Implementarea proiectului Nabucco va aduce ţării noastre investiţii de 1,5 miliarde euro, în infrastructură şi logistică, a declarat, ieri, Reinhard Mitschek, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, într-o întâlnire cu presa. Domnia sa se arată încrezător atât în obţinerea finanţării, cât şi în derularea întregului proces de implementare şi operare a gazoductului care va străbate Asia şi Europa, "întrucât reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de acest tip".
În prezent, proiectul se află în stadiul de dezvoltare, urmând ca în anul 2013 să fie demarate lucrările propriu-zise de construcţie, care sunt estimate să fie finalizate în 2017. Ulterior, până în 2019, va fi derulată faza de derulare a conductei.
Printre primii paşi care urmează să fie parcurşi, potrivit lui Reinhard Mitschek, se numără finalizarea proiectării şi a primelor acorduri pentru transportul de gaze, achiziţia echipamentelor necesare, finalizarea evaluării impactului social şi asupra mediului şi începerea lucrărilor. Procesul de rezervare de capacitate (Open Season) se va des-făşura în primul trimestru al anului viitor, potrivit reprezentantului Nabucco.
Domnia sa a mai spus că, până la finalul anului în curs, se aşteaptă decizia consorţiului de la Shah Deniz din Azerbaijan, cu privire la oferta de transport făcută la sfârşitul lunii septembrie.
Conducta de gaz va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, sursele de gaz fiind, într-o primă fază, Azerbaijan şi Irak. În România, gazoductul va avea 469 de kilometri şi va trece prin cinci judeţe - Dolj, Mehedinţi, Caraş Şeverin, Timiş şi Arad.
Proiectul va fi finanţat din şase surse, dintre care cele mai importante sunt instituţiile financiare internaţionale (BERD, IFC, BEI), agenţiile de export credit (ECSAs) şi băncile comerciale.
Reprezentantul Nabucco a precizat că instituţiile financiare impun condiţii destul de stricte, dar că, în acelaşi timp, au încredere în succesul proiectului.
Conducta va avea o capacitate maximă de transport de 31 miliarde metri cubi pe an, o lungime de 3.900 de kilometri, costurile, care se află în curs de revizuire, ridicându-se la 7,9 miliarde euro.
Reinhard Mitschek a menţionat că, în Europa, cererea de gaz se află în continuă creştere, în timp ce producţia are un trend descendent. Astfel, dacă în 2009 producţia de gaz se ridica la 202 miliarde mc/an, iar cererea anuală era de 483 de miliarde de mc, în 2030 aceşti doi indicatori vor ajunge la 69 şi, respectiv, 637 miliarde metri cubi de gaz anual.
Acţionarii al Nabucco Gas Pipeline International sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, Botas şi RWE.
Reprezentanţii Nabucco şi cei ai Guvernului român au discutat, ieri, pe marginea dezvoltării gazoductului, autorităţile noastre reafirmându-şi suportul pentru implementarea proiectului, potrivit lui Reinhard Mitschek.