Deutsche Bank - prima bancă majoră care prognozează recesiune în Statele Unite

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 aprilie 2022

Deutsche Bank - prima bancă majoră care prognozează recesiune în Statele Unite

Indicatorii PMI din China sunt deja în teritoriul negativ, arătând contracţie a activităţii economice Sentix indică debutul recesiunii în Europa

Economia Statelor Unite va intra în recesiune anul viitor pe măsură ce Federal Reserve (Fed), banca centrală americană, va majora rapid dobânzile pentru a combate inflaţia ridicată care continuă să se extindă, consideră economiştii Deutsche Bank Peter Hooper şi David Folkerts Landau. Aceştia mizează că Fed va majora dobânzile cu câte 50 de puncte de bază la fiecare din următoarele trei şedinţe de politică monetară şi că rata terminală a dobânzii-cheie din SUA va fi de 3,5% la mijlocul anului viitor, peste nivelul ratei neutre - adică politica monetară va deveni cu totul restrictivă. În prezent, dobânda Fed este cuprinsă în intervalul 0,25%-0,50% după majorarea de la zero de luna trecută.

"Prognozăm acum recesiune în SUA şi zona Euro în următorii doi ani (...). Ne aşteptăm în prezent ca rata dobânzii Fed să atingă un vârf de circa 3-3,50% în vara anului viitor. (...) Întărirea politicii Fed va începe să încetinească creşterea economică în a doua jumătate a lui 2023. Scenariul nostru de bază prevede trimestre consecutive cu creştere negativă în trimestrul patru din 2023 şi trimestrul întâi din 2024. (...) Vedem Banca Centrală Europeană majorând dobânzile cu 250 de puncte de bază între septembrie 2022 şi decembrie 2023", se arată în raportul celor doi economişti, citaţi de Bloomberg.

Deutsche Bank este practic prima bancă majoră care prognozează o recesiune în Statele Unite. Luni, economistul şef al Goldman Sachs, Jan Hatzius, afirma într-un raport că o recesiune "nu este inevitabilă" datorită faptului că firmele şi consumatorii au foarte multe rezerve acumulate din perioada pandemiei şi a ultimilor doi ani.

"Prognoza noastră pentru o recesiune în SUA anul viitor este în prezent în afara consensului analiştilor", recunosc cei doi economişti ai Deutsche Bank, care adaugă însă că nu se aşteaptă ca situaţia să rămână aşa pentru foarte mult timp. Pe lângă majorările de dobândă ale Fed, Deutsche prognozează că banca centrală americană îşi va reduse bilanţul de 8,9 trilioane de dolari cu aproape 2 trilioane până la finalul anului viitor. Un asemenea ritm de reducere a bilanţului ar echivala cu încă trei sau patru majorări de câte 25 de puncte de bază, potrivit economiştilor Deutsche Bank.

"Economia SUA este aşteptată să sufere o lovitură majoră spre finalul anului viitor sau în debutul lui 2024 ca urmare a întăririi suplimentare din partea Fed", mai scriu Folkerts Landau şi Hooper.

În acest scenariu, şomajul din SUA va creşte abrupt la 4,9% în 2024 de la 3,6% în luna martie 2022, yield-ul titlurilor suverane pe 10 ani din SUA (barometrul pentru costul de finanţare la nivel global) va urca la 3,3% în acest an, în timp ce acţiunile vor suferi "un declin tranzitoriu de circa 20%" până în vara lui 2023 pe măsură ce recesiunea începe să se simtă.

Bloomberg notează că deşi Deutsche Bank este prima bancă mare care să prognozeze recesiune în SUA tot mai mulţi economişti şi analişti încep să considere că o recesiune este din ce în ce mai probabilă pe măsură ce Fed restricţionează tot mai mult oferta de bani din economie.

Folkerts Landau este economistul şef al Deutsche Bank, în timp ce Peter Hooper este şeful direcţiei de cercetare şi fost angajat al Federal Reserve.

Indicatorii PMI din China indică contracţie a activităţii în industria manufacturieră. Cauza - lockdown-urile care au închis din nou zeci de oraşe

Aceste prognoze de recesiune în Statele Unite vin exact într-un moment în care inflaţia reaccelerează pe fondul creşterii cotaţiilor materiilor prime şi băncile centrale încep să majoreze agresiv dobânzile, în care războiul din Ucraina a afectat sever încrederea investitorilor şi a consumatorilor şi în care economia chineză se scufundă iar în teritoriul contracţiei sub presiunea lockdown-urilor decise de Beijing.

Indicatorii Purchasing Managers' Index publicaţi ieri de Caixin au arătat o contracţie severă a sectorului de servicii şi a celui manufacturier din a doua economie a lumii. Contracţia economică din martie din China (indicele compozit Caixin PMI cu o valoare de 43,9 puncte faţă de 50,1 puncte în februarie) a venit pe fondul restricţiilor de mobilitate aplicate de conducătorii de la Beijing asupra marilor oraşe chineze din cauza cazurilor în creştere de Covid.

Beijing are o politică de toleranţă zero faţă de Covid care era aşteptată să fie modificată înainte de congresul Partidului Comunist Chinez din toamnă unde preşedintele Xi este aşteptat să fie reales pentru un al treilea mandat cu posibilitatea ulterioară a extinderii succesive a preşedinţiei până la finalul vieţii.

Indicatorul PMI Caixin pentru activitatea economică din sectorul serviciilor din China s-a prăbuşit astfel în martie la o valoare de 42,0 puncte, de la 50,2 puncte în februarie, situându-se adânc sub pragul de 50 de puncte care indică creştere sau contracţie economică. Un alt sub-indice pentru "afaceri noi" a scăzut pentru a doua lună consecutiv, cu cel mai rapid ritm din martie 2020.

Mai important, dincolo de economia domestică chineză, este evoluţia activităţii din sectorul manufacturier, unde indicele corespunzător activităţii indică de asemenea contracţie - acesta a înregistrat în martie o valoare de 48,1 puncte în martie, în scădere de la 50,4 puncte în februarie. Problema este că dinamica cazurilor de Covid-19 este în continuare în creştere în China (ieri au fost raportate oficial undeva la 17.000 de cazuri de Covid-19) şi nu există o perspectivă clară privind durata lockdown-urilor. Companiile ce activează în China au fost forţate să închidă producţia şi să o repornească doar într-un sistem de lucru închis în care angajaţii trăiesc şi lucrează "într-o bulă", sistem implementat pe parcursul Olimpiadei de Iarnă de la Beijing.

Sondajele Caixin se concentrează în mare parte pe firmele mai mici din regiunile de coastă din China. Reuters notează că sondajul indică faptul că firmele private mai mici şi exportatorii au fost loviţi mai puternic decât firmele mari.

Sondajele Caixin mai indică inclusiv o scădere a cererii de la export, nu doar a cererii domestice. Declinul comenzilor pentru export din martie a accelerat pe fondul problemelor în transportul mărfurilor şi a incertitudinilor în creştere cauzate de războiul din Ucraina care au dus la anularea sau suspendarea comenzilor de la furnizorii chinezi. Per total, sub-indicele producţiei a înregistrat o valoare de 46,4 puncte în luna martie, cel mai scăzut nivel din februarie 2020. Totodată, companiile au raportat preţuri mai mari cu produsele intermediare pe fondul războiului din Ucraina.

Producţia auto din Germania a scăzut, în martie, cu 30% din cauza lipsei unor cabluri electrice provenite din Ucraina

Spectrul recesiunii s-a abătut din nou şi asupra Europei, cea mai lovită regiune economică de la criza din 2008 încoace. Un indicator relevant pentru dinamica economiei europene este indicele Sentix al încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro, care şi aprilie 2022 a înregistrat o scădere peste aşteptări după scăderea importantă din martie.

Pe fondul tendinţei negative la nivel global, clasificarea economiilor de la Sentix a înregistrat o nouă revizuire semnificativă, prin includerea economiilor din Asia, exclusiv Japonia, în categoria "stagnare" şi a mutării economiei SUA în categoria "temperare". Celelalte regiuni au fost menţinute în categoria "declin", cu excepţia economiilor din Estul Europei, care au fost menţinute în categoria "recesiune".

Al doilea declin accentuat al indicelui încrederii la nivelul zonei euro a fost considerat surprinzător de analiştii de la Sentix. "După valorile şocante din martie, care erau oarecum aşteptate după declanşarea conflictului din Ucraina, noua cădere i-a prins pe investitori pe picior greşit", se mai arată în raportul Sentix, unde se avertizează şi asupra "consecinţelor considerabile în următoarele săptămâni pentru pieţele de capital".

În plus, investitorii nu aşteaptă intervenţii din partea BCE care să atenueze impactul conflictului şi sancţiunilor asupra pieţelor de capital, în condiţiile creşterii accelerate a preţurilor.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a scăzut până la cel mai redus nivel din iunie 2020, de -17,1 puncte, de la -5,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 14,8 puncte, până la -4,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 9,5 puncte, până la -28,8 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2009.

În ceea ce priveşte Germania trebuie menţionat un raport privind producţia automoto din cea mai mare economie europeană, raport care indică o scădere în ritm lunar a producţiei auto de 30% în luna martie datorată lipsei unor cabluri electrice din Ucraina. Doar această scădere înseamnă un impact de 2% asupra producţiei industriale headline din Germania pe luna martie. Totodată, industria auto germană a consemnat o scădere de 20% în ritm an/an a comenzilor externe, contrabalansând creşterea de 6% a comenzilor domestice din martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb