"Dexia" Luxemburg, preluată de Qatar pe 730 milioane euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2011

O cotă de 10% din "Dexia" Luxemburg va fi preluată de stat pentru 73 de milioane de euro.

O cotă de 10% din "Dexia" Luxemburg va fi preluată de stat pentru 73 de milioane de euro.

Grupul bancar franco-belgian "Dexia" SA vinde 90% din divizia sa din Luxemburg - "Dexia Banque Internationale B Luxembourg" SA - către fondul de investiţii Precision Capital din Qatar, pentru 730 de milioane de euro (950 de milioane de dolari). Restul de 10% va fi achiziţionat de Luxemburg, pentru 73 de milioane de euro.

Tranzacţia este catalogată de ministrul finanţelor luxemburghez, Luc Frieden, drept "o afacere bună pentru bancă şi pentru Luxemburg".

"Avem un investitor puternic din punct de vedere financiar, iar acest lucru este unul important", a declarat Frieden, citat de Bloomberg News. Domnia sa a subliniat: "Este important să scoatem Dexia Banque Internationale B Luxembourg din grupul bancar care a avut numeroase probleme structurale".

Conform afirmaţiilor ministrului, autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană şi Luxemburg îşi vor da aprobarea pentru vânzarea diviziei "Dexia" în săptămânile următoare.

Totuşi, preţul tranzacţiei este mai mic decât cel aşteptat de analişti. Banca americană de investiţii "Morgan Stanley" estima valoarea diviziei luxemburgheze a "Dexia" la 1-1,7 miliarde euro.

"Dexia" a fost salvată de la faliment în octombrie 2011, primind garanţii de stat de 90 miliarde de euro pentru acoperirea necesităţilor sale de finanţare. Atunci, guvernele din Belgia, Franţa şi Luxembourg au hotărât să separe activele "rele" ale băncii, de cele "bune". Statul belgian preia 100% din "Dexia Banque Belgique", entitatea belgiană a grupului, pentru patru miliarde de euro. În plus, banca franceză de stat "Caisse des Dépôts et Consignations" şi divizia bancară a companiei naţionale de Poştă, "Banque Postale", au preluat divizia locală de finanţe publice aparţinând "Dexia".

Pe de altă parte, "Dexia" renunţă la divizia sa din Turcia, "DenizBank", mai multe bănci internaţionale exprimându-şi interesul pentru preluarea acesteia.

Precision Capital este deţinut de membri ai familiei regale din Qatar. În luna octombrie, Precision Capital a decis să cumpere "KBL European Private Bankers" de la "KBC Group" Belgia, pentru 1,4 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb