Din victorie în victorie spre înfrîngerea finală

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 9 martie 2016

CORNEL CODIŢĂ

Uniunea Europeană a marcat o nouă victorie în "războiul" ei cu problema refugiaţilor. Ieri, La Bruxelles, puţin înainte de a pleca acasă, fără să fi ajuns la vreo înţelegere, liderii Europei instituţionale şi Premierul Turciei au anunţat marea victorie: există un acord! E adevărat, nu toate punctele lui sunt "bătute în cuie" şi nici liderii europeni nu au fost cu toţii chiar atît de încîntaţi de prevederile sale, dar pînă la Consiliul european din 17-18 martie, mai este timp!!! Un acord care, a anunţat lipsit de orice bază dar pe acelaşi ton triumfal Preşedintele UE, pune capăt valurilor de refugiaţi care bîntuie Europa. Acelea care datorită viziunii umanitariste a doamnei Merkel încalcă toate regulile, normele şi tradiţiile juridice ale statelor din această ciudată parte a lumii. Una în care, mai nou, refugiaţii se perindă peste graniţe, aşa cum trecem noi strada şi pretind să devină emigranţi de lux cu subvenţii şi sprijin de la statele gazdă, indiferent că sunt bogate precum Germania, ori sărace de li se văd toate coastele, mai ceva decît celebrelor vaci costelive din visurile Faraonului scrierilor biblice, cum este cazul României. Celebrul acord prevede că toţi refugiaţii de pe insulele greceşti, spre exemplu, vor fi reprimiţi de Turcia, de unde vor putea din nou porni la drum către Europa, dar numai dacă sunt, de loc, din Siria. Tot în Turcia ar urma să revină şi o parte însemnată dintre cei aflaţi, deja, pe teritoriile statelor europene. Cum va funcţiona un asemenea aranjament, e greu de prevăzut, dar toată lumea speră, mai ales doamna Merkel, că cele 3,3 miliarde de euro pe care Turcia le-a solicitat, peste primele patru, pentru care s-a bătut palma deja, şi cu care europenii s-au învoit fără să stea prea mult pe gînduri, vor rezolva ele problemele, într-un fel sau altul! Nu ştie nimeni de unde vor veni miliardele cu pricina dar, ce mai contează trei miliarde în plus, cînd avem un Acord! În plus, Turcia solicită şi liberalizarea vizelor europene pentru cetăţenii săi, (spaţiul Schengen deschis pentru Turcia!) ceea ce Europa, desigur, a fost mai mult decît bucuroasă să accepte. Tot ceea ce lipseşte, încă, este doar acordul de readmisie cu Turcia. O să fie şi acela realizat, ce mare lucru! Bine, dar cu cotele de refugiaţi, cum rămîne? Păi, cum am vorbit în tren, i s-a răspuns lui Orban, care nu s-a sfiit să-i bage în şedinţă, peste noapte, pe "partenerii săi", folosindu-şi dreptul de veto faţă de propusa înţelegere cu Turcia care, altfel, face atît de multă lume fericită. Dar cu "democraţia" super-originală din Turcia, unde autorităţile au ocupat militar şi victorios, chiar în timpul conferinţei de la Bruxelles, marele cotidian Zaman, opus regimului de semi-dictatură religioasă aflat la putere actualmente la Ankara, cu şanse mari de eternizare, cu rămîne? Scîrţ, Mariţo! au replicat marii lideri ai Europei, ce-are ştampila cu coada vacii?

Ce înseamnă toate acestea pentru Uniunea Europeană? Din perspectivă optimistă, vom vedea Turcia, mîine, poimîine, membru cu drepturi depline al UE!!! Ce-i puţin lucru! Dintr-o perspectivă mai puţin optimistă, harababura politică, instituţională şi istorică în care se zbate biata Europă va intra într-o fază şi mai avansată de confuzie, pentru că tema refugiaţilor şi mai ales noile "înţelegeri" cu Turcia nu numai că nu contribuie la reducerea divergenţelor grave dintre diferite ţări şi grupuri de ţări, dimpotrivă le adîncesc. Atît de tare, încît deja guvernele multor state Europene încep să se gîndească serios la pregătirea Europei post-Merkel, una în care tot ceea ce s-a improvizat haotic în aceşti din urmă ani va fi aruncat la coşul de gunoi al Istoriei, şi nu doar în problema refugiaţilor, dar şi în cea a relaţiilor cu Rusia, a securităţii interne şi în spaţiile adiacente ale UE, ale securităţii colective, ale relaţiilor cu Ucraina şi nu în ultimul rînd al politicilor economice capabile să evite în Europa, marea prăbuşire.

Ce înseamnă toate acestea pentru România? Nimic!!! Ca dovadă, nici Premeierul, care a fost prezent la respectiva întîlnire, nici Preşedintele, care l-a delegat pe Premier, nu au suflat un cuvinţel despre ce şi cum sunt afectate interesele României de noile înţelegeri, ori ce o să facă sau ce nu o să facă România în noul context. Noroc că a venit o vorbă de încurajare din partea ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti care, pe această cale, ca un adevărat Nostradamus, ne prooroceşte viitorul fericit al României musulmane de mîine, rezultat din avîntul antreprenorial al emigranţi ce se vor stabili pe meleagurile mioritice, pe care, desigur, am face o istorică greşeală să nu-i primim şi să nu-i privim ca pe o mare oportunitate, mă rog, ca pe o mană cerească, singura capabilă să ne scoată din nenorocirile în care ne zbatem astăzi. Poate că omul are dreptate! La urma urmei, de ce să nu urmăm, încă o dată, exemplul surorii noastre mai mari de ginte latină, Franţa, care are deja peste 2300 de lăcaşuri de cult musulmane, dintre care vreo 90 de moschei şi alte 350 de proiecte aflate în curs de construcţie. Nu-i Bucureştiul, Micul Paris?

Dacă nu vă vine a crede, citiţi singuri şi, ori vă cruciţi, ori vă convertiţi, încă de pe acum, ca să aveţi prioritate la vechime!!!

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. „Câmpii luminate de lună, cândva ale Babilonului, înfloresc în alb“

     

    Impulsurile noastre subconştiente ne îndeamnă să căutăm mereu binele. Toţi sunt mulţumiţi când în viaţa lor există bucurie, prosperitate, bună înţelegere, sănătate, perspective de progres. Chiar dacă simţim că ne aflăm, la un moment dat, într-o situaţie dificilă, în care aceste lucruri par greu de întrevăzut, ele vor veni dacă ştim să ne păstrăm încrederea şi să acţionăm în sensul lor. Orice om, oricât de... 

    „Maria şi mielul ei alb“

     

    Orice om îşi doreşte în adâncul inimii sale să trăiască în pace. Dar pacea nu este ceva care să poată fi impus cuiva, sau care să fie aşteptat să vină dinafară. Orice conflict interior sau exterior, orice pornire împotriva cuiva sau a ceva este împotriva păcii, a dorinţei profunde a omului. Fiecare om trebuie să găsească şi să cultive pacea înlăuntrul său, şi apoi să o exprime în viaţa sa. În acest fel, pacea va putea să devină reală în viaţa tuturor. 

    „Formaţiuni de stâncă se înalţă deasupra unui canion adânc“

     

    Oricât de adânci pot părea prăpastiile şi crizele sufleteşti ale vieţii, există întotdeauna în jurul lor şi repere solide care te pot ajuta să te menţii la suprafaţă. La fel, oricât de dure şi de ameninţătoare ar părea problemele materiale ale vieţii, există mereu o cale mai profundă care te poate ajuta să treci dincolo de ele. Între două extreme ale unei situaţii, te poţi ajuta de una pentru a o depăşi pe cealaltă.... 

    ”Este tipic pentru Merkel: negociază fără experți și în secret și apoi încearcă să impună concluzia ei cu forța. Rezultatul – un blocaj”.

    1. ”Este haosul total. Dreptul de azil nu mai este garantat, marea majoritate a statelor nu mai doresc să-l aplice și nu mai vor să coopereze. Trebuie să restabilim ordinea, să ne aliem cu o cvasidictatură pentru ca oamenii să nu mai moara pe drumul exilului, pentru a evita ca Grecia să se transforme într-o uriașă tabără de refugiați și pentru a organiza un flux controlat”.

      La summit-ul de pe 7 martie, liderii europeni au luat act de revendicările Turciei, s-au contrat între ei o dată în plus, iar decizia finală va fi luată la Consiliul European de pe 17-18 martie, al treilea în decurs de doar o lună.

    "Acum, foarte multe țări recunosc necesitatea eliminării suferinței umane, vindecarea planetei și vindecarea umanității; necesitatea de a opri toate „programele” de extincție în masă, inclusiv războiul bacteriologic, prin pulverizarea chimică a aerului ( „chemtrails”), otrăvirea OMG a alimentelor, răspândirea virusurilor prin vaccinuri, ordinea de zi de „depopulare”, deversarea intenționată de radiații de la centralele...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb