Dezbaterea privind implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă a avut loc astăzi

V.G.
Miscellanea / 7 decembrie 2022

Dezbaterea privind implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă a avut loc astăzi

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat astăzi la Piteşti cea de-a patra conferinţă regională privind stadiul implementării Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă 2030, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului au fost prezentate participanţilor din toate judeţele regiunii Sud Muntenia instrumentele realizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în vederea facilitării implementării acestei strategii care vizează dezvoltarea prin armonizarea celor 3 piloni ai sustenabilităţii: economie, societate şi mediu.

"Am ajuns la jumătatea acestei serii de conferinţe regionale pe care le organizăm pentru a conecta comunităţile locale la instrumentele pentru dezvoltare durabilă realizate în proiectul "România Durabilă". În continuare este impresionant numărul mare de actori regionali din toate segmentele sociale care sunt interesaţi de implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă. România va avea acces la fonduri de dimensiuni fără precedent, prin exerciţiul financiar european multi-anual şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Doar în regiunea Sud Muntenia vor fi disponibile peste 1,57 miliarde de euro prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională. Trebuie să fim pregătiţi şi să creăm acele mecanisme astfel încât să accesăm banii şi să îi direcţionăm înţelept către creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar acest lucru se poate face aplicând principiile sustenabilităţii", a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Ciprian-Mihai Neculăescu, Subprefect, Instituţia Prefectului judeţul Argeş, Cristian Puiu, administrator public, Consiliul Judeţean Argeş şi Cristian Gentea, Primar, Primăria Municipiului Piteşti. Prin mesajele transmise a fost subliniată importanţa dezvoltării durabile şi rolul esenţial al administraţiilor locale în procesul pe care îl presupune. Un subiect important al intervenţiilor a fost mobilitatea urbană şi investiţiile în transportul din Municipiul Piteşti şi zona metropolitană.

Numărul participanţilor la eveniment a depăşit 100. Printre aceştia au fost conducători de instituţii şi reprezentanţi care activează în mediul de afaceri, societatea civilă, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii de tineret din toate judeţele din regiune (Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman).

Planul de acţiuni şi alte instrumente care facilitează implementarea strategiei naţionale de dezvoltare durabilă au fost prezentate de către experţi guvernamentali. Printre acestea se mai numără Codul Român al Sustenabilităţii (instrument de raportare al impactului companiilor asupra comunităţii, www.codsustenabilitate.gov.ro) şi agregatorul de indicatori naţionali şi europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). Participanţii au avut ocazia să afle mai multe şi despre segmentul de "finanţări verzi" de la reprezentantul unei bănci comerciale.

A fost prezentată, de asemenea, formarea profesională a experţilor în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), care urmează să fie extinsă prin cursuri pentru 2000 de experţi până în 2026, după ce luna trecută prima serie a absolvit cursurile la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Este de menţionat că Universitatea din Piteşti este printre primele care s-a acreditat pentru a susţine astfel de cursuri de formare.

Despre setul de indicatori naţionali pentru monitorizarea progresului Strategiei de dezvoltare durabilă au vorbit experţi ai Institutului Naţional de Statistică, iar indicatorii subiectivi măsuraţi prin cele 50 de barometre de opinie publică au fost prezentaţi de sociologul Mirel Palada.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un şir de opt astfel de evenimente desfăşurate în cadrul proiectului "România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030" cod SIPOCA 613 MySMIS 127545, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2014-2020.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb