Directivă europeană: Infracţiunea de ecocid, sancţionată cu zece ani de închisoare şi 5% din cifra de afaceri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Mediu / 20 noiembrie 2023

Directivă europeană: Infracţiunea de ecocid, sancţionată cu zece ani de închisoare şi 5% din cifra de afaceri

English Version

Poluarea unui râu de către o companie, poluare ce ar avea consecinţe grave - de exemplu, intoxicarea mai multor persoane sau chiar decesul unora dintre acestea - va fi sancţionată cu maximum zece ani de închisoare pentru persoana fizică responsabilă şi cu amendă de maximum 5% din cifra de afaceri globală a companiei respective, dacă acordul încheiat la finalul săptămânii trecute între Parlamentul European şi Consiliul UE privind o nouă directivă de mediu va fi adoptat de eurodeputaţi, anunţă Euractiv.

Virginijus Sinkevièius, comisarul european pentru mediu a declarat, conform sursei citate: "De prea mult timp infractorii au profitat de pe urma sancţiunilor slabe şi a lipsei de aplicare. Prin această lege consolidată, UE îşi intensifică acţiunea".

Acordul încheiat săptămâna trecută urmează să fie votat de Parlamentul European în sesiunea din februarie 2024, după care statele membre UE vor trece la implementarea noii directive europene.

Antonius Manders, deputat PPE, negociatorul şef al Parlamentului European cu privire la această directivă a afirmat: "Dacă poluezi, vei plăti pentru crimele tale. Combaterea poluării, care este adesea transfrontalieră, necesită sancţiuni armonizate, disuasive şi eficiente pentru a preveni noi crime de mediu la nivel Uniunii Europene".

Noile reguli ar putea duce la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru persoanele fizice sau reprezentanţii companiilor care comit "infracţiuni de mediu" care duc la decesul victimelor. Amenzile ar putea fi, de asemenea, mult mai dureroase. Pe lângă pierderea licenţelor de operare şi a subvenţiilor publice, companiile care au comis o infracţiune gravă de mediu ar putea fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri globală.

Cu toate acestea, textul acordului este permisiv, deoarece statele membre vor putea alege o rată a penalităţilor cuprinse între 3% şi 5% şi vor putea opta pentru amenzi fixe cuprinse între 24 de milioane euro şi 40 de milioane euro.

Arătăm că iniţial membrii comisiei de mediu din Parlamentul European solicitaseră o amendă de 10% din cifra de afaceri globală pentru companiile vinovate de ecocid.

Deşi sancţiunile nu vor fi pe deplin armonizate la nivelul celor 27 de state membre, ceea ce constituie infracţiunea de ecocid va fi unic definită, potrivit viitoarei directive europene. De exemplu, noile infracţiuni acoperite de directivă vor include comercializarea de produse legate de defrişări, poluare maritimă şi extrageri ilegale de apă.

Totodată, definiţia infracţiunilor "calificate" - cele care nu duc direct la moartea victimei, dar sunt pedepsite cu închisoare de până la opt ani - va include ecocidul.

Menţionăm că printre infracţiunile considerate drept ecocid nu se regăsesc şi cele privind pescuitul ilegal, ceea ce a atras nemulţumirea organizaţiilor pentru protecţia mediului, care totuşi consideră că viitoarea directivă europeană este un pas înainte.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. aici e o problema!

    caci in spatele cauzelor nu sta "persoana fizica responsabila" cu "corporatii si trusturi" ascunse in munte de dosare si paziti de armata de avocati - si cartel chiar cu guverne. 

    s c c r e t 

    Directivă europeană de ce nu actioneaza si asupra

    redeschiderii de mine de carbune/lignit si centralele aferente din Germania si Polonia

    si transportul de gaz lichefiat "ieftin" din USA cu tanchere "bombe ecologice" 

    1. Pentru ca esti rus!

      Aurare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb