Distrugătorul american s-a apropiat de limita de 12 mile în jurul insulelor artificiale din China

Ioana Dogaru
Internaţional / 27 octombrie 2015

Actualizare 21:25 Casa Albă afirmă că SUA vor zbura şi vor naviga unde le permite legea

Operaţiunile de liberă navigare a Statelor Unite ale Americii, inclusiv cea din Marea Chinei de Sud de astăzi nu cer drepturi specifice, a afirmat Casa Albă astăzi, adăugând că SUA vor zbura şi vor naviga oriunde le permite legea internaţională, transmite Reuters.

Întrebat de patrula unui distrugător al Marinei SUA ce purta rachete ghidate lângă insulele artificiale ale Chinei din Marea Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Eric Schultz a declarat că nu poate discuta despre detaliile unei operaţiuni militare însă a adăugat: "Libertatea noastră în operaţiunile de navigare nu cer anumite drepturi specifice Statelor Unite".

(A.C.)

------------------

Actualizare 8:40 China consideră ilegală intrarea navei de război americane USS Lassen în Marea Chinei de Sud

Autorităţile chineze au monitorizat, urmărit şi avertizat nava de război americană USS Lassen deoarece a intrat "ilegal" în apele din apropierea insulelor şi recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unei declaraţii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

Într-o declaraţie difuzată pe site-ul ministerului se arată: "China cere ferm părţii americane să gestioneze conştient situaţia, să corecteze imediat greşeala şi să nu recurgă la acte periculoase sau provocatoare care ameninţă suveranitatea Chinei şi interesele sale în domeniul securităţii".

---------

Actualizare 7:45 China: Libertatea de navigaţie "nu ar trebui folosită ca scuză pentru ca cineva să-şi arate forţa"

Ambasada Chinei la Washington a răspuns luni unui plan al Statelor Unite de a naviga la mai puţin de 12 mile nautice (circa 20 km) de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud, declarând că conceptul libertăţii de navigaţie "nu ar trebui folosit ca scuză pentru ca cineva să-şi arate forţa", notează agenţia Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Zhu Haiquan a afirmat că Statele Unite ar trebui "să se abţină de la a spune sau a face ceva provocator şi să acţioneze responsabil în menţinerea păcii şi stabilităţii regionale".

Acesta a mai spus: "Libertatea de navigaţie şi survolul nu ar trebui folosite ca scuză pentru ca cineva să-şi arate forţa şi să submineze suveranitatea şi securitatea altor ţări", notează Reuters.

---------

Distrugătorul american de rachete ghidate USS Lassen, se apropie de limita de 12 mile nautice (circa 20 km) din jurul insulelor artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud şi se va afla în zonă mai multe ore, a declarat luni un oficial din domeniul apărării Statelor Unite citat de Reuters.

Nava şi-a început deplasarea marţi devreme ora locală în apropierea recifurilor Subi şi Mischief din arhipelagul Spratly, unde China a lansat în 2014 un amplu proiect de construire a unor insule artificiale, potrivit sursei citate.

Misiunea de patrulare marchează începutul unei serii de provocări la adresa revendicărilor teritoriale ale Chinei într-una din cele mai aglomerate căi navigabile pe mare din lume, relatează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb