DIN CAUZA RĂZBOIULUI, ÎN PRIMELE PATRU LUNI DIN 2022 Sistemul bancar ucrainean a pierdut 253 de milioane de dolari

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2022

Sistemul bancar ucrainean a pierdut 253 de milioane de dolari

Sistemul bancar din Ucraina a raportat, pentru perioada ianuarie - aprilie 2022, pierderi nete de 7,4 miliarde de grivne (253 de milioane de dolari), în creştere faţă de cele de 0,16 miliarde grivne din primele trei luni din acest an, în contextul invadării ţării de către Rusia, arată datele publicate ieri de banca centrală, transmite Reuters.

În aprilie, băncile din Ucraina au trebuit să transfere către rezerve încă 11,2 miliarde de grivne din câştigurile lor, pentru acoperirea posibilelor pierderi viitoare legate de război. În martie, creditorii au transferat către rezerve aproape 15,8 miliarde de grivne, conform Agerpres.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, au fost sever afectate activităţile economice, multe persoane fizice şi juridice nu şi-au mai putut achita creditele, astfel încât sistemul bancar a raportat primele pierderi de după 2017.

Banca Centrală a Ucrainei a anunţat că raportul rentabilităţii activelor sistemului bancar, un indicator al profitabilităţii, s-a înrăutăţit la minus 1,11% la finalul lunii aprilie, de la minus 0,03% la finele lunii martie. De asemenea, instituţia a avertizat că economia va scădea cu cel puţin o treime în 2022, în timp ce inflaţia va depăşi 20%.

Primele achiziţii comune de gaze ale statelor membre UE vor avea loc înainte de sosirea iernii

Uniunea Europeană intenţionează să înceapă achiziţionarea în comun a gazelor înainte de sosirea iernii, a declarat luni comisarul pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, UE şi-a modificat politicile energetice, în condiţiile în care Rusia furnizează 40% din gazele de care are nevoie blocul comunitar şi 27% din petrol. Pentru stoparea dependenţei de combustibilii din Rusia, Bruxelles-ul a propus un plan cu trei direcţii: majorarea importurilor de gaze din afara Rusiei, dezvoltarea mai rapidă a energiei regenerabile şi mai multe eforturi pentru economisirea energiei.

Într-un interviu acordat Reuters, Kadri Simson anunţă că blocul comunitar intenţionează să înceapă achiziţia în comun a gazelor anul acesta, cu sprijinul platformei UE lansate luna trecută, care va unifica solicitările statelor membre şi va coordona folosirea infrastructurii pentru a importa combustibili din afara Rusiei.

Cumpărarea de gaze la comun nu este obligatorie pentru statele membre UE.

Companiile individuale - şi nu UE - sunt responsabile pentru achiziţia de gaze, dar Bruxelles-ul vrea să lanseze o schemă pentru a le permite ţărilor să cumpere gaze la comun. Experţii susţin că va fi o măsură complexă şi probabil nu va ajuta pe termen scurt la atenuarea impactului preţului ridicat al energiei.

Acţionând împreună, statele membre UE pot obţine acces la livrări care altfel nu ar fi fost disponibile, a declarat Simson.

"Există volume limitate de gaze disponibile pe piaţa globală în 2022, unele vin pe piaţă doar în urma deciziilor politice", a explicat comisarul pentru Energie, indicând acordul UE-SUA din martie prin care Washingtonul livrează încă 15 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) Europei, anul acesta.

Anual, UE importă 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iunie era de 83,5 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a crescut la 87,08 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.13 atingea 85,5 euro.

---------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 113,71 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a crescut cu 0,1%, la 110,40 dolari barilul la ora locală 08.14.

---------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,5%, la 1.863,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.09, cea spot - cu 0,1%, la 1.856,16 dolari/uncie.

---------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.11, ajungând la 12,04 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,5%, la 7,82 dolari/buşel.

Marea Britanie discută cu Ucraina cum ar putea ajuta la transportarea cerealelor în afara ţării, după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ucrainene, a afirmat ieri ministrul Transporturilor de la Londra, Grant Shapps, conforme Reuters.

Oficialul britanic a declarat că este foarte îngrijorat de această problemă, care a dus la creşterea globală a preţurilor alimentelor, în condiţiile în care Ucraina nu poate exporta aproape 25 milioane tone de cereale.

"Discutăm detaliile, pe care nu le pot da publicităţii, analizăm modul în care infrastructura poate asigura exportarea cerealelor", a declarat Shapps pentru Sky News, conform Agerpres.

---------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 1,2% ieri, la ora locală 15.22, până la 2.274,48 puncte, iar RTS - denominat în dolari - a urcat cu 1,3%, la 1.269,90. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în scădere cu 2% la ora 15.23, atingând 257,77 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 2,6%, la 357,65 ruble.

---------------------

Rusia şi-a retras candidatura pentru găzduirea Expo 2030, deoarece candidatura nu va fi evaluată "echitabil şi imparţial" în cadrul actualei "campanii anti-ruse" purtate de ţările occidentale, susţine Ministerul rus de Externe, potrivit CNN.

"Candidatura Moscovei pentru găzduirea Expo 2030, în faţa concurenţei celorlalţi patru candidaţi, este clar că nu va fi evaluată în mod corect şi imparţial", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, notează news.ro.

Expoziţiile Mondiale ("World Expo") au devenit o altă victimă a unei "campanii anti-ruse la scară largă" purtată de ţările occidentale, menită să expulzeze Rusia din toate domeniile de cooperare, se mai arată în comunicat.

Ministerul a notificat luni Biroul Internaţional de Expoziţii cu privire la decizia sa.

Ţara gazdă a Expo 2030 va fi aleasă de cele 170 de state membre ale Biroului Internaţional de Expoziţii la sfârşitul anului 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb