DIRECTORUL FNGCIMM LA BUZĂU:  "În acest moment, economia are nevoie de finanţare pe capital de lucru"

Ana Felea
Miscellanea / 17 februarie 2023

"În acest moment, economia are nevoie de finanţare pe capital de lucru"

Buzăul a deschis seria, joi, evenimentelor "Soluţii de finanţare garantată pentru dezvoltarea antreprenoriatului şi a comunităţilor locale româneşti", pe care FNGCIMM îşi propune să le deruleze la nivel naţional, prilej cu care a anunţat că, începând de luni, IMM Invest Plus va deveni operaţional. Pentru anul 2023, Fondul Naţional de Garantare un plafon de 6,8 miliarde de lei, pe cele patru componente, IMM Invest, IMM PROD, Garant Construct şi AGRO IMM Invest.

Prezent la dezbatere, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, a declarat că IMM-urile din România au nevoie de aceste sume pentru a-şi asigura capitalul de lucru.

"Este clar că ne aflăm într-o perioadă de criză economică, geopolitică, şi e clar că în acest moment economia are nevoie de finanţare pe capital de lucru pentru menţinerea activităţii, pentru plata contribuţiilor taxelor şi impozitelor şi bineînţeles că a furnizorilor şi salariaţilor. Deci este clar că şi anul acesta tendinţa este ca întreprinzătorii, 85% din ei, să meargă pe capital de lucru, pentru că este şi acel avantaj, în ambele, faţă de anii trecuţi, a crescut în garanţia de la 80% la 90%, iar creditul pe IMM Invest beneficiază de 12 luni faţă de 8 luni cum era în IMM Invest cadrul Covid. Anul acesta pe Fondul Naţional de Garantare avem un plafon de 6,8 miliarde de noi pe cele patru componente" a spus directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu.

De altfel, Dumitru Nancu a explicat că aceasta a fost şi tendinţa de până acum. De exemplu, în judeţul Buzău din cei 1400 de antreprenori care au accesat IMM Invest, 85% au fost pentru capital de lucru.

"Cifrele arată foarte bine în judeţul Buzău. Am avut 1400 de imm-uri , adică 10% din mediul de afaceri din Buzău a accesat IMM Invest, fiind peste media pe ţară. Valoarea finanţărilor acordate din instituţiile financiar bancare a fost de 1,2 miliarde de lei, şi Fondul de Garantare a garatant aceste institumente financiare cu peste un miliar de de lei. 85% din totalul sumelor rămâne ca şi în anul de îneput pentru capital de lucru iar 15% pe investiţii. Pe judeţul Buzău, cele mai multe solicitări au venit de la imm-uri cu codul CAEN" producţia metalelor", ceea ce la nivel naţional predomină comerţul, iar pe agricultură, pe judeţul Buzău, ca şi în toate judeţele, mergem pe codul CAEN cultivarea cerealelor", a spus Dumitru Nancu.

Evenimentul de la Buzău a adunat la aceeaşi masă reprezentanţi ai Parlamentului României, ai autorităţilor locale, ai FNGCIMM, precum şi reprezentanţii mediului financiar bancar şi cel antreprenorial, şi au dezbătut provocările actualei perioade şi oportunităţile de finanţare pe care le pot valorifica IMM-urile şi Unităţile Administrativ Teritoriale.

"Întâlnirea a fost un bun prilej ca antreprenorii buzoieni să expună autorităţilor problemele cu care se confruntă, în încercarea de a găsi, împreună, cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea proiectelor. În acest context, se urmăreşte şi iniţierea la nivel local a unui parteneriat pentru dezvoltare, prin angrenarea sistemului financiar bancar şi a mediului antreprenorial, cu sprijinul FNGCIMM şi a Instituţiei Prefectului. Statul trebuie să fie partenerul mediului antreprenorial şi să asigure condiţii pentru ca oamenii de afaceri să-şi poată dezvolta proiectele. E obligatoriu ca românii cu idei, cu viziune şi programe viabile să fie sprijiniţi.De aceea, vom face un obicei din a organiza întâlniri de lucru cu cei care pot veni în sprijinul antreprenorilor. Dezbaterile constructive de astăzi trebuie să stea la baza deciziilor de mâine", a spus prefectul Daniel Ţiclea.

La finalul discuţiilor antreprenorii au plecat încrezători că IMM INVEST PLUS va reprezenta soluţia pentru a putea trece peste această perioadă plină de provocări economice şi sociale. De altfel, preşedintele CONAF Buzău, Alexandra Manolache, spune că mediul de afaceri din Buzău are foarte mulţi tineri şi fără susţinere financiară nu vor putea să-şi menţină activitatea.

"Avem foarte mulţi antreprenori tineri care au nevoie de informaţii, au nevoie de educaţie financiară iar eu zic că prin aceste întâlniri lunare putem să avem o deschidere şi să dezvoltăm Buzăul. Din cauza valului de scumpiri eu zic că fără creditare nu vor putea rezolva mare lucru. Este nevoie de resurse umană, este nevoie de creditare, este nevoie de informaţii şi este nevoie ca instituţiile statului cât şi instituţiile bancare să găsească soluţiile ideale pentru antreprenorii noştri", a spus Alexandra Manolache, preşedinte CONAF Buzău.

Schema de ajutor de stat ataşată programului IMM INVEST PLUS facilitează accesul la finanţare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garanţii de stat, cu dobânzi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni şi cu costuri aferente comisionului de risc şi a comisionului de administrare, subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate.

Valoarea maximă a unei finanţări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii şi până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiţii şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb