"Diversificarea - cheia pentru ca fondurile Pilon II să continue să investească local"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2024

"Diversificarea - cheia pentru ca fondurile Pilon II să continue să investească local"

(Interviu cu Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii)

"Fondurile de pensii - un pilon important în dezvoltarea României, prin investiţiile la bursă şi prin finanţarea datoriei publice"

"Ne dorim cât mai multe oferte publice pe piaţa locală de capital şi o diversificare sectorială inclusiv din industrii care nu sunt încă reprezentate pe bursă"

Sistemul de pensii din România lucrează cel mai eficient în beneficiul participanţilor atunci când, pe lângă pensia publică, economiile pentru bătrâneţe se acumulează din cât mai multe surse, atât prin pensia obligatorie Pilon II, cât şi prin Pilonul III şi chiar Pilonul IV, spune Gerke Witteveen, CEO al NN Pensii, într-un interviu acordat ziarului BURSA.

În opinia sa, iniţiativele de informare a participanţilor despre toate soluţiile pe care le au la dispoziţie pentru o pensie mai bună şi creşterea deductibilităţii fiscale pot contribui la o stimulare reală şi sustenabilă a economisirii private pentru pensie în România. "Pe măsură ce tot mai mulţi participanţi vor ajunge la vârsta pensionării, va fi cu siguranţă foarte utilă adoptarea legii de plată, care să reglementeze modul în care aceştia au acces la banii economisiţi în contul lor de pensie", spune Gerke Witteveen.

Reporter: Conform raportărilor, investiţiile în acţiuni ale fondului Pilon II administrat de NN Pensii sunt aproape în totalitate în companii româneşti (din cele 21 de plasamente în acţiuni pe care fondul le avea în luna mai, 20 erau în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti). Care sunt motivele pentru care nu investiţi mai mult în companii din străinătate? Totodată, fondul Pilon II administrat de NN Pensii investeşte doar în titluri de stat româneşti. Care sunt motivele pentru care nu investiţi şi în titluri de stat ale altor ţări?

Gerke Witteveen: Fondurile de pensii constituie un pilon cheie în dezvoltarea României, prin investiţiile la bursă şi prin finanţarea datoriei publice, iar impactul Pilonului II în economie este direct proporţional cu dimensiunea activelor sub administrare. În timpul scurs de la lansare, fondurile au fost într-o etapă de acumulare, iar concentrarea în cea mai mare parte pe piaţa din România a fost firească, existând suficient loc şi oportunităţi de investiţii care au generat, de altfel, performanţe istorice bune, în timp ce investiţiile pe pieţele externe au completat portofoliile, contribuind la obiectivele de diversificare şi la lichiditate.

Pe măsură ce fondurile de pensii devin tot mai mature şi continuă să crească, mai ales după ce contribuţia la Pilonul II a urcat anul acesta cu un punct procentual până la 4,75%, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare. Diversificarea tot mai mare a portofoliului devine, astfel, un pas firesc în viitor, ceea ce poate să însemne extinderea universului investiţional atât în ceea ce priveşte clasele de active, cât şi din perspectiva expunerii geografice, în limitele prevăzute de legislaţia aplicabilă, care reglementează cadrul investiţional pentru clasele de active şi gradul de risc pe care fondurile de pensii private trebuie să îl respecte.

La NN Pensii avem o strategie complexă de investiţii, prin care ţinem cont de prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private şi, în acelaşi timp, de principii de investiţii şi practici de guvernanţă care să ne ajute să ne atingem în mod eficient obiectivele de a multiplica economiile pentru pensie ale participanţilor. Prin urmare, abordăm politici prudente şi sustenabile pe orizonturi lungi de timp, gândite să asigure randamente cât mai bune pe termen lung, peste inflaţie, şi să protejeze economiile oamenilor pentru pensie.

Reporter: Activele fondurilor de pensii private obligatorii cresc lună de lună, astfel încât, conform reprezentanţilor industriei, piaţa de capital din România va deveni prea mică pentru sumele pe care le vor avea la dispoziţie administratorii Pilon II. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, soluţiile pentru rezolvarea acestei probleme?

Gerke Witteveen: Piaţa locală de capital reprezintă în continuare o oportunitate atractivă şi oferă în acest moment loc de creştere pentru fondurile de pensii. În perspectivă, odată cu accelerarea creşterii fondurilor Pilon II în contextul legislaţiei, extinderea universului investiţional devine necesară pentru a fructifica banii economisiţi lunar de participanţi cât mai bine, ceea ce înseamnă că şi piaţa de capital are nevoie să ţină pasul. De aceea, atragerea cât mai multor companii locale la Bursa de Valori Bucureşti trebuie să fie o prioritate pentru toţi actorii din piaţă. La NN Pensii ne dorim cât mai multe oferte publice pe piaţa locală de capital şi o diversificare sectorială inclusiv din industrii care nu sunt încă reprezentate pe bursa locală, întrucât o piaţă financiară sănătoasă trebuie să fie diversificată, iar diversificarea este cheia pentru ca fondurile Pilon II să continue să investească local.

Reporter: Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, zonele/clasele de active în care ar fi benefic/adecvat ca fondurile de pensii să-şi diversifice investiţiile? Puteţi detalia?

Gerke Witteveen: Diversificarea investiţiilor fondurilor de pensii Pilon II e importantă atât în ceea ce priveşte clasele de active şi profilul de risc-randament, cât şi expunerea sectorială şi geografică, în limitele legislaţiei aplicabile.

În prezent, aproximativ 70-75% din totalul banilor sunt investiţi în instrumente cu risc scăzut. Mai exact, este vorba de titluri de stat şi obligaţiuni corporative, conform raportărilor la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Iar diferenţa de 25-30% este investită în acţiuni, preponderent pe piaţa locală de capital care, prin structura ei, este concentrată în emitenţi din sectorul bancar şi energetic, şi în alte tipuri de instrumente financiare.

În perspectivă, pentru un investitor cu o viziune pe termen lung cum sunt fondurile de pensii, investiţiile alternative cum ar fi private equity sau parteneriatele public-private reprezintă posibile oportunităţi de diversificare pe termen lung. Credem că aceste tipuri de clase de active au potenţialul să se maturizeze în viitor şi să ofere fondurilor de pensii suficient loc şi oportunităţi de investiţii cu randamente atractive.

Reporter: Cu toate că în ultimii ani au fost înregistrate creşteri, activele administrate de fondurile de pensii private facultative sunt reduse (la finele lunii mai activele fondurilor Pilon III erau de 5,2 miliarde lei, faţă de cele 139,3 miliarde lei administrate de fondurile Pilon II). Cum credeţi că poate fi stimulată economisirea/investiţia voluntară prin fondurile de pensii în ţara noastră?

Gerke Witteveen: Pilonul III a avut creşteri semnificative în ultimii ani, cu un număr record de participanţi noi în 2023, un semnal bun că tot mai mulţi români aleg să-şi completeze veniturile la pensie, şi cu active care au depăşit pragul de un miliard de euro. Iniţiativele de informare a participanţilor despre toate soluţiile pe care le au la dispoziţie pentru o pensie mai bună şi creşterea deductibilităţii fiscale pot contribui la o stimulare reală şi sustenabilă a economisirii private pentru pensie, atât de necesară în contextul evoluţiei economice, bugetare şi demografice din prezent.

Reporter: Care ar fi principalele modificări legislative care, din punctul dumneavoastră de vedere, ar ajuta dezvoltarea industriei fondurilor de pensii private din ţara noastră şi ar asigura venituri mai mari românilor la pensionare?

Gerke Witteveen: Tendinţele demografice şi de îmbătrânire a populaţiei confirmă cât de necesar este pentru oameni să-şi asigure din timp cât mai multe surse de venit la pensie. Gândit pe mai mulţi piloni, sistemul de pensii din România lucrează cel mai eficient în beneficiul participanţilor atunci când, pe lângă pensia publică, economiile pentru bătrâneţe se acumulează din cât mai multe surse, atât prin pensia obligatorie Pilon II, cât şi prin Pilonul III şi chiar Pilonul IV. Prin urmare, orice modificări legislative menite să consolideze aceşti piloni şi să susţină economisirea suplimentară pentru pensie sunt oricând binevenite.

Oamenii deja economisesc mai mult odată cu creşterea din acest an a contribuţiei la Pilonul II, iar continuarea creşterii cotei de contribuţie este importantă şi, mai departe, tot mai mulţi se orientează şi către Pilonul III. De asemenea, digitalizarea completă a sistemului poate oferi oamenilor o experienţă şi o interacţiune cât mai eficientă cu pensia lor pe perioada vieţii active. Iar pe măsură ce tot mai mulţi participanţi vor ajunge la vârsta pensionării, va fi cu siguranţă foarte utilă adoptarea legii de plată, care să reglementeze modul în care au acces la banii economisiţi în contul lor de pensie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Notă: La finele lunii iunie, fondul Pilon II administrat privat de NN Pensii avea 2,11 milioane de participanţi, iar activul net era de 48,58 miliarde de lei, fiind astfel fondul de pensii private obligatorii cu cei mai mulţi cotizanţi şi cel mai mare activ din ţara noastră.

Valoarea investiţiilor în titluri de stat era de 32,9 miliarde lei, respectiv 67% din activ, în vreme ce valoarea investiţiilor în acţiuni era de 11,5 miliarde lei, echivalentul a 24% din activ. Valoarea medie a contului unui participant era de circa 23.000 lei, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb