Dezbateri aprinse în jurul PNDL 3

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 august 2021

Dezbateri aprinse în jurul PNDL 3

Dorinţa liberalilor de a impune un nou Program Naţional de Dezvoltare Locală - aşa numitul PNDL 3 -, deşi nu pare a fi pe placul partenerilor de coaliţie de la USRPLUS, este agreat de cei de la UDMR, formaţiune politică al cărei membru - Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Locale şi Adrministraţiei Publice, a iniţiat proiectul de ordonanţa de urgenţă ce prevede o alocare de 50 miliarde lei pentru ceea ce se va numi oficial programul "Anghel Saligny". Pentru că guvernul Cîţu este decis să adopte respectivul act normativ, cei de la Expert Forum i-au înaintat o scrisoare deschisă în care solicită proceduri transparente atât cu privire la proiectele selectate pentru finanţare, cât şi cu privire la cheltuirea fondurilor de la bugetul de stat ce vor fi alocate pentru viitorul PNDL 3, deoarece în opinia acestora "investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă în 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală".

Expert Forum arată că PNDL a finanţat, începând din 2015, aproximativ 12.000 de proiecte, în mare parte destinate comunelor, care au implementat proiecte de infrastructură rutieră, au realizat lucrări de alimentare cu apă sau de canalizare sau au construit unităţi de învăţământ. Primele două etape au angajat sume de aproape 50 de miliarde de lei, tot atât cât propune acum guvernul Cîţu pentru PNDL 3.

"Datele ne arată că aproape jumătate dintre proiecte au fost finalizate, iar pentru alte 3000 s-au făcut deconturi reprezentând mai mult de jumătate din valoarea acestora. Cu toate acestea, pentru peste 700 de proiecte semnate înainte de 2020 nu s-au decontat bani conform informaţiilor disponibile în prima jumătate a anului 2021. Vorbim aici şi de proiecte cu valori de milioane sau zeci de milioane de lei. Această situaţie ne arată lipsa de capacitate a beneficiarilor, dificultăţi legate de achiziţii sau implementarea proiectelor şi alte probleme care periclitează cheltuirea eficientă a banilor publici. (...) Expert Forum a publicat numeroase rapoarte care reflectă suspiciuni legate de alocări netransparente, posibile situaţii de monopol în cadrul procedurilor de achiziţie publică, gestionarea defectuoasă a programului şi lipsa unor baze de date actualizate, lipsa datelor relevante şi a unui sistem informatizat de colectare a acestora, eşecul unor autorităţi contractante de a duce proiectele la capăt, implementarea proiectelor fără a ţine cont de acordarea cu alte programe de investiţii, instabilitatea legislativă şi financiară şi alte probleme legate de program. O parte dintre concluzii au fost identificate şi de către Curtea de Conturi în rapoartele de audit. Toate acestea au fost generate şi menţinute şi de lipsa de voinţă politică de a face programul mai eficient şi transparent", se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Florin Cîţu, vicepremierilor Dan Barna şi Kelemen Hunor şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Transparentizarea întregii proceduri - condiţie esenţială pentru PNDL 3

Referitor la PNDL 3, asociaţia Expert Forum solicită punerea în dezbatere publică a proiectului ordonanţei de urgenţă, deoarece "aprobarea rapidă a unui act normativ, fără a exista o discuţie în societate pe această temă, (...) nu ar face decât să perpetueze acelaşi mod defectuos de implementare a programului".

De aceea, Expert Forum propune 14 puncte în care să fie construit programul "Anghel Saligny" (PNDL 3), printre care se numără:

- bugetarea realistă, asigurarea surselor de finanţare pentru proiectele PNDL şi evitarea suplimentării constante a bugetului prin Fondul de Rezervă sau alte mijloace de urgenţă sau avarie;

- creşterea capacităţii financiare, umane şi tehnice a Ministerului Dezvoltării de a monitoriza şi controla implementarea proiectelor, respectiv realizarea achiziţiilor publice;

- creşterea eficienţei de raportare a indicatorilor de progres şi a altor informaţii esenţiale prin dezvoltarea unei platforme online care să colecteze toate datele de la beneficiari şi să permită publicarea lor pentru publicul larg în timp util, constant;

- publicarea listelor de proiecte depuse şi a listelor de proiecte aprobate şi punctajele obţinute la evaluare;

- creşterea capacităţii autorităţilor locale care implementează proiecte din aceste fonduri, pentru a evita neregulile şi posibilele tentative de fraudă.

Amintim că PNDL 3 a fost criticat dur de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului care a spus că programul dorit de premierul Cîţu continuă PNDL 1 şi 2, "programe din care s-a furat".

Claudiu Năsui a spus: "Nu am susţinut niciodată PNDL. (...) E vorba, totuşi, de un program din care s-a furat, putem să zicem cuvântul acesta în momentul în care un bec costă 2000 de euro, în momentul în care faci parcuri în mijlocul la nicăieri, în momentul în care faci terenuri de fotbal în pantă, borduri peste borduri, dublu, triplu etajate, toate astea sunt PNDL şi românii trebuie să ştie că ăştia sunt bani care au ieşit din buzunarul lor".

Cristina Prună: "PNDL 3, un program de cumpărare a primarilor şi de alimentare a clientelei politice cu bani de la bugetul de stat"

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a precizat că un astfel de program nu este binevenit, deoarece "avem o problemă cu deficitul bugetar, care este destul de mare", iar în acest context ar fi mai bine ca dezvoltarea locală să se facă prin proiecte derulate din fonduri europene, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din Uniunea Europeană.

La rândul său, Cristina Prună (USRPLUS), vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că "nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL".

Cristina Prună susţine: "Ce reprezintă de fapt acest PNDL? Sume astronomice din taxele şi impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80000 de euro în şcoli sau becuri de 2000 de euro. (...) E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi. Acum, în şedinţele PNL se vorbeşte de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de dezvoltare locală. Avem PNDL de peste zece ani. I-am văzut efectele. Nu a scos niciun judeţ din sărăcie. Dimpotrivă, judeţele fruntaşe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace.

Investiţiile locale trebuie să continue pe fonduri europene pentru că şi aşa am avut probleme de absorbţie. Banii de la buget pentru proiectele locale trebuie să premieze performanţa, adică să meargă ca şi cofinanţare pentru proiecte europene. Doar aşa putem avea un minim filtru pentru furturi şi parandărături pentru firme de casă, cum s-a întâmplat de fiecare dată cu banii din PNDL".

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor precizează că aprobarea unui PNDL 3, fie şi sub denumirea programul "Anghel Saligny", nu este decât un nou mod de cumpărare a primarilor şi de alimentare a clientelei politice cu bani de la bugetul de stat.

Programul "Anghel Saligny" nu este un PNDL 3, iar banii nu vor fi acordaţi pe criterii politice, a declarat, ieri, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Domnia sa a spus într-o emisiune radio: "Discutăm de trei domenii esenţiale de infrastructură locală, nu discutăm de chestii minore aici. Discutăm de accesul la apă, discutăm de accesul la sistem de canalizare al cetăţenilor, discutăm de acces la gaze naturale, racordarea localităţilor şi gospodăriilor la gaze naturale şi discutăm de infrastructură rutieră de drumuri (...). 29% din unităţile administrativ-teritoriale din România nu au acces la o reţea de apă, 57% din UAT-uri nu au acces astăzi la reţea de canalizare, 70% din UAT-urile din România nu au acces la reţelele de gaze naturale, 57% din drumurile judeţene nu sunt modernizate la standardele actuale în vigoare, iar la drumuri comunale procentul este de 80% drumuri nemodernizate".

Întrebat ce garanţii sunt că în programul "Anghel Saligny" banii nu vor fi acordaţi pe criterii politice, ministrul Dezvoltării a precizat: "În primul rând, acest program naţional de investiţii nu este un PNDL 3. PNDL-ul este un program naţional de dezvoltare locală pe 13-14 tipuri de intervenţii, domenii de investiţii, în care sunt cuprinse foarte multe posibilităţi de finanţare. (...) În mod categoric, programul Anghel Saligny nu este un PNDL 3, în primul rând pentru că acţionăm doar în trei domenii. (...) Noi nu putem spune că cetăţeanul român nu are dreptul să aibă acces la apă sau la sistem de canalizare, nu putem spune că noi nu trebuie să avem acces la gaze naturale. Avem judeţe în care sistemul de acces la apă şi canalizare este în jur de 10%. Deci marea majoritate a localităţilor nu dispune de acces la reţeaua de apă şi apă menajeră, ceea ce chiar nu este în regulă, suntem în 2021. (...) La programul naţional de investiţii Anghel Saligny, în mod categoric nu va fi o alocare politică. Pur şi simplu e nevoie de aceste investiţii, pentru a rezolva probleme de infrastructură majoră ale ţării".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb