s c cret 

    dolarul sta tare pana buseste pe nas somajul la ei!!!

    minim 2022-2023... dupa 2023 poate sa coboare putin... relativ va ramane tare pana in 2024 2025 cad tre sa faca banca centrala default tehnic la dolar odata cu pocnirea creditului si a unei banci pe glob sau la ei. - fin domeniul creditarii speculative imobiliare. 

    am impresia ca : posibili actori sunt: china australia canada usa franta belgia uk - vedem de unde sare dopul financiar; oricum usa are 3 bule speculative simultane - bonduri imobiliare si corporatii zombii!! 

    s c cret 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb