Bursa de Valori Bucureşti a respins bugetul şi planul de afaceri al Depozitarului Central, în Adunarea Generală de vineri. Anterior, conducerea Bursei nu a aprobat propunerea directorului general Ludwik Sobolewski de revocare anticipată a preşedintelui Depozitarului, Cristian Agalopol.
BVB a fost reprezentată, în AGA, de directorul general adjunct Alin Barbu, care a avut un mandat clar, astfel că nu au avut loc prea multe discuţii, aşa cum s-a întâmplat, la şedinţa precedentă, în care Agalopol şi Sobolewski s-au contrat, timp de câteva ore.
Potrivit unor surse, Depozitarul trebuie să facă un nou buget, până la finalul lunii iunie, şi să convoace, din nou, acţionarii pentru aprobarea acestuia.
Unele voci spun că BVB ar fi dorit să vadă un buget mai clar privind investiţiile, care să nu fie afectat de prea mulţi factori de neîndeplinire şi din care să rezulte un profit operaţional.
Potrivit unor surse, BVB nu ar fi fost de acord cu creşterea cheltuielilor cu personalul Depozitarului cu 5%, în 2014.
Unii acţionari au fost surprinşi să audă că Ludwik Sobolewski a dorit revocarea lui Cristian Agalopol, cu numai câteva luni înainte de încheierea mandatului acestuia (octombrie 2014), considerând că se face cam multă "politică" şi prea puţin business.
Acţionarii Depozitarului au aprobat, totuşi, rezultatele pe anul trecut şi descărcarea de gestiune a administratorilor.
Preşedintele Depozitarului şi CEO-ul BVB au avut opinii divergente privind schimbarea softului de la Depozitar, iar subiectul a ajuns să fie dezbătut în Adunarea Generală a Bursei, după ce nu a fost votat în AGA Depozitarului.
Acţionarii BVB au decis, la propunerea Bursei, dezvoltarea unei soluţii "in-house", pentru aderarea la platforma paneuropeană "Target 2-Securities".
După tot scandalul, o parte dintre acţionari au rămas cu impresia că nu există coerenţă la nivelul grupului BVB, considerând că executivii şi consiliile celor două instituţii ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă şi să lase deoparte orgoliile personale. Un alt comentariu a fost legat de faptul că nu există o strategie şi că un alt subiect foarte important - Contrapartea Centrală - a fost lăsat în afara dezbaterilor.
1. nu exista masa
(mesaj trimis de anno în data de 02.06.2014, 09:30)
Atunci cand lucrurile merg prost la DC, actionarii intreaba un singur lucru: cat detine BVB din DC? Atunci se vede cine trebuie sa fie responsabil. Prin urmare nu exista negociere, la nicio masa, nici politica, nici orgolii, ci decizie conform drepturilor si...obligatiilor.