Divergenţe în USL, din cauza lui Johannis

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2014

Divergenţe în USL, din cauza lui Johannis

Preşedintele şi premierul îl consideră un câştig pentru Guvern

Update 14:55 Ponta: "În baza hotărârii 45 din 2012 a Parlamentului, funcţia de viceprim-ministru este legată de ministrul de Finanţe"

Premierul Victor Ponta a declarat că USL va discuta mâine despre schimbarea structurii Guvernului, menţionând că ideea principală este aceea de a nu merge în Parlament doar pentru a trece funcţia de vicepremier de la portofoliul Finanţelor la cel al Internelor.

Întrebat cu privire la schimbarea structurii Guvernului, Ponta a răspuns: "Mâine discutăm, pentru că nu se poate. În baza hotărârii 45 din 2012 a Parlamentului, funcţia de viceprim-ministru este legată de ministrul de Finanţe. Or, în momentul în care se leagă de cea de ministru de Interne, trebuie o nouă hotărâre a Parlamentului. Altfel nu se poate. Şi asta discutăm mâine exact. Ideea nu este să mergem în faţa Parlamentului doar ca să trecem funcţia de viceprim-ministru de la Finanţe la Interne, ci ca să vedem ceea ce putem să îmbunătăţim în activitatea Guvernului".

El a arătat că PSD nu va opera modificări în structura Guvernului şi că Dan Nica va fi singurul social-democrat care va părăsi Executivul. Ponta a mai precizat că Gabriel Oprea nu va fi retras din funcţia de vicepremier.

Ponta a mai spus, după conferinţa de presă susţinută de Johannis, că nu are nevoie de garanţii legate de demisie, deoarece are "încredere în domnia sa".

"Evident că va demisiona înainte să fie numit, aşa cere legea. Eu îl apreciez pe domnul Johannis, nu vreau să fie într-o situaţie în care să aibă o problemă de incompatibilitate", a menţionat premierul.

---

Update 14:41 ANI: Un ales local trebuie să demisioneze înainte să fie numit în Guvern

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis Secretariatului General al Guvernului (SGG), la solicitarea acestuia că potrivit legii, o persoană cu o funcţie de ales local trebuie să demisioneze din funcţie înainte să fie numită într-un post de membru al Guvernului, au transmis reprezentanţii Executivului, potrivit surselor de presă.

----

Update 13:57

Şedinţa USL de la Vila Lac 1 s-a încheiat fără a se ajunge la un acord, iar Klaus Iohannis refuză să demisioneze de la Primăria din Sibiu, potrivit surselor de presă.

-----

Update 12:03 Surse: Johannis, somat de PSD să renunţe la primărie

PSD nu acceptă ca Johannis să fie şi vicepremier şi ar fi fost somat de social-democraţi să renunţe la Primăria Sibiu, transmit sursele de presă.

Liderii USL se întâlnesc la Vila Lac 1 pentru a discuta despre propunerile PNL pentru mai multe posturi de ministru şi în special despre funcţia de vicepremier solicitată pentru Klaus Iohannis,

La întâlnire ar fi prezent şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, potrivit surselor de presă.

---

Update 11:03 Ponta îl propune astăzi pe Johannis la MAI

Premierul Victor Ponta a anunţat că îl va propune, astăzi, pe Klaus Johannis la conducerea Ministerului de Interne, potrivit surselor de presă.

El a precizat că urmează să îl informeze şi pe preşedintele Traian Băsescu despre faptul că va înainta luni această nominalizare, dar a amintit că şeful statului a declarat deja public că are o părere bună despre Johannis.

Problema funcţiei de vicepremier va fi discutată rapid în USL, a mai spus Ponta.

---

"Klaus Johannis este un câştig pentru guvern, dar trebuie să aibă grijă cum aranjează cu incompatibilitatea", a declarat preşedintele Traian Băsescu. "De această dată, numirea lui nu a fost decisă la Grivco la fel ca prima dată, când era sfătuit de Dan Voiculescu. Trebuie să aibă grijă cum le aranjează cu incompatibilitatea. Johannis este experimentat cu administraţia", a comentat domnia sa, citat de Agerpres.

Premierul Victor Ponta, aflat la Soci, a declarat, sâmbătă, că are o relaţie foarte bună cu Klaus Johannis şi că îl doreşte în Guvern, deoarece ar fi un mare câştig. Domnia sa apreciază: "Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Johannis, pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda în continuare, le vom lua în ţară, împreună, cu calm şi cu gândul cum este mai bine pentru sarcina principală a Guvernului de a-şi continua programul pe trend pozitiv al României".

Vineri, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PNL a decis numirea lui Klaus Johannis în funcţia de Ministru al Afacerilor Interne (MAI), a lui Eugen Nicolăescu în funcţia de Ministru al Finanţelor Publice (MFP), a lui Teodor Atanasiu în funcţia de Ministru al Economiei şi a lui Cristian Buşoi în funcţia de Ministru al Sănătăţii.

Antonescu: "Liberalii nu au cerut o lege specială pentru situaţia lui Johannis"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii nu au cerut o lege specială pentru situaţia lui Klaus Johannis, iar acesta nu va fi într-o stare de incompatibilitate, spunând că, în cazul în care este necesar un vot în Parlament pe Guvern, este convins de sprijinul PSD. Antonescu a subliniat, potrivit Mediafax: "În momentul în care se va ivi o posibilă situaţie de incompatibilitate, ea va fi rezolvată. Nimeni nu va fi incompatibil, nimeni nu va încălca legea, nimeni nu va solicita o lege specială".

Liderul PNL a admis că este posibil să se ajungă la un nou vot în Parlament asupra Guvernului: "Nu suntem la piaţă. Domnul Johannis nu-şi caută vreun job prin Bucureşti, iar PNL nu s-a dus la târguială cu cineva. Noi avem dreptul la un vicepremier, în cadrul acestui Guvern, şi decizia noastră a fost ca acel vicepremier să fie de acum încolo Klaus Johannis. Că s-ar putea, procedural, să trebuiască să venim în Parlament pentru a opera schimbarea, că nu mai este vicepremier ministrul Finanţelor, ci ministrul de Interne, este foarte adevărat. Dar asta nu are nimic comun cu instabilitatea. Mi se pare caraghios să vorbeşti despre instabilitate".

Crin Antonescu a mai declarat că a discutat cu premierul Victor Ponta înainte ca liberalii să anunţe public remanierea mai multor miniştri şi propunerea lui Klaus Johannis ca membru al Guvernului. El susţine că a căzut de acord asupra acestora cu primul-ministru.

Totodată, el a menţionat că "asigurări absolute nu există" şi nimeni din USL nu ştie "cât va dura acest guvern", însă semnalul dat de PNL prin nominalizarea lui Johannis este acela că se doreşte menţinerea actualei guvernări până în 2016, "când e sorocul natural".

Zgonea: "Johannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea în Guvernul Ponta"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că dacă prim-vicepreşedintele PNL Klaus Johannis vrea să facă parte din Guvern, trebuie să respecte legislaţia şi să îşi dea demisia din funcţia de primar în momentul în care va depune jurământul. "Dacă se doreşte să devină şi vicepremier al Guvernului, atunci trebuie o nouă angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, adică un nou vot de încredere. Aceste discuţii vor fi în cadrul USL, aşa cum a precizat şi premierul Victorul Ponta", a ţinut să menţioneze Zgonea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat că nu este clar dacă primarul Sibiului, Klaus Johannis, poate fi şi vicepremier, el exprimându-şi speranţa că dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va crea "anumite" probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate.

Şi vicepreşedintele PSD Dan Şova a spus că, în opinia sa, Klaus Johannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.

Potrivit alineatului 2 al articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele ţării revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. În acelaşi articol se arată că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Constituţia României prevede la articolul 105 că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aflam parerea lui Basescu, Ponta, Antonescu, Zgonea si Sova fara sa aflam ce a spus de fapt Johannis...Pentru noi Johannis este o alternativa la derbedeii anterior mentionati si de aceea ar fi fost bine sa ne hranim cu ceva speranta... Basescu, Ponta, Zgonea si Sova cu siguranta nu vor aduce ceva bun si nou.... Poate altcineva va aduce...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb