DIRECTORUL GENERAL AL RNP: "Romsilva investeşte anual 12 milioane lei pentru administrarea ariilor protejate"

F.A.
Companii / 1 ianuarie 2014

"Romsilva investeşte anual 12 milioane lei pentru administrarea ariilor protejate"

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva investeşte anual în jur de 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate aflate în structura sa, însă aceşti bani pot fi multiplicaţi prin accesări de fonduri europene, consideră directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, conform Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Noi facem anual cheltuieli de circa 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate, însă aceşti bani pot fi multiplicaţi prin proiecte şi accesări de fonduri europene. În mai puţin de 10 ani s-au accesat peste 100 de milioane de euro, s-a creat o infrastructură în aceste administraţii, dar mai sunt şi zone în care nu mai avem păduri ale statului. De exemplu, în parcul din Munţii Rodnei toate pădurile de acolo sunt private sau proprietate ale UAT. Mai avem foarte puţine hectare cu păduri de stat în unele arii protejate şi în aceste condiţii nu mai avem interes să investim. Deocamdată aşteptăm să vedem cum va ieşi în 2014 actul normativ privind ariile protejate".

Romsilva a semnat, în 2004, primele 16 contracte de administrare a parcurilor şi a ariilor protejate şi ulterior a preluat 22 din 28, câte există în prezent în ţara noastră.

În opinia directorului general al Romsilva, aceste centre nu aduc profit pentru că în România nu există, la fel ca în alte ţări din Europa, o cultură a finanţării acestora din partea populaţiei sau din partea unor fonduri de mediu.

Romsilva investeşte anual în jur de 2,5-3 milioane de euro pentru administrarea parcurilor naturale din structura sa, însă necesarul ar fi de circa 5 milioane de euro anual.

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), ariile protejate din România deţin un potenţial turistic incredibil şi ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, dacă s-ar introduce o taxă pentru vizitarea acestor zone, mai arată sursa citată. Cu toate că sunt foarte puţin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turişti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb