DIRECTORUL GENERAL AL IMPACT ACUZĂ: ANL subvenţionează vilele de lux, încălcînd legea

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 26 martie 2004

"Impact" a estimat că pînă la sfîrşitul anului în curs, vor fi construite aproximativ 34.000 de locuinţe, din care circa 53% (18.000) vor fi realizate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Dan Ioan Popp, directorul general al "Impact", a declarat ieri, în cadrul Tîrgului de Vile organizate de compania pe care o conduce, că raportul dintre casele construite de stat şi cele realizate de întreprinzătorii privaţi este îngrijorător pentru că ANL vinde locuinţe cu mult sub valoarea pieţei, concurînd neloial inves-titorii privaţi.

Dan Ioan Popp a acuzat ANL că alterează grav mecanismele pieţei libere şi subvenţionează construcţia de vile de lux. Domnia sa şi-a susţinut afirmaţiile arătînd că beneficiarii locuinţelor construite de agenţie nu plătesc nimic pentru teren şi utilităţi, în timp ce preţul mediu pe piaţa liberă este de 15 euro/mp pentru teren şi 100 euro pentru utilităţi.

ANL nu percepe TVA pentru casele vîndute, dar pe piaţa liberă valoarea TVA este de 69 eu-ro/mp la un preţ de 250 eu-ro/mp construit. Şi dobînda practicată de ANL pentru casele vîndute în sistem de credit ipotecar este de doar 5%, susţine Dan Ioan Popp, adică la ju-mătate din valoarea medie a celei practicate pe piaţă.

Directorul general al "Impact" SA afirmă: "Subvenţionarea caselor construite de ANL anul trecut a condus la scăderea PIB-ului cu circa 1 miliard de euro şi, bineînţeles, a condus la o creştere a inflaţiei pe piaţa de profil. Dacă analizăm tipurile de case contractate în cartierul Henri Coandă din Băneasa, se observă că ANL nu respectă Legea locuinţei 114/1997 şi subvenţionează case de lux prin credit ipotecar".

Din datale prezentate de "Impact" rezultă că suprafeţele locuite ale tipurilr de vile din cartierul Henri Coandă sînt cu 20 pînă la 154% mai mari decît suprafeţele etalon prevăzute de lege. În cazul suprafeţelor utile, cele ale caselor din Henri Coandă depăşesc cu 36 pînă la 227% prevederile legii.

Dan Ioan Popp a făcut o listă cu finisajele de lux care vor fi executate la modelele locuinţelor ANL din Băneasa: pereţi cortină pentru modelul C18; 2 căzi baie tip jacuzzi pentru S29; ferestre tip Velux pentru S27; streaşină PVC, burlane şi jgheaburi Bramac şi balustrade inox pentru C31; burlane şi jgheaburi vopsite electrostatic pentru S9, S74 şi S6. Domnia sa a atras atenţia şi asupra suprafeţelor vitrate, pînă la 555% mai mari decît cele standard impuse de Legea locuinţei. Directorul general al "Impact" a spus că un perete de sticlă este de cinci ori mai scump decît unul obişnuit.

Dan Ioan Popp susţine că, în aceste condiţii, preţul de 250 de euro/mp practicate de ANL pentru construirea caselor din Henri Coandă este la jumătatea celui real şi aduce mari pierderi la bugetul de stat. "Subvenţia pentru o casă din cartierul Henri Coandă variază între 70.000 euro pentru modelul C31 şi 173.000 euro pentru modelul S29", a adăugat domnia sa.

Directorul general al "Impact" consideră că problema esen-ţială a locuinţelor poate fi rezolvată într-o economie de piaţă funcţională dacă subvenţia caselor vîndute şi închiriate de ANL tinerilor căsătoriţi pînă în 35 de ani este aplicată diferenţiat.

Domnia sa a declarat: "ANL trebuie să aibă un rol de supraveghere a pieţei locuinţelor, să atragă sume de finanţare pentru subvenţionarea construcţiei de locuinţe şi să aprobe subvenţiile fără a deteriora preţurile de piaţă la construcţii şi chirii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb