DIN CAUZĂ CĂ 2012 ESTE AN ELECTORAL, PSC: Construcţiile vor înregistra creşteri înşelătoare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 martie 2012

PSC: Construcţiile vor înregistra creşteri înşelătoare

Sectorul construcţiilor va înregistra unele creşteri, în acest an, dar vor fi "creşteri înşelătoare", având în vedere că 2012 este un an electoral, potrivit Adrianei Iftime, vicepreşedinte în cadrul Patronatului Societăţilor în Construcţii (PSC): "Anii electorali sunt foarte înşelători. În 2012 vor fi nişte creşteri, dar vor fi înşelătoare, pentru că vor fi scoase la licitaţie unele lucrări, în scop electoral. Când se va ajunge, însă, la semnarea contractelor, ori nu se vor semna, ori nu va exista finanţare".

Adriana Iftime consideră că sectorul construcţiilor se află într-o perioa-dă de mari turbulenţe, iar motivele sunt multiple, printre acestea regăsindu-se lipsa de specialişti în cadrul instituţiilor statului, dar şi faptul că ministerul de resort nu a mai fost condus de ani buni de un specialist în construcţii: "România este un câmp deschis pentru investiţii, de la marea infrastructură, până la imobiliare. Când se va rezolva problema finanţării, avem toate motivele să fim optimişti". Domnia sa susţine că niciun investitor nu se mai gândeşte la contractarea creditelor, iar pentru derularea investiţiilor în domeniu rămân banii de buget, care sunt foarte puţini, sursele pe care se bazează constructorii fiind fondurile europene.

În prezent, pe piaţa construcţiilor activează în jur de 20.000 de firme, potrivit estimărilor reprezentanţilor PSC, care spun că, în anii 2000, erau înregistrate peste 90.000 de societăţi comerciale care, pe lângă ocupaţia principală, aveau ca obiect de activitate şi construcţiile.

Anul trecut, valoarea acestei pieţe a scăzut cu 25-30%, comparativ cu 2010, an în care au fost, de asemenea, înregistrate scăderi, de 30-40%, faţă de cel precedent.

Variaţiile în construcţii sunt mult mai mari, la noi, faţă de cele din restul Europei, apreciază sursele citate.

Sectorul construcţiilor necesită noi reglementări

Sectorul construcţiilor are nevoie de noi reglementări, sunt de părere reprezentanţii PSC, care au înaintat Ministerului Dezvoltării, încă de anul trecut, un proiect de lege care prevede certificarea în construcţii. Adriana Iftime susţine că, în alte ţări europene, se practică de zeci de ani această certificare a companiilor din domeniu: "Certificarea societăţilor care activează în construcţii presupune stabilirea nivelului competenţelor fiecărei firme din domeniu, într-un anumit mod, total transparent, astfel încât atunci când cineva doreşte să construiască ceva să poată accesa un site şi să vadă cu ce se ocupă fiecare firmă".

Prin promovarea acestei reglemenetări, PSC urmăreşte să asigure accesul tuturor firmelor la piaţă, indiferent de obiectul lor de activitate, nediscriminarea acestora, alocarea banilor publici în mod raţional, asigurarea transparenţei competenţelor societăţilor din construcţii, precum şi diminuarea corupţiei şi a muncii la negru.

Un astfel de certificat va avea o valabilitate de trei ani, timp în care firma va fi monitorizată, a mai spus doamna Iftime.

Proiectul vizează şi înfiinţarea unui Consiliu Naţional de Certificare, alcătuit, printre alţii, din reprezentanţi ai patronatului, asociaţii profesionale, cadre universitare, reprezentanţi ai ISC şi ai ministerului de resort.

Segmentul locuinţelor sociale are şi el nevoie să fie reglementat, potrivit surselor citate, care au precizat că, în acest domeniu, există patru acte normative:

"În decembrie, anul trecut, a fost aprobată o Lege a locuinţelor sociale, în parteneriat public-privat (PPP), care nu ni se pare fundamentată. O lege pentru PPP nu motivează suficient partea privată, drept pentru care legea nu va fi funcţională", a precizat, ieri, Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte în cadrul PSC.

În acest sens, Patronatul Societăţilor în Construcţii colectează date pentru realizarea unui draft pentru un proiect de lege care să înlocuiască sau să completeze această reglementare, urmând ca, în circa jumătate de an, să fie trimise primele concluzii către Ministerul Dezvoltării.

Domnul Andrioaiei a precizat că există mai multe forme cu privire la modul de realizare a locuinţelor sociale prin PPP, care ar putea fi cuprinse în noul proiect. Una dintre acestea vizează construirea locuinţelor sociale de o calitate care să poată fi menţinută în timp, dar şi asigurarea serviciilor medicale, de îngrijire, de mentenanţă etc., astfel încât investitorul să livreze un serviciu, nu un bun imobiliar, iar după ce expiră perioada de concesiune locuinţele respective să revină dezvoltatorului.

Petrescu: Suntem interesaţi în "edificarea tuturor edificiilor"

Investiţiile statului sunt foarte importante pentru constructori, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este interesat de crearea de locuri de muncă şi de "edificarea tuturor edificiilor", a afirmat ieri ministrul de resort, Cristian Petrescu, la deschidea târgului Construct Expo. "MDRT acordă importanţă foarte mare acestui sector, investiţiile statului sunt foarte importante pentru constructorii din România. Acordăm o importanţă deosebită acestor investiţii, pe de o parte, fiind interesaţi în crearea de noi locuri de muncă, în dezvoltarea ţării în general şi edificarea tuturor edificiilor, dacă pot să spun aşa, de care avem atâta nevoie", a spus Petrescu, citat de Mediafax.

El a afirmat că sunt foarte multe domenii din construcţii în care MDRT investeşte, "exact acolo unde este nevoie".

Potrivit lui Petrescu, după o perioadă de stagnare în construcţii, acest sector a crescut în ultimul an cu 7%.

"Sper că vom avea o creştere şi în acest an, aşa că şi prin efortul nostru, atât cât îl putem face în această perioadă de criză economică mondială, încercăm să contribuim la dezvoltarea ţării", a afirmat ministrul.

El a adăugat că se bucură că vor veni câteva sute de turişti în Bucureşti special pentru Construct Expo. La târgurile Construct Expo şi Ambient Expo sunt prezente, în perioada 29 martie-1aprilie, 290 de firme din 22 de ţări, la complexul Romexpo din Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb