Procurorii DNA au clasat dosarul EADS, în care au fost efectuate cercetări în legătură cu posibile fapte de corupţie săvârşite la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor.
"La data de 5 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceţi referire (EADS - n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) şi c (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea) din Codul de procedură penală", se arată într-un răspuns al DNA, informează Agerpres.
DNA susţine că, în urma cercetărilor, nu au reieşit probe privind săvârşirea unor fapte de corupţie în dosarul EADS, fiind invocată şi o decizie a Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu.
"Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieşit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie şi asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale faţă de faptă (in rem). De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare (având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României", explică DNA.
Iniţial, procurorii au efectuat cercetări în legătură cu mari sume care ar fi fost primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării unui contract companiei EADS, în anul 2004, privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, extins în anul 2009 cu 200 milioane euro.
1. Ori ,ori !
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2018, 14:30)
1.Daca faptele "....mari sume de bani care ar fi fost primite ca mita de oficiali romani .....' nu exista ,asa cum concluzioneaza procurorii DNA ,dupa 14 ani de cercetari !!! , inseamna ca " suspiciunile rezonabile" care au generat cercetarile ,nu sunt rezonabile ci inchipuite , contrafacute , artificiale ,manipulatorii . 2.Daca faptele incriminate sunt reale , deznodamantul cercetarii este un vot de blam pentru profesionalismul procurorilor DNA care se descurca cu strutii (curcile ) lui Toni Grebla , dar clacheaza la lucrurile serioase. 3.De-o fi una ,de-o fi alta , e clar ca a considera DNA-ul - si justitia ,in general -ca niste corpuri perfecte , deci intangibile , denota fie naivitate fie interes mai mult sau mai putin mascat .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2018, 17:43)
Rezon.
2. Trucaj
(mesaj trimis de Mihnea în data de 29.12.2018, 09:18)
Părerea mea este că dosarul a fost mușamalizat. Exista o implicare internationala a unor persoane cu funcții din afara României și nu puteau continua cercetările. Procurorii se ocupa doar de găinarii. Dosarele grele se închid la comanda. Nu știu cum justifică salariile enorme din sistem ??? Dosarul EADS trebuie redeschis !!! Altfel DNA este pe cale să se autodesființeze.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2018, 09:47)
DNA este o unealta a forțelor așa zis aliate ale României. Chiar mai crede cineva că nu au existat faptele ???
4. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 29.12.2018, 10:19)
Simplu. Cercetarile au ajuns la niste oameni prea-cinstiti care au zis: sctir bre!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2018, 13:06)
De acord ,cu precizarea ca ,dupa parerea , sictir bre e rostit ,asa , cam cu un accent anglo-saxon !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2018, 16:34)
S-a facut facut securizarea frontierelor ?Poate s-au facut niste hartii cu care te poti sterge .....
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2018, 09:18)
Daca dorește să de-a dovada de cinste, președinte trebuie sa ceară public reluarea cercetărilor. Dar se pare că președintele nu transmite mesaje decât fata de adversarii politici. Cei care l-au susținut beneficiază de rotectia sa.