DIN 33 MILIOANE DE EURO, Cemacon rămâne cu o datorie de 18 milioane de euro la BCR

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2015

Cemacon rămâne cu o datorie de 18 milioane de euro la BCR

BCR va rămâne cu un credit de 18 milioane de euro, după restructurarea datoriilor Cemacon Cluj către bancă, în valoare de peste 33 milioane de euro.

Reprezentanţii Cemacon au semnat la finalul săptămânii trecute, noi contracte de credit cu banca finanţatoare, care restructurează datoria totală în valoare de 33 milioane de euro.

Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon, a declarat: "Am o mare împlinire pentru că am implementat o soluţie de restructurare de tip win-win cu banca şi că am derulat tot procesul de negociere în afara insolvenţei sau a oricăror alte constrângeri procedurale".

Nu ştim dacă oficialii BCR sunt de acord cu declaraţia domnului Stoleru potrivit căreia soluţia de restructurare este de tip win-win cu banca.

Chiar şi după câţiva ani de negocieri, BCR rămâne, totuşi, cu o datorie de 18 milioane de euro, la o companie de construcţii a cărei capitalizare este de circa 5 milioane de euro.

Astfel, Cemacon va avea un credit principal către BCR de 13 milioane de euro, scadent în 2023 şi un credit secundar către aceeaşi bancă, în valoare de 5 milioane de euro, cu scadenţă în 2020, pentru Cemacon Real Estate, societate deţinută 100% de Cemacon SA, pe care au fost transferate activele non-core ale companiei, care vor fi valorificate pentru stingerea creanţei.

A treia parte a datoriei BCR, de 12 milioane de euro şi dobânzile aferente, cesionată de bancă în favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, BOF, urmează să fie convertită în acţiuni.

BOF este controlat de Erste (80%) şi de Florin Pogonaru, în prezent preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Îngheţarea creanţei presupune că de la data semnării acordului nu vor mai fi aplicate dobânzi sau sume suplimentare accesorii creanţei. În cazul în care fondul de investiţii nu are asigurat până la data de 1 iunie cadrul legal şi statutar pentru subscrierea de acţiuni şi conversia integrală a creanţei, dobânzile vor fi calculate retroactiv.

Acţionarii producătorului de cărămizi au aprobat, la finalul anului trecut, o nouă majorare de capital, cu 8,21 milioane de lei, dar şi restructurarea datoriilor faţă de BCR, anunţată încă de anul trecut.

În cadrul majorării acţiunile subscrise pot fi plătite inclusiv prin conversia creanţelor deţinute împotriva societăţii, preţul de subscriere fiind de 1,5 lei/unitate, într-o primă etapă, şi de 1,6 lei, în a doua etapă.

Restructurarea creditelor bancare încheie perioada de business turnaround demarată de Cemacon în 2010, care a cuprins restructurarea operaţională şi financiară a companiei, informează un comunicat de presă al Cemacon. Comunicatul Cemacon mai precizează: "Procesul de turnaround a demarat în 2010 şi a avut două componente: restructurarea operaţională şi restructurarea financiară. Cemacon a fost nevoită să treacă prin acest proces în urma contractării unui pachet de credite în valoare de 26 milioane de euro de la Anglo-Romanian Bank, în perioada 2006-2008, credite care au fost preluate ulterior de către BCR". Fondurile au fost investite în construcţia fabricii de la Recea, judeţul Sălaj. Oficialii companiei mai spun că scăderea pieţei construcţiilor, criza financiară, precum şi deciziile fostei echipe de management, au dus la scăderea dramatică a companiei în anii ce au urmat.

Potrivit comunicatului, etapa de turnaround a început odată cu aducerea lui Liviu Stoleru la conducerea companiei. Turnaround-ul operaţional a presupus, printre altele, schimbarea modelului antreprenor - manager, redefinirea de procese, tăieri de costuri administrative, dar şi de exploatare; renegocieri de contracte cu furnizorii strategici; optimizări ale costurilor directe de producţie; extinderea reţelei de distribuţie de la 10 distribuitori în trei judeţe din nordul ţării la peste 250 de puncte de distribuţie în 31 de judeţe.

În ultimii 4 ani, cifra de afaceri a Cemacon a avut o creştere totală de peste 250%, iar compania raportează un profit operaţional de 19% în 2014. În acelaşi timp, fabrica de la Recea a atins în anul 2014 capacitatea de producţie maximă, în ciuda faptului ca piaţa blocurilor ceramice s-a redus cu mai mult de 40% faţă de anul 2008. În 2013, acţionariatul companiei s-a consolidat prin intrarea fondului de investiţii finlandez KJK şi prin creşterea ponderii altor investitori instituţionali; astăzi, peste 95% din capitalul companiei este deţinut de acţionari instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb