DIN CAUZA ÎNTÂRZIERILOR ÎN APROBAREA LICENŢELOR DE LA ANRM "Prospecţiuni" estimează o scădere de 30 de milioane de euro a afacerilor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2012

"Prospecţiuni" estimează o scădere de 30 de milioane de euro a afacerilor

Obiectivul "Prospecţiuni" este o cifră de afaceri de aproximativ 75 milioane de euro, în 2012, ne-a spus Gehrig Schultz, CEO "Prospecţiuni" Bucureşti (simbol PRSN), în cadrul unui interviu.

Domnia sa a explicat că cifra este în scădere din cauza întârzierilor în aprobarea de către primul-ministru şi de către Parlament a concesiunilor pentru cea de-a zecea rundă de acordări de licenţe de către Agenţia Naţională privind Resursele Minerale.

Potrivit lui Gehrig Schultz, din cauza aces-tor întârzieri, "Prospecţiuni" nu va mai angaja cei 3200 de oameni pe care avea de gând să-i angajeze în 2012. "În final economia va pierde aproape 13.000 locuri de muncă din cauza acestor întârzieri", ne-a mai spus domnia sa.

Gehrig Schultz, CEO: Nu vom mai angaja cei 3200 de oameni pe care aveam de gând să-i angajăm în 2012, din cauza întârzierii autorităţilor în acordarea licenţelor

Reporter: Care sunt obiectivele "Prospecţiuni" pentru anul 2012?

Gehrig Schultz: Vom continua să ne dezvoltăm serviciile geologice şi geofizice care sunt de bază pentru activitatea noastră prin extindere internaţională. Am început să lucrăm la dezvoltarea unei generaţii viitoare de geologi şi geofizicieni pentru ca afacerea noastră să fie sustenabilă şi să asigurăm resurse minerale pentru generaţiile următoare.

Obiectivul nostru este să avem o cifră de afaceri de aproximativ 75 milioane de euro. Din nefericire, este cu aproximativ 30 de milioane de euro mai puţin decât ne planificaserăm la sfârşitul lui 2011. Aceas-tă scădere a cifrei de afaceri a fost cauzată de întârzierile în aprobarea de către primul-ministru şi de Parlament a concesiunilor pentru cea de-a zecea rundă de acordări de licenţe de către Agenţia Naţională privind Resursele Minerale. Nu ştim exact cât de mare va fi întârzierea proiectelor, dar ne aşteptăm ca lucrările seismice angajate să nu înceapă mai devreme de al patrulea trimestru.

Aceste întârzieri sunt extrem de dăunătoare pentru economie. Nu cred că publicul larg este conştient de impactul afacerilor cu petrol asupra economiei. Industria petrolieră tinde să asigure locuri de muncă bine plătite în zonele rurale cu şomaj mare. Din cauza acestor întârzieri, "Prospecţiuni" nu va mai angaja cei 3200 de oameni pe care avea de gând să-i angajeze în 2012. În final, economia va pierde aproape 13.000 locuri de muncă din cauza acestor întârzieri. Studiile publicate cu privire la angajările în domeniul petrolului şi gazelor arată că pentru fiecare loc de muncă generat în mod direct se mai creează încă trei în mod indirect.

Reporter: Care au fost măsurile pe care le-aţi luat la Prospecţiuni pentru a combate criza?

Gehrig Schultz: Probabil că percepţia mea privind criza este puţin diferită, lucrând în domeniul serviciilor petroliere. Nu ar fi prima oară când conduc o afacere în timpul unei perioade de declin. Industria noastră este extrem de ciclică şi am avut foarte multe crize care au zguduit industria la sfârşitul anilor "90 când preţul petrolului a scăzut la aproape 10 dolari pe baril, precum şi în 2006.

Buna administrare în domeniul serviciilor petroliere înseamnă că lucrăm cu costuri mici şi că avem implementate măsuri care să ne permită să eliminăm foarte repede cheltuielile variabile dacă întâmpinăm o scădere a cererii. Ne-am obişnuit să ne comportăm "ca şi cum lupul poate să apară oricând în faţa uşii".

Reporter: Mai luaţi încă în calcul fuziunea sau achiziţia unei alte companii?

Gehrig Schultz: Deocamdată continuăm să creăm valoare semnificativă prin creştere organică. Fuziunea sau achiziţia rămân în continuare o opţiune, cu condiţia să putem menţine aceeaşi rată a profitabilităţii.

Reporter: Aţi menţionat anterior că firma are o vulnerabilitate prin faptul că depinde prea mult de contractele cu Petrom şi Romgaz. Care este procentul acestor contracte din valoarea totală a cifrei de afaceri, în momentul de faţă?

Gehrig Schultz: Ne-am redus expunerea la o bază foarte concentrată de clienţi prin extinderea operaţiunilor noastre internaţionale. Ne-am dori foar-te mult să dezvoltăm compania mai mult, astfel încât veniturile noas-tre din afară să reprezinte apro-xi-mativ 40% din total.

Reporter: Ce lucrări internaţionale aveţi anul acesta?

Gehrig Schultz: Deocamdată suntem la etapa de depunere de oferte şi negocierea de contracte. Ne aşteptăm să continuăm lucrările în Africa de Nord, Africa de Vest, Asia Centrală şi regiunea Caucazului. Avem negocieri în curs, în trei dintre aceste regiuni care se vor concretiza în lucrări pe la începutul trimestrului doi.

Reporter: Aveţi planuri de a intra pe noi pieţe anul acesta? Aţi menţionat anul trecut despre posibilitatea unor afaceri cu cei de la "Natfa Industrija Srbije" (NIS). Care a fost rezultatul dis-cuţiilor? Dar pentru zona Balcanilor/Greciei?

Gehrig Schultz: Vom intra pe noi pieţe anul acesta. Mă aştept să ne dezvoltăm afacerile în Africa de Nord, Africa de Vest, Asia Centrală şi regiunea Caucazului. Lucrul în Grecia şi în unele dintre ţările balcanice este foarte interesant dar va necesita probabil un model de afaceri foarte inovativ. Avem unele idei la care lucrăm.

Reporter: Cât de bun a fost anul trecut pentru "Prospecţiuni"? Care au fost realizările şi care au fost momentele mai puţin bune? Ce ne puteţi spune despre rezultatele financiare?

Gehrig Schultz: Am avut un an foarte bun în 2011, în care ne-am atins un număr mare de obiective financiare şi de afaceri. Am crescut cifra de afaceri a firmei în condiţii de piaţă foarte dificile, extinzându-ne pe plan internaţional şi protejându-ne cota de piaţă în România şi Bulgaria.

Am avut o mulţime de realizări în 2011, de care suntem foarte mândri, care includ:

- Dezvoltarea activităţii în Africa de Vest de la stadiul de concepţie la activitate efectivă în mai puţin de un an. În momentul de faţă avem operaţiuni în curs în Maroc şi în Senegal şi proiecte în parteneriat care sunt pe punctul să înceapă în Guineea-Bissau, Cap Verde şi Gambia.

- Am finalizat cu succes proiecte în Portugalia, Maroc, Macedonia şi Bulgaria.

- Am crescut capacitatea de producţie a firmei cu aproximativ 40% astfel încât acum putem sa rea-lizăm 62,5% din operaţiunile noas-tre cu echipe 3D de înaltă calificare. Aceasta este o poziţie importantă, în contextul în care piaţa din Europa şi Africa de Nord pentru proiecte 3D se maturizează.

- Implementarea unui sistem de management al Siguranţei, Sănătăţii şi Mediului certificat ISO, care corespunde celor mai înalte standarde internaţionale ale industriei. O mare companie petrolieră oil care activează în România ne-a dat o evaluare de 96% pentru prestaţia noastră.

- Implementarea rapidă a raportărilor în sistem IFRS folosind soft-ware-ul de contabilitate SAP. Aceasta a fost relativ uşoară şi eficientă din punct de vedere a costurilor, ceea ce este impresionant, comparativ cu problemele întâmpinate în alte firme în care am lucrat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Ne-am obişnuit să ne comportăm "ca şi cum lupul poate să apară oricând în faţa uşii".

Fuziunea sau achiziţia rămân în continuare o opţiune, cu condiţia să putem menţine aceeaşi rată a profitabilităţii.

Ne-am dori foarte mult să dezvoltăm compania mai mult, astfel încât veniturile noastre din afară să reprezinte aproximativ 40% din total.

Ne aşteptăm să continuăm lucrările în Africa de Nord, Africa de Vest, Asia Centrală şi regiunea Caucazului. Avem negocieri în curs, în trei dintre aceste regiuni care se vor concretiza în lucrări pe la începutul trimestrului doi.

Lucrul în Grecia şi în unele dintre ţările balcanice este foarte interesant dar va necesita probabil un model de afaceri foarte inovativ. Avem unele idei la care lucrăm.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un interviu venit inaintea rezultatelor financiare este asteptat cu interes.Sa vedem ce ne spune.Primul lucru pe care il aflam este ca totul se duce de rapa.Ce este acest tot? Mai intai , vazand conditiile meteo de la inceputul anului, compania vrea sa faca un plan de buget de 105 milioane euro.Asemenea cifre nu s-au mai vazut la Prospectiuni,bugetul pe 2011, in crestere cu 93% fata de 2010 era de 75 mil euro.Un titlu de tipul Prospectiuni isi da seama ca nu poate creste cifra de afaceri cu 50% in 2012 dar incearca sa iasa din ciclicitatea deja cunoscuta cu un an cu rezultate mai bune urmat de unul in care sa se faca investitii pentru cresterea capacitatilor de productie ar fi fost mai potrivit.

    Un venit de peste 300 milioane lei pentru al doilea an consecutiv ar fi excelent.Dar sa mai asteptam putin, 29 februarie e aproape. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb