Directorii generali sunt optimişti în privinţa perspectivelor de creştere în 2025

A.B.
Miscellanea / 18 februarie

Directorii generali sunt optimişti în privinţa perspectivelor de creştere în 2025

Directorii generali (CEO) din lume se declară optimişti în privinţa creşterii în 2025, în pofida complexelor provocări geopolitice şi macroeconomice, a rezultat din studiul EY-Parthenon CEO Outlook Survey: Global Confidence Index, care a sondat 1.200 de lideri de companii din toată lumea, pe baza a 15 indicatori care formează "Indicele de încredere". Cele mai recente date ale cercetării au fost înregistrate ulterior alegerilor din 2024 din SUA şi oferă informaţii referitoare la aşteptările liderilor în privinţa creşterii şi a creării de valoare pe termen lung în cadrul multora dintre cele mai importante companii din lume.

Progresele tehnologice rapide, evoluţiile agendelor de durabilitate şi tensiunile geopolitice, despre care 49% dintre CEO cred că se vor amplifica şi mai mult în 2025, cresc gradul de complexitate al deciziilor în cadrul companiilor. Cu toate acestea, studiul a constatat că optimismul general a crescut constant în rândul directorilor generali, până la 73,5% (de la 70,5% în septembrie 2024), transformarea reprezentând punctul central al ambiţiilor acestora. În acelaşi timp, mai bine de jumătate dintre respondenţi (57%) sunt foarte convinşi că îşi pot reformula cu succes modelul de afaceri din viitor prin transformare, ceea ce, potrivit raportului, va face deosebirea dintre liderii de mâine şi cei care vor rămâne în urmă.

Janet Truncale, preşedinte şi CEO global al EY, a declarat: "Adaptabilitatea reprezintă avantajul suprem în peisajul zilelor noastre. Organizaţiile care adoptă transformarea pot face din perturbări oportunităţi, învăţând continuu, reorientându-se şi crescând, pentru a îşi modela viitorul cu încredere. Studiul relevă că cei mai optimişti directori generali adoptă o abordare pe termen lung cu privire la transformare, punând accent pe creşterea implicării clienţilor şi angajaţilor în contextul unor schimbări macroeconomice şi tehnologice majore şi plasând mereu factorul uman în centrul atenţiei, aceasta fiind cea mai bună cale pentru crearea de valoare durabilă".

Studiul evidenţiază că viziunea strategică şi investiţiile în oameni, inclusiv perfecţionarea abilităţilor angajaţilor pentru a ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, sunt considerate pârghii esenţiale pentru creştere. 85% dintre CEO din lume sunt de părere că soluţionarea deficitului de abilităţi şi găsirea echilibrului corect între competenţele umane şi noile tehnologii vor reprezenta vectori de succes esenţial în anul în curs. Cu toate acestea, se menţine o atitudine prudentă în ceea ce priveşte piaţa muncii, 42% dintre respondenţi indicând că declinul profitabilităţii ar putea provoca reducerea numărului de angajaţi.

Este demn de remarcat faptul că cei mai optimişti directori generali prezintă o probabilitate mai mare să vizeze îmbunătăţirea experienţei angajaţilor şi clienţilor prin intermediul transformării (60%, faţă de 30% dintre cei mai pesimişti), în timp ce directorii generali pesimişti pun accent pe creşterea veniturilor şi a marjei de profit (40%, faţă de 20% dintre optimişti).

Apetitul general pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) în 2025 în rândul respondenţilor directori generali din lume a crescut semnificativ, la 56% de la 37% în septembrie 2024, reprezentând cel mai ridicat nivel înregistrat de acest studiu în ultimii doi ani. Acesta este un semnal că se prefigurează o revenire puternică a tranzacţiilor în 2025, în continuarea tendinţei ascendente a solidei activităţi M&A înregistrate în 2024. În mod remarcabil, cei mai optimişti respondenţi au intenţii semnificativ mai accentuate să încerce să realizeze fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni decât cei mai pesimişti (70%, faţă de 17%). Per total, 96% dintre respondenţi intenţionează să încerce să pună în practică iniţiative tranzacţionale în următoarele 12 luni (M&A, cedări de active, divizări sau IPO-uri, precum şi asocieri sau alianţe strategice).

De asemenea, există indicii că, în 2025, este posibil să se înregistreze o creştere a megatranzacţiilor, 60% dintre CEO anticipând că va avea loc o majorare a tranzacţiilor de peste 10 miliarde de USD. Aproape jumătate dintre respondenţi intenţionează să vândă active, 48% plănuind o cedare de active sau crearea de noi entităţi prin separare, în creştere de la 44% în septembrie 2024, ceea ce va da un imbold suplimentar tranzacţiilor în acest an.

Andrea Guerzoni, vicepreşedinte EY Global - Strategy and Transactions, a declarat: "Există o motivaţie solidă pentru activitatea M&A. Transformarea digitală rămâne un vector esenţial al strategiilor în materie de tranzacţii, iar capacităţile de inteligenţă artificială stimulează tot mai mult strategiile de achiziţii ale companiilor. În acelaşi timp, consolidarea defensivă ajută companiile să construiască rezilienţă operaţională şi concurenţială. Sinergiile de costuri devin mai importante în medii economice dificile. Investitorii activişti insistă în continuare asupra optimizării strategice a portofoliilor, iar condiţiile de creditare mai favorabile au ameliorat finanţarea tranzacţiilor M&A".

Studiul a relevat că SUA, Canada şi Mexic se numără printre principalele cinci destinaţii atractive pentru investiţii în 2025 la nivel mondial, ceea ce ar putea ajuta companiile globale să gestioneze posibilele tarife vamale impuse de SUA. Germania şi Marea Britanie completează clasamentul principalelor cinci destinaţii pentru investiţii. Din perspectiva domeniilor vizate, sectoarele tehnologiei, imobiliar şi al produselor de larg consum sunt principalele trei destinaţii pentru tranzacţiile M&A.

Andrea Guerzoni a adăugat: "Directorii generali din toată lumea se adaptează la o nouă normalitate a schimbărilor complexe. Prin adoptarea unei mentalităţi a transformării, în care tranzacţiile M&A reprezintă un catalizator esenţial, cei mai optimişti vor atenua efectele perturbărilor şi vor promova o creştere durabilă în 2025".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb