Directorul general al constructorului auto japonez Nissan Motor Co., Hiroto Saikawa, împreună cu alţi directori, vor returna o parte din salarii ca urmare a "mustrărilor de conştiinţă" pentru scandalul procedurilor defectuoase de inspecţie, informează agenţia de presă Kyodo, potrivit Agerpres.
În luna septembrie a acestui an, Nissan, companie la care 44,3% din acţiuni sunt deţinute de Renault, a anunţat că va rechema la service aproximativ 1,2 milioane de vehicule vândute în Japonia care nu au fost supuse unor verificări adecvate de securitate. Compania a recunoscut că, în locul inspectorilor certificaţi în mod oficial, ajutoarele lor au derulat inspecţiile finale pentru vehiculele care au ieşit de pe porţile uzinelor.
"Am returnat o parte din salariul lunar încă din octombrie", a declarat vineri preşedintele director general de la Nissan, Hiroto Saikawa, într-o conferinţă de presă organizată la sediul companiei. Saikawa a precizat că va continua să facă acest lucru până la finele lunii martie 2018, adăugând că şi alţi directori îi vor urma exemplul.
Mărimea remuneraţiei lui Hiroto Saikawa, care în luna aprilie a acestui an i-a succedat în funcţie lui Carlos Ghosn la conducerea Nissan, nu a fost încă dezvăluită. Un purtător de cuvânt de la Nissan a precizat că remuneraţia noului preşedinte director general nu va fi făcută publică decât în luna iunie 2018, cu ocazia următoarei adunări generale anuale a Nissan.
Tot vineri, Nissan a remis Ministerului japonez al Transporturilor concluziile anchetei sale interne cu privire la cauzele care au stat la baza procedurilor defectuoase de inspecţie şi măsurile adoptate pentru a evita repetarea acestor deficienţe. În raportul său, Nissan recunoaşte că aceste proceduri defectuoase de inspecţie durează din anii 1990 la majoritatea uzinelor sale japoneze, şi chiar din 1979 la una dintre aceste uzine. Ancheta internă a mai arătat că numărul inspectorilor care efectuau controalele finale ale vehiculelor a fost insuficient, iar salariaţii nu erau conştienţi de importanţa acestor inspecţii. Grupul Nissan a mai adăugat că până în luna martie 2018 va introduce un sistem de recunoaştere facială la uzinele sale, astfel încât inspecţiile finale ale vehiculelor să fie efectuate numai de inspectorii autorizaţi.
Din cauza scandalului procedurilor defectuoase de inspecţie, Nissan şi-a revizuit, în jos, estimările privind profitul operaţional realizat în exerciţiul fiscal 2017. Conform celor mai recente estimări, Nissan se aşteaptă ca în exerciţiul fiscal care se va încheia în luna martie 2018 să realizeze un profit operaţional de 645 miliarde yeni (5,7 miliarde de dolari), comparativ cu estimările anterioare privind un rezultat operaţional de 685 miliarde yeni. În schimb, producătorul auto a lăsat neschimbate estimările privind profitul net şi vânzările sale la 535 miliarde yeni, respectiv 11.800 miliarde yeni.