Băncile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia, studiul de impact fiind realizat de Banca Naţională a României, care a informat Guvernul.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată, inclusiv în condiţiile în care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu înţelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori prevede că pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeşte negocierea.
Cu toate aceastea, se pare că au existat bănci care au susţinut că impactul este minim şi că nu ar putea pierde niciun proces.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, studiul de impact arată o deteriorare a situaţiei financiare doar în cazul a două bănci mari, însă nici în această situaţie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo instituţie de credit să intre în faliment ca urmare a aplicării prevederii.
De altfel, procesele colective împotriva furnizorilor şi prestatorilor pentru populaţie reprezintă o reglementare ce face parte din directivele europene.
Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul Cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.
Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a misiunii Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.
În ambele situaţii, BNR s-a opus iniţiativelor legislative şi a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară.
Instituţiile de credit, sprijinite de BNR, susţin că procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea să aibă cale de atac la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie.
Potrivit Codului Civil, aceste procese ar urma să aibă ca primă instanţă Tribunalul, iar sentinţa definitivă să fie pronunţată de Curţile de Apel.
În cazul în care Guvernul ar accepta să legifereze o excepţie în acest sens, prevederea nu ar putea viza doar băncile, ci toate procesele între consumatori şi furnizori, pentru a nu se crea discriminare. O astfel de măsură ar putea aduce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mii de procese între populaţie şi furnizori de electricitate, telefonie, sau apă şi canalizare.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu.
1. abuzat de BCR
(mesaj trimis de Radu în data de 05.06.2013, 10:53)
O mica rectificare: 5 mld lei nu sunt pierderile bancilor ci pierderile clientilor abuzati, adica sunt banii incasati pe nedrept de la clienti. BCR este campion la capitolul clauze abuzive. Se poate numi CAMATAR in toata regula.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Moromete în data de 05.06.2013, 11:19)
Nu cred ca vrea cineva sa stie cit de afectate vor fi bancile,fiind abuzive acele clauze nu trebuie sa existe in contracte,5 mld de lei sunt bani furati de la clienti si asta nu e tot,sunt bani pe care clientii bancilor nu i-au folosit pentru imbunatatirea vietii lor,a copiilor,nu s-a mai mers la dentist regulat,la doctor,dieta familiiei a fost afectata......etc..si asta ani buni!! Poate ca un astfel de impact ar fi mai necesar inainte sa plingem de mila profesionistilor!!
3. despre studiul de impact
(mesaj trimis de sorin în data de 05.06.2013, 11:20)
este foarte interesant sa vedeti ce spun autoritatile cand sunt intrebate de studiul de impact. CUm arunca ele, dragutele, raspunderea de pe una pe alta. Ma refer la SGG, BNR, Ministerul Justitiei. Nimeni nu poate spune care sunt indicatorii de analiza, asumptii, obiective propuse, metode de analiza si colectare
date, etc. Despre dezbateri publice nimeni nu zice nimic.
Bine ca macar au spus un total.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ion Teleaga în data de 05.06.2013, 12:48)
NU SUNT PIERDERI, SUNT FURTURI DIN BUZUNARELE CLIENTILOR BUNI PLATNICI, in contracte de credit cu clauze abuzive. Aceasta cifra reprezinta jaful facut romanilor de bancile straine mana in mana cu BNR. Atentie, cifra este pe an. Nu pun la socoteala cati ani au furat acesti banci prin aceste clauze pana acum. Daca spune 6 ani, atunci sunt 30 miliarde de lei furati de banci romanilor. Este o frauda de proportii girata de BNR si Statul Roman.
5. Pentru furt se primeste inchisoare nu clementa!
(mesaj trimis de mos martin în data de 06.06.2013, 00:44)
Sa fie clar pentru toata lumea, banii astia nu sunt pierderi ci sunt bani pe care nu-i mai pot fura. Cand furi esti condamnat si despagubesti pagubitii. Deci bancile care au clauze abuzive si fura, trebuie sa dea banii inapoi pagubitilor. Sa nu se uite acest aspect. Iar cu pierderile pe care le invoca, Dumnezeu cu mila, daca se mai merita asa ceva aceste creaturi cu fete umane (bancheri, banci hoti etc.).