Reporter: Cum caraterizaţi activitatea modernă a unui avocat?
Dragoş Brezeanu: Activitatea modernă a unui avocat după un sfert de veac de la apariţia Legii nr. 51/1995 înseamnă digitalizare, standardizare, mult mai multă consultanţă scrisă, mai puţină reprezentare în instanţă şi discuţii în condiţii de contradictorialitate şi oralitate.
Reporter: Care sunt plusurile acestor 25 de ani şi cu ce provocări vă confruntaţi?
Dragoş Brezeanu: Aspectele pozitive sunt consultanţa online, corespondenţa pe e-mail cu clienţii, publicitatea pe site-uri de specialitate şi, în general, uşurinţa cu care te poate contacta clientul, dar şi rapiditatea cu care avocatul poate răspunde întrebărilor acestuia, iar ca provocări, în realitate "lovituri" date cabinetelor individuale de avocatură specializate în anumite domenii ale dreptului. Putem vorbi de faptul că, din păcate, "avocaţii singuratici", adică cei care nu sunt "incluşi" în marile firme de avocatură şi care oferă, aşa cum prezintă în ofertele în lor integrate, "toate serviciile" încep să nu mai aibă clienţi, iar calitatea serviciilor din păcate scăzând din pricina acestor "oferim servicii complete" au dus la deprecierea pieţei serviciilor de consultanţă juridică.
Reporter: Perioada de criză, produsă de pandemie, a afectat major activitatea cabinetelor de avocatură?
Dragoş Brezeanu: Avocatura face faţă cu mare greutate, pandemia a afectat major piaţa serviciilor de consultanţă juridică, dar mai ales pe cele de reprezentare în instanţă, viitorul fiind incert. Fee-urile au scăzut, iar mulţi avocaţi "de succes" s-au reorientat spre alte activităţi, casele mari de avocatură făcând reduceri mari de personal şi de costuri.
Reporter: Măsurile luate de Guvern, anul acesta, pentru susţinerea mediului de afaceri au fost eficiente/suficiente?
Dragoş Brezeanu: Măsurile Guvernului sunt în limita a ceea ce permite bugetul statului, sunt măsuri eficiente, poate o mai bună coerenţă legislativă ar fi fost de dorit.
Reporter: Ce ar trebui să facă autorităţile în continuare, până la depăşirea crizei sanitare?
Dragoş Brezeanu: Să susţină în continuare IMM-urile, în general profesioniştii vulnerabili, aşa cum sunt şi avocaţii în aceste vremuri.
Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a depăşi mai uşor problemele acestui an?
Dragoş Brezeanu: Eu reprezint un Cabinet individual de avocatură specializat în dreptul muncii, care din fericire şi-a menţinut clienţii "tradiţionali" pe care i-a servit cu succes pe perioade mari de timp, unii clienţi fiind clienţi ai cabinetului de peste 15 ani, însă nici nu şi-a mărit, prea mult, din păcate, portofoliul de clienţi.
Reporter: Ce modificări aţi observat în piaţă?
Dragoş Brezeanu: Modificările au crescut în zona de consultanţă privind măsurile anti covid, aplicarea legislaţiei privind munca la domiciliu şi telemunca, însă din păcate şi în zona de concedieri, concedieri colective ce presupun restructurări mari de personal, şomaj tehnic şi litigii de muncă cu foştii salariaţi ai unora din companiile afectate de astfel de măsuri.
Reporter: Care sunt domeniile în care au fost deschise anul acesta cele mai multe procese?
Dragoş Brezeanu: Litigii de muncă, contencios administrativ şi procese între profesionişti, societăţi comerciale, insolvenţe.
Reporter: Cum evoluează segmentul pe care activaţi şi care sunt problematicile cele mai arzătoare în domeniul muncii?
Dragoş Brezeanu: În condiţiile în care se tot discută de avocatul specializat, din păcate a apărut, în domeniul pe care îl reprezint, dreptul muncii, o structură paralelă avocaturii şi anume aceea de experţi în legislaţia muncii, aspect care însă poate căpăta chiar şi conotaţii pozitive pentru domeniul în care activez, putându-mă reorienta de exemplu spre specializarea unor astfel de experţi. Rămâne de văzut în ce măsură piaţa serviciilor de consultanţă va absorbi această nouă profesiune.
Reporter: Principalele dificultăţi ale momentului, din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt?
Dragoş Brezeanu: În această perioadă grea pentru noi toţi, devine o problemă tot mai acută lipsa încasărilor şi lipsa de lichidităţi, falimentul multor clienţi.
Reporter: Plecând de la contextul actual, procesele online pot deveni o realitate?
Dragoş Brezeanu: Da, se poate discuta de o astfel de telejustiţie, însă trebuie avută mare atenţie la detalii, deoarece se poate ajunge doar la o mimare a actului de justiţie.
Reporter: Se poate vorbi de o "avalanşă" de amânări de speţe în ultimele luni?
Dragoş Brezeanu: Nu, dimpotrivă, putem vorbi de o varietate a speţelor, de o diversificare interesantă a cazuisticii, rămâne de văzut dacă profesioniştii dreptului vor ţine pasul cu aceste noi provocări, iar precedentul judiciar creat va fi unul valoros sau nu.
Reporter: Vă mulţumim!