Grupul bancar britanic "HSBC Holdings" Plc, cel mai mare din Europa, a confirmat, ieri, că directorul său general, Stuart Gulliver, a folosit, din anul 1998, un cont bancar elveţian pentru bonusurile sale.
Informaţia a fost lansată de HSBC după ce publicaţia britanică The Guardian a anunţat că Stuart Gulliver deţinea cinci milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari) într-un cont pe care îl controlează printr-o companie din Panama. În declaraţia HSBC nu este menţionată compania din Panama.
Potrivit băncii, Stuart Gulliver locuieşte în Hong Kong şi îşi plăteşte taxele acolo, dar achită şi taxele cerute în Marea Britanie.
Parlamentarii britanici şi unii acţionari ai HSBC fac presiuni asupra lui Stuart Gulliver să refuze bonusul pentru 2014, care ar putea ajunge la 1,3 miliarde de lire sterline.
Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA), Autoritatea pentru Vamă şi Fiscalitate (HMRC), procurorii elveţieni şi o comisie a Parlamentului britanic verifică acuzaţiile care privesc HSBC. Săptămâna trecută, Procuratura din Geneva a ordonat percheziţii la sediul local al HSBC şi a deschis o anchetă pentru verificarea acuzaţiilor de spălare de bani la adresa acestei instituţii.
Oficialii HSBC şi-au cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca privată din Elveţia, care le-a permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor. Conducerea băncii a precizat că regretă practicile din trecut şi deficienţele înregistrate la banca sa privată din Elveţia.
Potrivit unui raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), "HSBC Private Bank" Elveţia a acceptat şi a încurajat "o fraudă gigantică la scară internaţională" care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 - martie 2007, la 180,6 miliarde de euro, sumă care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără traficanţi de arme, familii regale, miliardari, dar şi organizaţii criminale.
HSBC a raportat, ieri, scăderea profitului său net la 13,7 miliarde de dolari în 2014, de la 16,2 miliarde de dolari în 2013, pe fondul creşterii costurilor băncii şi al declinului veniturilor diviziei de investiţii. Câştigul înainte de taxe s-a redus la 18,7 miliarde de dolari, de la 22,6 miliarde de dolari în 2013. Analiştii anticipau un profit înainte de taxe de 21,5 miliarde de dolari.
Costurile operaţionale ale HSBC au sporit cu 6,1% anul trecut, la 37,9 miliarde de dolari.
Banca şi-a constituit provizioane de 550 milioane de dolari în 2014, ca să acopere potenţialele amenzi pentru manipularea pieţelor valutare şi a avertizat că ar putea fi nevoită să plătească 500 milioane de dolari pentru despăgubirea clienţilor americani care au achiziţionat anumite produse bancare înainte de luna mai 2012.