Actualizare 15:18 Ponta l-a informat pe Zgonea din 30 iulie despre propunerile Cioloş şi Creţu
• Juncker începe mâine discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar
• Băsescu: "Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european"
• Ponta: "Decizia preşedintelui CE privind portofoliul acordat României în Comisia Europeană, anunţată în această săptămână"
---------
Actualizare 15:18 Ponta l-a informat pe Zgonea din 30 iulie despre propunerile Cioloş şi Creţu
• Juncker începe mâine discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar
Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu, transmit surse din presă.
Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.
"Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene", i-a scris Ponta lui Zgonea.
În scrisoarea transmisă lui Junker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.
"Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior", i-a scris Ponta lui Junker.
• Jean-Claude Juncker începe mâine discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar
Jean-Claude Juncker începe mâine discuţii cu candidaţii pentru postul de comisar, urmând ca din Slovenia, care a propus trei nume, să o audieze pe Alenka Bratusek, a declarat purtătorul de cuvânt Natasha Bertaud, care nu a dorit să spună cu cine va discuta preşedintele CE din partea României, transmit surse din presă.
"Începând de mâine (marţi - n.r.) domnul Juncker va începe discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar. În acest moment nu putem spune când se va încheia acest proces întrucât încă ne lipseşte un candidat", a declarat, azi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, precizând că Belgia este ţara care nu a trimis la Bruxelles nicio propunere.
Întrebată cum se va proceda în cazul Sloveniei, care a propus trei candidaţi, şi al României care a venit cu două propuneri, Bertaud a precizat că din partea Sloveniei va fi audiat actualul premier, Alenka Bratusek.
La insistenţele jurnaliştilor care au dorit să ştie cine va fi audiat din partea României, purtătorul de cuvânt al CE nu a dorit să comenteze.
---------
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles. "Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, tot sâmbătă, că decizia preşedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul acordat Românei în Comisia Europeană va fi anunţată în această săptămână, iar imediat după anunţ se va trece la audierea persoanei nominalizate în Parlamentul României.
Domnia sa a precizat că a avut mai multe discuţii cu Juncker, ultima chiar vineri, "legate de posibilitatea ca România să aibă un portofoliu important".
"Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important lucru este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă şi un portofoliu din care nu doar România, ci întreaga regiune şi Europa să poată beneficia de politici de dezvoltare", a menţionat el.
"Din acest punct de vedere, am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu preşedintele Băsescu şi cu preşedinţii celor două Camere, motiv pentru care prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculurii pentru Dacian Cioloş. În momentul în care preşedintele Comisiei, domnul Juncker, mi-a comunicat faptul că - nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţări - păstrarea portofoliul deţinut în Comisia anterioară este foarte, foarte puţin probabilă, evident că am discutat cu domnia sa în dorinţa de a obţine un portofoliu cât mai bun pentru un comisar român", a adăugat Victor Ponta.
De asemenea, Ponta a adăugat că există şanse ca o femeie să reprezinte România în Comisia Europeană. "Eu o cunosc, dar este obligaţia oricărui şef de guvern de a respecta dreptul preşedintelui Comisiei de a anunţa în faţa întregii Europe numele comisarilor", a mai spus premierul.
Traian Băsescu a comentat: "Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere, întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului".
Traian Băsescu a spus că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, candidat desemnat al Alianţei Creştin-Liberale pentru funcţia de prim-ministru, atrage atenţia că Premierul Ponta vorbeşte despre o a doua nominalizare însă persoana respectivă nu a fost audiată în Parlament, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Se întâmplă ceva ciudat cu nominalizarea propunerii noastre pentru Comisar European. Doctor Ponta vorbeşte despre o a doua nominalizare, însă persoana respectivă nu a fost audiată în Parlament", spune Cătălin Predoiu.
Prim-vicepreşedintele PDL arată că o asemenea iniţiativă va crea problemele de imagine în rândul tuturor aliaţilor strategici ai ţării. "Doctor Ponta a cedat fără luptă portofoliul Agriculturii (Cioloş), pentru a impune nominalizarea omului său. Doctor Ponta vrea să facă din nominalizarea Comisarului o armă politică personală pe care să o joace în Prezidenţiale", încheie Cătălin Predoiu.