Directorul "Vodafone" va părăsi compania, în iulie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2008

Directorul "Vodafone" va părăsi compania, în iulie

Cel mai mare operator mondial de telefonie mobilă a revenit la profit

Directorul executiv al "Vodafone Group" Plc, Arun Sarin, va demisiona şi va fi înlocuit de adjunctul său Vittorio Colao, după ce a făcut ca cel mai mare operator mondial de telefonie mobilă să înregis­treze profituri record. Sarin, în vârstă de 53 de ani, va părăsi compania în iulie, considerând că a dus la bun sfârşit tot ce avea de făcut.

Vittorio Colao, în vârstă de 46 de ani, ocupă în prezent funcţia de director general adjunct şi director pentru operaţiunile europene. Analiştii salută acest transfer de putere, însă cred că el a avut loc prea devreme. Ei mai subliniază că Sarin pleacă cu reputaţia intactă.

Ieri, "Vodafone" a anunţat un profit record de 6,66 miliarde de lire sterline (13,2 miliarde de dolari) ori 12,5 pence/acţiune pentru anul fiscal încheiat la data de 31 martie, comparativ cu pierderea de 5,43 miliarde de lire sau 9,84 pence/titlu din exerciţiul fis­cal precedent. Analiştii estimau 6,31 miliarde de lire.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a crescut cu 10%, la 13,2 miliarde de lire sterline (26,11 miliarde de dolari), iar cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 14%, la 35,5 miliarde lire sterline. Analiştii aşteptau ca EBITDA să fie de 13,1 miliarde lire sterline, iar veniturile de 35,4 miliarde lire sterline.

Pentru anul fiscal 2008-2009, "Vodafone" aşteap­tă venituri cuprinse între 39,8 şi 40,7 miliarde de lire sterline şi un profit operaţional cuprins între 11 şi 11,5 miliarde de lire.

În ultimii doi ani, Sarin a redresat compania prin intermediul achiziţiilor de pe pieţele emergente, inclusiv cele din Turcia şi India, ţări cu expansiuni economice semnificative. Vânzările realizate de companie în Europa au fost influenţate şi de preluarea diviziilor de Internet de mare viteză deţinute de "Tele2" AB în Spania şi Italia.

La finele lui 2007, "Vodafone" avea 252 milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care 106 milioane sau 42% pe pieţele emergente din Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Arun Sarin s-a alăturat companiei după ce predecesorul său Christopher Gent a cheltuit 300 de miliarde de dolari pe achiziţii, printre care cea a "Mannesmann" AG din Germania, realizată în 2000, în schimbul sumei de 188 miliarde de dolari. După ce Sarin a ajuns în fruntea companiei (iulie 2003), acţiunile "Vodafone" au crescut cu 39%.

După sfârşitul lui 2005, "Vodafone" şi-a vândut diviziile din Japonia şi Suedia, dar şi unele participaţii deţinute la companii de telefonie mobilă din Elveţia şi Belgia, primind în schimb 21,8 miliarde de dolari. Totuşi, Sarin a fost criticat de unii investitori. În 2006, aces­ta a fost supus presiunilor acţionarilor pentru elaborarea unei noi strategii, în condiţiile în care "Vodafone" se confrunta cu slăbirea vânzărilor şi deprecierea activelor. În anul fis­cal încheiat în martie 2006, "Vodafone" a raportat pierderi de 21,9 miliarde de lire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb