Este posibil ca piaţa acţiunilor din Statele Unite să se afle în primele etape ale unui declin dramatic, spune Dan Suzuki, director adjunct de investiţii la Richard Bernstein Advisors, care crede că sectorul tehnologic se află într-o "bulă", conform CNBC.
Managerul a spus: "Istoric, bulele nu au avut corecţii uşoare, urmate de reveniri entuziaste şase luni mai târziu. De obicei au corecţii majore, de 50% sau mai mult (...)".
Suzuki este de părere că şedinţa de două zile a Rezervei Federale (Fed) din această săptămână are o miză foarte importantă, iar Wall Street-ul se aşteaptă ca banca centrală a Statelor Unite să ridice dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, miercuri. Un punct de baza echivalează cu 0,01%.
"Probabil, mai este loc de mers în jos", spune Suzuki, care a fost strateg de piaţă Bank of America-Merrill Lynch. "Tehnologia informaţiei, comunicaţiile şi bunurile neesenţiale reprezintă împreună jumătate din capitalizarea S&P 500".
De altfel, Suzuki şi echipa sunt de părere că tehnologia se află într-o bulă de la sfârşitul lunii iunie a anului trecut. Prognoza se bazează pe ideea că, un mediu cu dobânzi în creştere afectează evaluarea acţiunilor, îndeosebi cele din tehnologie.
Între timp, Nasdaq a traversat cea mai slabă lună din 2008 încoace şi este cu peste 20% sub maximul istoric, atins în data de 22 noiembrie 2021.
Cu toate acestea, Suzuki rămâne investit în acţiuni. Dar, pentru a rezista unui "crah", managerul se bazează pe o abordare de tip "barbell" (concept conform căruia cel mai bun mod de a găsi un echilibru între risc şi recompensă este prin construirea unui portofoliu care să includă active foarte riscante şi active cu un grad mare de siguranţă, fără active cu risc şi rentabilitate potenţială medie).
Pe de o parte, Suzuki preferă acţiunile din sectoare care de obicei se comportă bine într-un mediu inflaţionist, cum sunt cele energetice, a materiilor prime şi financiar.
"Majoritatea beneficiarilor inflaţiei tind să aducă multă ciclicitate (n.r. în portofoliu)", a spus directorul de investiţii, la CNBC. "Cu cât economia va contina să încetinească, probabil veţi doriţi să vă mutaţi atenţia de la beneficiarii inflaţiei către nume mai defensive".
Suzuki admite că investitorii plătesc o primă pentru active mai sigure, şi crede că merită.
"Priviţi în urmă la toate pieţele «bear» din ultimii 20 până la 30 de ani, la evaluările de la care au plecat acţiunile defensive. Nu sunt niciodată ieftine. Din contră, sunt scumpe în comparaţie cu restul pieţei, unde estimările profiturilor sunt probabil prea mari", a spus managerul de investiţii de la Richard Bernstein Advisors.
1. Putin probabil
(mesaj trimis de Alexandru în data de 04.05.2022, 09:45)
Unele acțiuni au ajuns la 30% din valoarea maximă și vreți să spuneți că este posibil sa mai scadă cu 50%, când multe firme incep sa cumpere:))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 11:55)
Ăștia sunt defazați, declinul pe Nasdaq are aproape un an, cu 40% din componenți pierzând jumatate din valoare. Deja smart money cumpara ușor ușor megacap-uri, personal am cumpărat ceva FB.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2022, 22:30)
este posibil sa stai pe refugiul de tramvai si sa te mature o basculanta. orice este posibil