Directorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău: "Fără resurse, fără viitor pentru cercetarea agricolă"

Ana Felea
Miscellanea / 8 noiembrie 2024

Directorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău: "Fără resurse, fără viitor pentru cercetarea agricolă"

Directorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, Constantin Vlad, se revoltă şi spune că "fără resurse nu există viitor pentru cercetarea agricolă", criticând o ordonanţa care taie la sânge cheltuielile pe care le pot face unităţile de cercetare, inclusiv din veniturile proprii. Domnia sa este de părere că ordonanţa se aplică abuziv şi pune în pericol funcţionarea tututor unităţilor de cercetare din ţară, aducându-le în pragul închiderii.

"Unităţile din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice se confruntă cu provocări fără precedent care ameninţă funcţionarea cercetării agricole din cauza Ordonanţei 107/2024 şi a altor restricţii. La Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ca şi în alte unităţi, activitatea se susţine din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Aceste venituri sunt esenţiale pentru cheltuieli precum plata muncitorilor zilieri, combustibili, energie, achiziţia de îngrăşăminte, pesticide, reparaţii curente, întreţinerea laboratoarelor şi multe altele.

Ordonanţa 107/2024 impune restricţii severe

"Ordonanţa 17/2024 interzice achiziţia de obiecte de inventar, ceea ce înseamnă că nu pot cumpăra din veniturile proprii o cazma, o sapă, o greblă, un computer, un laptop sau un mouse din veniturile proprii", spune dr. ing. Constantin Vlad, directorul SCDL Buzău.

Tot prin această ordonanţă se interzice şi repararea utilajelor proprii.

"Blochează reparaţiile curente - nu putem repara un acoperiş sau zugrăvi un laborator", subliniază Constantin Vlad.

De asemenea, directorul unităţii de cercetare spune că şi Ordonanţele 296 şi 115 au creat probleme pentru că au blocat posturile la unităţile de cercetare.

"Ordonanţele 296 şi 115 blochează angajările, iar unităţile rămân fără forţă de muncă necesară pentru a funcţiona. Cum putem produce venituri dacă ne sunt tăiate resursele şi nu putem angaja oameni? Aceste restricţii nu fac decât să descurajeze cercetarea agricolă şi să ne împingă spre închidere. Cercetarea agricolă aduce valoare economiei, contribuie la hrana sănătoasă şi susţine dezvoltarea rurală. Dacă ne dorim un viitor sustenabil şi competitiv, este esenţial să ne unim vocile şi să sprijinim cercetarea!", spune Constantin Vlad

Situaţia este cât se poate de gravă, iar primele efecte au început să se vadă. Potrivit directorul SCDL Buzău, toţi zilierii au fost concediaţi, iar recolta din câmp este adunată cu angajaţii din laboratoare. Dacă nu se va lua o măsură urgentă, problemele se vor adânci, iar cercetătorii buzoieni vor ajunge în situaţia în care să nu-şi poată pregăti răsadurile pentru anul următor. Cu alte cuvinte, funcţionarea unităţii de cercetare s-ar bloca.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta-i nivelul ticăloșilor din politică. Avem peste o suta de agenții guvernamentale care nu fac nimic, sunt pline de pile cu salarii mari, dar se economisește de la cercetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb