DIRECTOR RAIFFEISEN BANK, OCTOMBRIE 2008:  "Posibilitatea de apreciere a CHF faţă de leu este mare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 ianuarie 2019

"Posibilitatea de apreciere a CHF faţă de leu este mare"

Posibilitatea de apreciere a francului elveţian (CHF) este mare, subliniază într-un document intern, intrat în posesia Ziarului "BURSA", un director al Raiffeisen Bank.

Documentul citat, datat cu 1 octombrie 2008, arată: "Datorită situaţiei existente în pieţele financiare preţul de finanţare a creditelor acordate în franci elveţieni este imprevizibil.

În acest context, managementul băncii a luat decizia de suspendare pentru moment a facilităţii de creditare pentru angajaţii în această valută la preferenţiale.

Considerăm că probabilitatea de creştere a costului acestui credit pentru angajaţi este mare, la fel ca şi posibilitatea de apreciere a francului elveţian faţă de leu, devenind neetică încurajarea creditării în franci elveţieni în perioada următoare prin practicarea unui preţ preferenţial pentru angajaţi.

Vă semnalăm că nivelul preţului pentru clienţi a fost aliniat cu cel al creditelor în euro, eliminând atractivitatea creditelor în franci elveţieni exclusiv datorită preţului.

Creditele deja solicitate şi care nu au fost aprobate vor putea fi analizate în euro sau lei la preţuri staff. Creditele deja aprobate vor putea fi trase conform aprobării.

De asemenea, pentru angajaţii care doresc o refinanţare a creditului din franci elveţieni în euro, banca va oferi această posibilitate fără costuri de procesare suplimentare".

Aceste informaţii apar în contextul în care, în luna octombrie a anului 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, care obligă banca să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Documentele scurse în mediul online în vara lui 2017 arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre documente, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Banca a atacat în instanţă Ordinul ANPC.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Raiffeisen este singura Banca din Romania unde contul de ajustare a inflatieii este inexistent. De unde are domnul de la Raiffeisen atata cnouhau vizavi de curs ramane un mister. Acum daca avem granita Romaniei redesenata conform lui Teodorovici cel Mare poate ajunge s cele 1,327 miliarde la Bucuresti de la CHISINAU in visteria BCR si domnul Gröningen ne spune cat a ajustat bilantul cu inflatia fiindca pana acum nu era lizibil.

    1. Ionut Dumitru, economistul-sef Raiffeisen, stia? :)

      Era secret de serviciu. De asta e consilierul unui consiliu pe care Securitatea îl vedea un pic deasupra guvernului.

      Puțin a lipsit ca o mână de securiști să așeze Consiliul Fiscal. SRI, BNR, bănci, peste guvern. 

      Esti dus. Nu cred ca te mai intorci.

      cand stateai sa pleznesti petarde in 2004 pe 1 ianuarie, ce facea domnul Van Gröningen altceva decat marire der capital. Cine se mai sacrifica asa der mult ?

    Raiffeisen Bank și mincinoși și hoți.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb