DIRECTIVA PE TUTUN - LEGIFERATĂ PE DOUĂ CĂI JTI: "Situaţie fără precedent în industria tutunului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 iunie 2016

JTI: "Situaţie fără precedent în industria tutunului"

Ministerul Sănătăţii: "Nu înţelegem de unde atâta panică"

Directiva Europeană din domeniul tutunului, care ar fi trebuit să fie transpusă şi la noi până la data de 20 mai 2016, produce nelămuriri în industria de profil.

O iniţiativă legislativă care ar urma să transpună textul directivei în legislaţia naţională a fost adoptată, marţi, în plenul Senatului, după ce, duminică 5 iunie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, întocmit în acelaşi scop, a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În acest context, JTI semnalează că sectorul tutunului se află într-o "situaţie fără precedent", precizând: "Incertitudinile în creştere generează prejudicii atât industriei de profil, cât şi bugetului de stat, în condiţiile în care managementul stocurilor este din ce în ce mai dificil, iar ANAF înregistrează deja fluctuaţii la încasările din acciza la ţigarete. Totodată, nu putem să nu întrebăm: cine va suporta aceste prejudicii?

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă prevede intrarea în vigoare şi conformarea producţiei la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, Normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată. Rezultă că trecerea la noile cerinţe de producţie ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanţei, dată care nu poate fi anticipată, fără şansa finalizării activităţilor necesare noii producţii (introducerea în procesul de fabricaţie a noilor materiale şi echipamente). În plus, între data intrării în vigoare astfel cum este prevăzută de Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă şi apariţia Normelor, producţia va fi blocată, nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii şi necunoscând conţinutul Normelor de aplicare.

De exemplu, o chestiune elementară, neclarificată de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, este cu ce culoare trebuie tipărite textele avertismentelor de sănătate: cu alb, sau cu alb şi roşu? Acest aspect nu a fost lămurit nici în cadrul şedinţelor publice din comisiile de specialitate ale Senatului, nici ca urmare a adreselor trimise ministerului. În fişierele transmise producătorilor de către Ministerul Sănătăţii la începutul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (în conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar în Anexa la Proiectul Legii de transpunere/Proiectul Ordonanţei de urgenţă, textul este scris cu alb şi roşu (conform Directivei delegate 109/2014/UE)".

În aceste condiţii, JTI solicită acordarea unei perioade de tranziţie pentru conformarea producţiei la noile cerinţe, "prin prevederea unui termen de intrare în vigoare rezonabil, ulterior publicării Normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă şi a unor dispoziţii tranzitorii care să permită continuarea producţiei conform actualei legi până la data intrării în vigoare a noului act normativ, luând în considerare că modificarea ambalajelor, tipărirea acestora de către furnizori şi adaptarea tehnologică a producţiei pentru piaţa locală nu se poate face peste noapte".

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au arătat miraţi de nelămuririle industriei, precizând că, pe site-ul ministerului de resort, au fost postate încă din luna februarie fişiere şi fotografii cu mesajele care vor fi puse pe pachetele de ţigări şi că acestea nu vor fi modificate în textul Normelor de aplicare.

Referitor la metoda de rulare a ilustraţiilor pe pachetele de ţigări, aceasta va fi stabilită printr-un Ordin de ministru la care se lucrează şi care ar urma să fie dat imediat după aprobarea Ordonanţei. Faţă de acest aspect, JTI consideră: "Textul Proiectului de Ordonanţă permite Ministerului Sănătăţii să decidă, prin Ordin, în privinţa standardizării pachetelor produselor din tutun (aşa-numitele pachete generice, ca în Australia) măsură echivalentă confiscării mărcilor. Subliniem că, din perspectiva ierarhiei actelor normative şi a tehnicii legislative, un ordin nu poate modifica o lege, acest lucru putându-se face numai printr-un act normativ cu rang de lege. Atragem atenţia asupra depăşirii obligaţiei de transpunere a Directivei, aceasta stabilind că un stat membru «poate» adopta măsuri suplimentare, fără a institui obligativitatea în acest sens. În plus, în ţările unde astfel de măsuri extreme au fost avute în vedere (Marea Britanie, Irlanda), propunerile au fost adoptate nu prin legislaţie secundară (ordin de ministru), ci au trecut printr-un proces legislativ firesc, dată fiind complexitatea implicaţiilor unor astfel de reglementări. Menţionăm că România s-a opus în toate cazurile în care state membre au notificat intenţia de introducere a pachetelor generice. După cum a avertizat şi Consiliul Investitorilor Străini, acest lucru «ar putea crea un precedent periculos şi pentru alte industrii, din alte domenii»".

Producătorul de ţigări subliniază că a atras atenţia în mai multe ocazii Guvernului cu privire la consecinţele întârzierii procesului de transpunere a Directivei, în februarie 2016 solicitând adoptarea proiectului de transpunere prin Ordonanţă de urgenţă, pentru ca producţia să aibă un timp de conformare şi pentru "evitarea blocării funcţionării unui sector economic cu o contribuţie importantă la bugetul de stat".

JTI mai menţionează că Guvernul a refuzat, la momentul respectiv, orice dialog cu producătorii legali, iar solicitările nu au primit un răspuns formal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb