Dinamica profitului Hidroelectrica nu se vede în roz

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2023

Dinamica profitului Hidroelectrica nu se vede în roz

Au venit rezultatele companiei pentru 2022 şi, aparent, ar fi doar motive de bucurie.

Astfel, profitul net al Hidroelectrica a fost de 4 miliarde lei faţă de 3,01 miliarde lei în 2021, în creştere cu 33%. Veniturile au crescut la rândul lor cu 40%, la 9,1 miliiarde lei.

Asta în condiţiile în care vânzările de energie din producţia proprie s-au redus cu aproape 20%, la 13,25 TWh, pe fondul secetei.

În ciuda acestui fapt, rezultatele companiei au arătat foarte bine anul trecut, deoarece Hidroelectrica a reuşit să vândă energia la un preţ mediu de 560 lei/MWh, cu peste 65% mai mare faţă de cel din 2021 (339 lei/MWh).

Să ne amintim însă că în vara anului trecut preţul unui MWh crescuse exploziv pe bursa OPCOM astfel încât prin august se depăşea 3.000 lei/MWh pe piaţa zilei următoare.

După care preţurile au început să se contracte lent, statul a venit cu legislaţie pentru descurajarea tranzacţiilor speculative ale traderilor şi s-a impus un soi de preţ reglementat (producătorii erau obligaţi să vândă furnizorilor la un preţ fix de 450 lei/MWh).

De menţionat că în acest moment (10 aprilie), preţurile energiei electrice pe PZU sunt sub 400 lei/MWh, deci destul de mult sub preţul mediu de vânzare al Hidroelectrica de anul trecut, în condiţiile în care compania practică totuşi nişte discounturi semnificative vânzând în cantităţi mari.

Pe fondul panicii instalate în rândul populaţiei vizând noile facturi la energie, mulţi consumatori casnici au migrat spre Hidroelectrica (cota de piaţă a ajuns la 9% faţă de una sub 2% în 2021) iar sincopele la facturare sunt mari (de pildă, acum Hidroelectrica trimite facturile pe august 2022), lansând la o parte faptul că marjele de profit sunt minime, dacă sunt.

Ei bine, de ce spunem că există o dinamică îngrijorătoare a rezultatelor financiare din perspectiva celor care vor participa la IPO?

Tot anul trecut, dar la 9 luni, compania raporta un profit net de 3,52 miliarde lei (de la 2,56 miliarde lei la Q3 din 2021), în creştere cu 37%. Veniturile companiei urcaseră atunci cu 46% faţă de T3 din 2021.

După cum se vede, după o creştere fulminantă în prima parte a anului trecut, pe fondul crizei energetice, dinamica e în scădere certă.

Profitul din ultimul trimestru din 2022 e comparabil cu cel din T4 2021, deci de la avansul de 37% în primele 3 trimestre s-a ajuns la stagnare.

Şi, având în vedere preţurile de azi, vom vedea rezultate poate chiar sub cele din 2021 în acest an.

Ultima evaluare a FP privind deţinerile la Hidroelectrica avansa o valoare de 11 miliarde lei (20% din companie), deci 55 miliarde pentru întreaga companie.

Or, la un profit de 3 miliarde lei, asta ar echivala cu un PER de peste 18, ceea ce este departe de a reprezenta un chilipir. Cu atât mai mult cu cât regimul hidrologic din 2022 nu pare un accident ci efectul încălzirii globale, deci un fenomen de durata.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Probabil prețul energiei electrice o sa mai scadă în viitorul apropiat când încep să producă parcurile fotovoltaice și se leagă tot mai multi prosumatori la rețea.

    Un motiv în plus sa nu cumperi in IPO pentru ca după listare pretul va scădea.

    Vise, daca o compari cu Nuclearelectica ce e la p/e sub 7 acum, dar aceste preturi la curent scad, cred ca inainte de Ucraina era curentul undeva la 250 lei/mw, unde e e normal sa fim, mai ales tinand cont de investitiile anuale semnificative care se fac in productia de curent (cel eolian si solar), dupa cum a spus cineva mai sus.

    Va dati seama ca la p/e 18 care cu siguranta va creste(profitul exceptional va scadea), ajungi la un p/e real vreo 30 si poate iei dividende 1-2% la o inflatie muuuult peste. 

    Si Nuclearelectrica, Romgaz se vinde la P/E 7 , Transel ectrica p/e 3 Petrom P/E 3 sau 4 acum cu taxa, etc, tocmai pt ca nu te astepti ca profiturile exceptionale cauzate de un spike de preturi de la inceputul razboiului din Ucraina , sa dureze. La fel ar trebui sa fie si Hidroelectrica, P/E ideal sub 7 sau maxim 10, care real e aprope 20 in viitor. Casnicii nu stiu daca-i ajuta la ceva din moment ce 1kw e 0,28 lei, adica 1 mw 280 lei.  

    1. Perfect de acord, nu are ce cauta la PER de 18, si totusi vei vedea gugustiucii de pe retail cum se vor inghesui la IPO. As putea pune pariu ca pe transa de retail (adica vreo 15-20 la suta din totalul ofertei, ca mai mult nu le va aloca oricum) va fi suprasubscriere de 5-6 ori cel putin. Pe astia din retail nu ii intereseaza PER pe anu trecut, PER Forward pe anu asta, nu se uita nimeni la fundamente, ei au doar FOMO, adica Doamne fereste sa o ratam, mai bine ne bagam din prima ca prostii. Plus ca anul asta nu vor pupa dividende ca si le iau statul si FP inainte de listare ... Deci astept sa ii vad cum aglomereaza IPO-ul cu ordine !!!

      A trecut "epoca" suprasubscrierilor de 5-6 ori.

      Eu chiar m-as bucura sa fi trecut, sa intre pe bursa dupa un IPO mediocru si sa mearga in cap, sa pot cumpara ieftin ... De vazut cati gugustiuci naivi sunt in piata !!!

    De tinut minte acest articol. Totusi, daca nu bubuie ceva extern, care sa omoare pietele, prevestesc un succes al acestui IPO. Lumea se va lasa vrajita de ideea de perla a energiei romanesti, de nevoia de a plasa banii, etc. Sa ne reamintim ca si la tepele de pe AeRo au mai existat voci lucide inainte de listarea uneia sau alteia din maretele firme, si totusi oamenii s-au inghesuit. Or, Hidro nu e teapa, totusi. Prin urmare, chiar daca, la rece, articolul de mai sus ar putea fi corect, la cald toti il vor ignora si se vor arunca sa cumpere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb