Digitalizarea energiei - Consumatorii trebuie să poată alege în continuare între metodele digitale şi cele "pre-digitale"

A.F.
Miscellanea / 24 iulie

Digitalizarea energiei - Consumatorii trebuie să poată alege în continuare între metodele digitale şi cele "pre-digitale"

Pana informatică survenită recent a provocat haos în transporturi şi în activitatea întreprinderilor din întreaga lume, arătând cât de important este să se evite dependenţa excesivă de tehnologie. Avantajele tranziţiei către energia digitală nu ar trebui să mascheze cealaltă faţă a monedei: riscurile şi provocările. Protecţia consumatorilor şi sprijinirea lucrătorilor trebuie să rămână o prioritate de prim ordin, conform unui comunicat remis redacţiei.

Digitalizarea energiei nu înseamnă sisteme "exclusiv digitale". Consumatorii trebuie să rămână prioritatea absolută, iar modalităţile tradiţionale de desfăşurare a activităţii trebuie menţinute.

Această idee esenţială a ghidat adoptarea de către CESE, în sesiunea sa plenară din iulie, a avizului pe tema "Digitalizarea energiei: asigurarea unui echilibru între oportunităţi şi riscuri pentru consumatorii europeni". Acest aviz, elaborat de Kêstutis KUP©YS, subliniază că energia ar trebui să rămână accesibilă ca preţ, adaptabilă şi uşor de utilizat pentru consumatori.

UE trebuie să facă progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea unor instrumente digitale uşor de utilizat, care să răspundă nevoilor diverse şi să promoveze accesul egal la serviciile energetice digitale. Cu toate acestea, consumatorii ar trebui să aibă în continuare posibilitatea de a alege preţurile, tipurile de contract şi serviciile pentru clienţi în mod "pre-digital".

"Digitalizarea energiei oferă oportunităţi şi provocări. Trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că tranziţia către energia digitală este favorabilă incluziunii, sigură şi cu adevărat benefică pentru toţi consumatorii europeni, transformând punctele forte în oportunităţi", a declarat dl KUP©YS.

Protecţia consumatorilor

Peisajul energetic din Europa se schimbă rapid, iar digitalizarea sa poate fi o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, tranziţia către energia digitală promite o eficienţă fără precedent, capacitarea consumatorilor şi o cale către un viitor energetic sustenabil. Pe de altă parte, ea poate masca riscuri majore, cum ar fi preocupările legate de confidenţialitatea datelor, potenţialele atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice şi decalajul digital, grupurile vulnerabile riscând să rămână în urmă.

CESE consideră că securitatea cibernetică a datelor utilizatorilor trebuie să fie o prioritate. Aceasta înseamnă elaborarea unor reglementări dinamice pentru protecţia consumatorilor, adaptate noilor contexte şi noilor participanţi din sector, care nu sunt neapărat actorii "convenţionali" din sectorul energetic sau nu menţin neapărat un contact direct cu consumatorii.

Digitalizarea sistemelor energetice nu trebuie să fie realizată în detrimentul celor mai fragili membri ai societăţilor noastre, în special al celor afectaţi deja de sărăcia energetică sau de decalajul digital. Trebuie să existe garanţii în materie de responsabilitate în rândul diferitelor părţi interesate, precum şi condiţii de concurenţă echitabile, iar organizaţiile şi autorităţile locale pot juca un rol esenţial în reducerea decalajului digital.

Sprijinirea lucrătorilor

Pentru a atenua sărăcia intergeneraţională înrădăcinată şi inegalitatea de şanse, care adesea favorizează decalajele digitale şi energetice, Comitetul recomandă sprijinirea sectoarelor şi a lucrătorilor afectaţi de perturbările cauzate de digitalizare.

Un astfel de sprijin, sub formă de programe de recalificare şi de asistenţă financiară, ar trebui să vizeze în primul rând persoanele cele mai vulnerabile, fără a crea noi dezechilibre.

Academiile pentru industriile care contribuie la obiectivul zero emisii nete, care încă nu au fost înfiinţate, ar trebui să ofere formare lucrătorilor. Ele ar trebui să devină operaţionale cât mai curând posibil, să fie promovate în rândul tuturor părţilor interesate şi să pună accentul pe competenţele în materie de eficienţă energetică. Se preconizează că, în decurs de trei ani de la deschidere, academiile pentru industriile care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor forma fiecare câte 100 000 de cursanţi.

Pentru a monitoriza punerea în aplicare a tranziţiei către energia digitală, CESE îndeamnă Comisia să îşi intensifice eforturile în vederea lansării Grupului de experţi al UE în domeniul energiei inteligente. În calitate de reprezentant al societăţii civile organizate din UE, Comitetul ar trebui invitat să se alăture grupurilor de lucru şi meselor rotunde pe tema guvernanţei sistemelor energetice inteligente, astfel încât să poată semnala eventualele probleme şi preocupări exprimate de organizaţiile locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb