Operatorul de ferme zootehnice DN Agrar a obţinut anul trecut o cifra de afaceri preliminară consolidată de 175 milioane lei, echivalentul unei creşteri de 16% faţă de cea din anul 2023, conform unui anunţ al emitentului de la finele săptămânii trecute publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Rezultatul a fost susţinut de creşterea preţului de vânzare al laptelui cu 2,8%, precum şi de creşterea cu 14% a cantităţii de lapte livrată faţă de 2023. Comparativ cu bugetul publicat pentru anul 2024, cifra de afaceri preliminară (neauditată) la nivel consolidat a DN Agrar a depăşit cu 14% estimările iniţiale", se arată în raportul de la BVB.
Potrivit documentului, anul trecut, compania a atins o etapă importantă în ceea ce priveşte livrările, prin depăşirea obiectivului de 60 milioane de litri, livrând aproximativ 63 de milioane de litri de lapte.
Pentru primele nouă luni ale anului trecut, DN Agrar a raportat o cifră de afaceri consolidată de 126,8 milioane lei, în creştere cu 9,3% faţă de cea din intervalul ianuarie-septembrie 2023, în vreme ce veniturile totale din exploatare s-au ridicat la 193,5 milioane lei, cu 7% mai mari. Cheltuielile totale din exploatare au fost de 161,9 milioane lei, în creştere cu 9,6% comparativ cu cele din intervalul ianuarie-septembrie 2023, astfel încât profitul din exploatare s-a ridicat la 31,5 milioane lei, în scădere cu circa 5% comparativ cu rezultatul din primele nouă luni din anul anterior. Din activitatea financiară operatorul de ferme zootehnice a înregistrat o pierdere de 5,7 milioane lei, în vreme ce profitul net al grupului pentru primele nouă luni ale anului trecut a fost de aproape 21,1 milioane lei, cu 5,6% sub cel din intervalul ianuarie-septembrie 2023.
Pentru 2024, DN Agrar şi-a bugetat venituri operaţionale totale de 237,8 milioane lei şi un profit net de 30 milioane lei, cu circa 30% peste cel din anul 2023. Compania îşi va prezenta rezultatele financiare preliminare în data de 27 februarie.
DN Agrar a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale emitentului sunt zootehnie, producţie agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management. Grupul DN Agrar include unsprezece companii, dintre care patru ferme a căror activitate principală este creşterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold). Grupul DN Agrar are aproximativ 300 de angajaţi, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deţinute şi în arendă şi deţine peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât şi tineret bovin.
Compania, a cărei evaluare curentă se ridică la circa 230 milioane lei, este listată la Bursa de Valori Bucureşti, piaţa AeRO, din februarie 2022.
1. eu raman
(mesaj trimis de investitor roman în data de 17.02.2025, 18:48)
sceptic cu privire la profitul net. mi-e teama ca vor fi destul de departe de ce si-au propus, dar dincolo de asta ca de fapt profitul vine din subventii. in fine, e bine ca investesc in romania.
un alt lucru care nu imi place e ca de fapt exim bank detine dn agrar, nu eu ca investitor. asta e un lucru negativ la adresa sistemului bancar, care de fapt nu vor sa crediteze imm ca nu vor sa piarda nimic niciodata, si asa o firma ca dn ca sa primeasca credit tre sa accepte toate clauzele alea , probabil ati vazut cum suna, drept de creanta asupra vacilor, puilor lor, si puilor puilor lor. nu mai zic ca orice iepure intra pe pasunea DN tot in proprietatea exim devine. Ce sa zic, atat s-a putut dupa 25 ani de sistem bancar de creditare a economiei, dam bani la imobiliare (care toate au risc seismic mult mai mare decat e pe hartie) dar unor firme ok din economie nu dam.